78405

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Lubomir (213.226.246.82) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni

Mám medovicový med z roku 2004 podobných vlastností, tj. hustý, chutný, ale s vůní po otevření nádoby mírně po kvašení. Vyskytlo se to v jedné plechovce u cca 15 kg ze 150 kg.
Dr. Přidala na semináři v Třešti vzorek zkoumal na obsah vody, nezjistil nic mimořádného. Doporučil nejlépe tento med použít k výrobě medoviny nebo na medocukrové těsto ( med nekvasí, lze i smíchat s větším množstvím normálního medu ( riziko ztráty zákazníků).
Zatím jsem zkusil vrchní část cca 5 kg v nádobě odebrat, zda kvasnou vůni nezpůsobuje vrchní vrstva, která mohla při pravděpodobném nedokonalém uzavření nabrat vzdušnou vlhkost, nepomohlo. Příčinu tohoto jevu si zatím neumím vysvětlit, chystám se zkusit poprvé medovinu.
Luboš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15453


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni

> Příčinu tohoto jevu si zatím
> neumím vysvětlit, chystám se zkusit poprvé medovinu.
......

Není z příspěvku jasné, jestli nakyslý chrakter si med získal po vytočení nebo už ho měl před vytočením.


Typuji ten jev na slabou "homogenizaci", která neproběhla ve včelstvu při činnosti odpařování medu včelou. Vlastně nejde až tak o obsah vody. Ta může být v pořádku, ale o tu nesourodost směsi jedné - enzymů včel (které jsou příměsí) plus kvěťáku (100% medovice neexistuje) a směsi druhé - medovice a medovicových výměšků z producentů. Ty se nádobě oddělí (navrství) medovice pod kvěťák a kvěťák má jiný obsah vody a medovice také. A ke květˇáku se částečně přidá enzym od včel z medovice. Ta se dělí v sudech běžně a někdo ho tu charakterizoval jako "smetanový med". Já mu říkám enzymatická čepice.

Je to jak kdyby se chtěl studený či lépe ledový (čistý) akát tř. 1, smíchat s vlažnou slunečnicí. Prostě se také po nalití a jakési nedokonalé homogenizaci navrství.

Jen čistě teoreticky a nahrubo myšleno.
_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15454


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
164410 (193.165.75.141) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni

****************
Je to jak kdyby se chtěl studený či lépe ledový (čistý) akát tř. 1, smíchat s vlažnou slunečnicí. Prostě se také po nalití a jakési nedokonalé homogenizaci navrství.

Jen čistě teoreticky a nahrubo myšleno.
***************

= cista spekulace.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15456


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni

> ****************
> Je to jak kdyby se chtěl studený či lépe ledový (čistý) akát tř. 1, smíchat
> s vlažnou slunečnicí. Prostě se také po nalití a jakési nedokonalé
> homogenizaci navrství.
>
> Jen čistě teoreticky a nahrubo myšleno.
> ***************
>
> = cista spekulace.
.........

Akát 1 a v ledovém stavu je tixotropní. A slunečnice po rozpastování je velmi roztíratelná. Dokonce mě kdysi napadla myšlenka na tomto základě dělat medovou nutelu. Ale plnění medu pro koncového zákazníka mě moc nebaví.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15458


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jan Cervenka (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni

Dne neděle 26 března 2006 09:13 Gustimilián Pazderka napsal(a):

> Není z příspěvku jasné, jestli nakyslý chrakter si med získal po vytočení
> nebo už ho měl před vytočením.

pokud se to tyka meho puvodniho dotazu, ano, tuto vuni mel med jiz pred
vytocenim, jak pisi, jednalo se o med, ktery byl ze zavyckovanych pylovych
plastu a predpolkadam, ze i tento pyl bude v medu obsazen.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15460


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Pepan (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni

Mne by ani nenapadlo včelám med odebírat z pylových plástů . Ale tam bych hledal ten problém který by mohl být právě způsoben tím pylem a jeho fermentací v buňkách . Fermentace je totiž kvasný proces který narušuje stěny pylových zrn které se pak stávají stravitelné nejen pro včely.
Doufám že jsem si nepopletl perspektivu s prezervativem. Občas spletu páté přes deváté

Pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Cervenka <witko-comp/=/volny.cz>
> Předmět: Re: med s nakyslou vuni
> Datum: 26.3.2006 12:43:54
> ----------------------------------------
> Dne neděle 26 března 2006 09:13 Gustimilián Pazderka napsal(a):
>
> > Není z příspěvku jasné, jestli nakyslý chrakter si med získal po vytočení
> > nebo už ho měl před vytočením.
>
> pokud se to tyka meho puvodniho dotazu, ano, tuto vuni mel med jiz pred
> vytocenim, jak pisi, jednalo se o med, ktery byl ze zavyckovanych pylovych
> plastu a predpolkadam, ze i tento pyl bude v medu obsazen.
>
>
> Honza
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15461


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Jan Cervenka (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni

Dne neděle 26 března 2006 13:46 Pepan napsal(a):
> Mne by ani nenapadlo včelám med odebírat z pylových plástů . Ale tam bych

no ja toto delam "bezne" , ponevac v oblasti, kde vcelarim je silna narazova
snuska ( nekdy vcely zanesou nejen krajni plasty, ale i ty vedle, nekdy
dokonce i mednik zanesou pylem a pak az medem) a i kdyz mam plodiste na 4
langstrotech 159 mm , a mednik na dalsich 3, stane se, ze uz nemam dalsi
nastavky a mam na vyber - bud vytocit tyto plasty, nebo riskovat vyrojeni.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15463


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Vlasta Beníčková (212.158.134.242) --- 20. 8. 2008
sháním čistý pevný propolis

Dobrý den,sháním propolis,v pevném stavu a bohužel nevím,kde ho sehnat.Moc děkuji za radu.V.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31072


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Franti?ek Rousek (e-mailem) --- 20. 8. 2008
RE: sháním čistý pevný propolis



Tak treba zde http://www.vcelarenihrou.cz/18.024-propolis-surovy-20-g

Dobrý den,sháním propolis,v pevném stavu a bohužel nevím,kde ho sehnat.Moc
děkuji za radu.V.B.



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31073


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 20. 8. 2008
Re: sháním čistý pevný propolis

Záleží kolik a v jaké kvalitě. 10 - 20 - 50 gramů atd pro sebe naškrábe
nejbližší včelař z vybraných a uskladněných rámků a nastavků. Půl kila pro
výrobu kotle mastičky na prodej nejspíš už ne.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Vlasta Beníčková" <adneb/=/email.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, August 20, 2008 10:17 AM
Subject: sháním čistý pevný propolis


> Dobrý den,sháním propolis,v pevném stavu a bohužel nevím,kde ho sehnat.Moc
> děkuji za radu.V.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31074


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Vilda (88.101.24.174) --- 21. 8. 2008
Re: sháním čistý pevný propolis

Skuste e-shop : www.svicky.beemaja.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31084


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Radek HUBAČ (e-mailem) --- 26. 8. 2008
RE: sh

Není problém, kolik ho potřebujete, event. na co..

MUDr. Radek Hubač
drh/=/seznam.cz
mobil: 774 028 601


-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of
Vlasta Ben
Sent: Wednesday, August 20, 2008 10:18 AM
To: V
Subject: sh

Dobrý den,sháním propolis,v pevném stavu a bohužel nevím,kde ho
sehnat.Moc
děkuji za radu.V.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31177


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Olda Vancata (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni

> Mám medovicový med z roku 2004 podobných vlastností, tj. hustý,
> chutný, ale s vůní po otevření nádoby mírně po kvašení. Vyskytlo se to
> v jedné plechovce u cca 15 kg ze 150 kg. Dr. Přidala na semináři v
> Třešti vzorek zkoumal na obsah vody, nezjistil nic mimořádného.
> Doporučil nejlépe tento med použít k výrobě medoviny nebo na
> medocukrové těsto ( med nekvasí, lze i smíchat s větším množstvím
> normálního medu ( riziko ztráty zákazníků). Zatím jsem zkusil vrchní
> část cca 5 kg v nádobě odebrat, zda kvasnou vůni nezpůsobuje vrchní
> vrstva, která mohla při pravděpodobném nedokonalém uzavření nabrat
> vzdušnou vlhkost, nepomohlo. Příčinu tohoto jevu si zatím neumím
> vysvětlit, chystám se zkusit poprvé medovinu.

Pricina se da najit v jedny knize vod Evy Craneove (uz si nepamatuju
v jaky), med muze zacit kvasit ze dvou (mezi sebou koresponujicich)
duvodu. Jednak pochopitelne vlhkost, ale to to taky ma vliv je pocet
kvasinek v medu (to je v ty knize). Priklad - paklize na podzim v
roce kdy je hodne svestek sbiraj vcely stavu ze svestek ktery lezej
na zemi a kvasej, tak prinesou do ulu spoustu kvasinek ktery skoncej
v medu. Takovej med ma velmi vysokou tendenci zacit kvasit i kdyz
obsah vody v medu neni priliz vysokej.

\vov






Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15457


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu