78405
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Lubomir (213.226.246.82) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni
Mám medovicový med z roku 2004 podobných vlastností, tj. hustý, chutný, ale s vůní po otevření nádoby mírně po kvašení. Vyskytlo se to v jedné plechovce u cca 15 kg ze 150 kg.
Dr. Přidala na semináři v Třešti vzorek zkoumal na obsah vody, nezjistil nic mimořádného. Doporučil nejlépe tento med použít k výrobě medoviny nebo na medocukrové těsto ( med nekvasí, lze i smíchat s větším množstvím normálního medu ( riziko ztráty zákazníků).
Zatím jsem zkusil vrchní část cca 5 kg v nádobě odebrat, zda kvasnou vůni nezpůsobuje vrchní vrstva, která mohla při pravděpodobném nedokonalém uzavření nabrat vzdušnou vlhkost, nepomohlo. Příčinu tohoto jevu si zatím neumím vysvětlit, chystám se zkusit poprvé medovinu.
Luboš
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 15453
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni
> Příčinu tohoto jevu si zatím > neumím vysvětlit, chystám se zkusit poprvé medovinu. ......
Není z příspěvku jasné, jestli nakyslý chrakter si med získal po vytočení nebo už ho měl před vytočením.
Typuji ten jev na slabou "homogenizaci", která neproběhla ve včelstvu při činnosti odpařování medu včelou. Vlastně nejde až tak o obsah vody. Ta může být v pořádku, ale o tu nesourodost směsi jedné - enzymů včel (které jsou příměsí) plus kvěťáku (100% medovice neexistuje) a směsi druhé - medovice a medovicových výměšků z producentů. Ty se nádobě oddělí (navrství) medovice pod kvěťák a kvěťák má jiný obsah vody a medovice také. A ke květˇáku se částečně přidá enzym od včel z medovice. Ta se dělí v sudech běžně a někdo ho tu charakterizoval jako "smetanový med". Já mu říkám enzymatická čepice.
Je to jak kdyby se chtěl studený či lépe ledový (čistý) akát tř. 1, smíchat s vlažnou slunečnicí. Prostě se také po nalití a jakési nedokonalé homogenizaci navrství.
Jen čistě teoreticky a nahrubo myšleno. _gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 15454
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni
> **************** > Je to jak kdyby se chtěl studený či lépe ledový (čistý) akát tř. 1, smíchat > s vlažnou slunečnicí. Prostě se také po nalití a jakési nedokonalé > homogenizaci navrství. > > Jen čistě teoreticky a nahrubo myšleno. > *************** > > = cista spekulace. .........
Akát 1 a v ledovém stavu je tixotropní. A slunečnice po rozpastování je velmi roztíratelná. Dokonce mě kdysi napadla myšlenka na tomto základě dělat medovou nutelu. Ale plnění medu pro koncového zákazníka mě moc nebaví.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 15458
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Cervenka (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni
Dne neděle 26 března 2006 09:13 Gustimilián Pazderka napsal(a):
> Není z příspěvku jasné, jestli nakyslý chrakter si med získal po vytočení > nebo už ho měl před vytočením.
pokud se to tyka meho puvodniho dotazu, ano, tuto vuni mel med jiz pred vytocenim, jak pisi, jednalo se o med, ktery byl ze zavyckovanych pylovych plastu a predpolkadam, ze i tento pyl bude v medu obsazen.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 15460
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Pepan (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni
Mne by ani nenapadlo včelám med odebírat z pylových plástů . Ale tam bych hledal ten problém který by mohl být právě způsoben tím pylem a jeho fermentací v buňkách . Fermentace je totiž kvasný proces který narušuje stěny pylových zrn které se pak stávají stravitelné nejen pro včely. Doufám že jsem si nepopletl perspektivu s prezervativem. Občas spletu páté přes deváté
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Jan Cervenka <witko-comp/=/volny.cz> > Předmět: Re: med s nakyslou vuni > Datum: 26.3.2006 12:43:54 > ---------------------------------------- > Dne neděle 26 března 2006 09:13 Gustimilián Pazderka napsal(a): > > > Není z příspěvku jasné, jestli nakyslý chrakter si med získal po vytočení > > nebo už ho měl před vytočením. > > pokud se to tyka meho puvodniho dotazu, ano, tuto vuni mel med jiz pred > vytocenim, jak pisi, jednalo se o med, ktery byl ze zavyckovanych pylovych > plastu a predpolkadam, ze i tento pyl bude v medu obsazen. > > > Honza > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 15461
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Cervenka (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni
Dne neděle 26 března 2006 13:46 Pepan napsal(a): > Mne by ani nenapadlo včelám med odebírat z pylových plástů . Ale tam bych
no ja toto delam "bezne" , ponevac v oblasti, kde vcelarim je silna narazova snuska ( nekdy vcely zanesou nejen krajni plasty, ale i ty vedle, nekdy dokonce i mednik zanesou pylem a pak az medem) a i kdyz mam plodiste na 4 langstrotech 159 mm , a mednik na dalsich 3, stane se, ze uz nemam dalsi nastavky a mam na vyber - bud vytocit tyto plasty, nebo riskovat vyrojeni.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 15463
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polá?ek (e-mailem) --- 20. 8. 2008
Re: sháním čistý pevný propolis
Záleží kolik a v jaké kvalitě. 10 - 20 - 50 gramů atd pro sebe naškrábe nejbližší včelař z vybraných a uskladněných rámků a nastavků. Půl kila pro výrobu kotle mastičky na prodej nejspíš už ne.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Vlasta Beníčková" <adneb/=/email.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, August 20, 2008 10:17 AM Subject: sháním čistý pevný propolis
> Dobrý den,sháním propolis,v pevném stavu a bohužel nevím,kde ho sehnat.Moc > děkuji za radu.V.B.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 31074
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radek HUBAČ (e-mailem) --- 26. 8. 2008
RE: sh
Není problém, kolik ho potřebujete, event. na co..
MUDr. Radek Hubač drh/=/seznam.cz mobil: 774 028 601
-----Original Message----- From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of Vlasta Ben Sent: Wednesday, August 20, 2008 10:18 AM To: V Subject: sh
Dobrý den,sháním propolis,v pevném stavu a bohužel nevím,kde ho sehnat.Moc děkuji za radu.V.B.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 31177
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Olda Vancata (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni
> Mám medovicový med z roku 2004 podobných vlastností, tj. hustý, > chutný, ale s vůní po otevření nádoby mírně po kvašení. Vyskytlo se to > v jedné plechovce u cca 15 kg ze 150 kg. Dr. Přidala na semináři v > Třešti vzorek zkoumal na obsah vody, nezjistil nic mimořádného. > Doporučil nejlépe tento med použít k výrobě medoviny nebo na > medocukrové těsto ( med nekvasí, lze i smíchat s větším množstvím > normálního medu ( riziko ztráty zákazníků). Zatím jsem zkusil vrchní > část cca 5 kg v nádobě odebrat, zda kvasnou vůni nezpůsobuje vrchní > vrstva, která mohla při pravděpodobném nedokonalém uzavření nabrat > vzdušnou vlhkost, nepomohlo. Příčinu tohoto jevu si zatím neumím > vysvětlit, chystám se zkusit poprvé medovinu.
Pricina se da najit v jedny knize vod Evy Craneove (uz si nepamatuju v jaky), med muze zacit kvasit ze dvou (mezi sebou koresponujicich) duvodu. Jednak pochopitelne vlhkost, ale to to taky ma vliv je pocet kvasinek v medu (to je v ty knize). Priklad - paklize na podzim v roce kdy je hodne svestek sbiraj vcely stavu ze svestek ktery lezej na zemi a kvasej, tak prinesou do ulu spoustu kvasinek ktery skoncej v medu. Takovej med ma velmi vysokou tendenci zacit kvasit i kdyz obsah vody v medu neni priliz vysokej.
\vov
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 15457
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu