78204

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Eman --- 9. 12. 2004
Re: podpora prodeje českého medu (8066) (8081) (8086) (8087) (8090)

> pokud med skladuji v chladu a temnu, tak se s ním věkem nic neděje.

Co je to chlad? -273, -20, 0? HMF vzniká stále za teploty 20 i 50 C, ale různě rychle. Čerstvý med může mít HMF kolem 5-10 mg/kg. V Africe ho bude víc. Hranice nekvalitního medu je 40 mg, český med má mít do 20. Co je nad, je nekvalita, ale jíst se to dá a neškodí to. Rychlost vzniku HMF při 20 C je 1 mg/měsíc. Příklad porovnání vlivu teploty na rychlost: stejné množství HMF vznikne při 30 C za 250 dní a při 70 C za 14 hodin. Jelikož je zjištění HMF složité a drahé, tak se distributoři s tím netrápí. Zákazník chce průzračný med, má ho mít. Nejlépe se to udělá zahřátím na 80 C a pak to i dlouho vydrží :-). Když je toho HMF moc, tak se to v nejhorším rozředí, ale to je jen teorie. Výkupci to stejně nezjišťují, ti měří z hlediska kvality nic neříkající vodivost.
Když to shrnu, tak můj rok starý med má určitě pod 20 mg/kg HMF. A víc mě nezajímá. Po 3 letech už bych mohl být na hranici 40.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8091


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Ing. Arnošt Hrdina - Re: Výstava
Předchozí: Jan Vencl - Re: podpora prodeje českého medu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu