78406
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 11. 2005
Re: skladování medu v mrazničče.
Tekutý med je v podstatě velice koncentrovaný roztok cukrů ve vodě a jako takový i při minusové teplotě dosažitelné v mrazničče nemrzne. Podobně jako třeba solanka. Rozdíl je v tom, že molekuly cukrů jsou mnohem větší než molekuly soli, proto má med mnohem vyšší viskozitu a v mrazničče je defakto tuhý. Ale není zmrzlý, je to pořád kapalina, podobně jako třeba sklo za normální teploty.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Radek Kruina" <> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, November 24, 2005 12:45 PM Subject: Re: skladování medu v mrazničče.
> Radim Polášek napsal: > >Jednou jsem v létě vytočil med a čerstvý hned pár sklenic > >uložil do mrazničky. > > V této souvislosti bych se znovu zeptal, jestli to, že je med vystavený > mrazu (třeba těm -18 v mrazničce)mu nějak neškodí, nebo ho neznehodnocuje?. > Pokud by to bylo tak, že teplota pod 5 stupňů pouze oddaluje krystalizaci, > bylo by na zváženou, jestli opravdu část medu, kterou chceme prodávat > tekutou, nezmrazit. Ale bude to ještě plnohodnotný med? Nestne se z medu > jen to sladidlo bez všech léčebných účinků? > > Radek Krušina
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13282
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu