78692

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polášek --- 20. 8. 2004
Re: Medovina (6888) (6896)

Kvasinky jakožto pevné příměsi se filtrem odfiltrují. Pokud je v medovině
dostatek alkoholu, nad cca 12 % , další kvasinky náhodně napadané ze
vzduchu se v medovině nerozmnožují a medovina tudíž nekvasí.
Filtr se dá taky použít k čištění zákalu z medoviny. Obvykle je takový zákal
příliš jemný, takže přes filtr prochází, nebo ho ucpává. Ve vinařské praxi
se proto do vína přidávají látky, které se během několika dnů srazí a zákal
"vezmou s sebou" a pak se odfiltrují. Říká se tomu čiření vína a může se k
tomu použít třeba vaječný bílek, želatina, odstředěné mléko, bentonit atd.
Pro podrobnější popis bych musel do knihy o výrobě vína, pokud někdo bude
mít zájem a nebude mu vadit, že ta kniha je cca 30 let stará. Osobní
zkušenosti s tím bohužel nemám.
Jinak si myslím, že pro ten filtr není třeba jezdit na Slovensko. Bude to
asi běžná věc i pro malovinaře a prodejny potřeb pro vinaře určitě budou na
Moravě a možná i v Čechách.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <witko-comp/=/volny.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, August 19, 2004 3:55 PM
Subject: Re: Medovina


Dne čt 19. srpna 2004 08:59 Jan Čáp napsal(a):

> 'Umrtvit' medovinu by mělo jít i filtrem. V USA jsou k dostání i malé
> filtry pro vinaře amatéry:
>
> Buon Vino Mini Jet Filter
> (5 galonů / 15 min = cca 75 litrů / hod)
> $ 155,-
>
> Buon Vino Super Jet
> (60 galonů / hod = cca 227 litrů / hod)
> $ 350,-


Dobry den,

na www.medovina.sk je v sekci inzeraty kontakt na slovenskeho vyrobce
filtru.

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6912


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Stonjek - Převážení včel.
Předchozí:Radim Polášek - Re: přesun


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu