78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovějí jsou hned zde nahoře)
- Radim Poláek --- 20. 8. 2004
Re: Medovina (6888) (6896)
Kvasinky jakožto pevné příměsi se filtrem odfiltrují. Pokud je v medovině dostatek alkoholu, nad cca 12 % , další kvasinky náhodně napadané ze vzduchu se v medovině nerozmnožují a medovina tudíž nekvasí. Filtr se dá taky použít k čištění zákalu z medoviny. Obvykle je takový zákal příliš jemný, takže přes filtr prochází, nebo ho ucpává. Ve vinařské praxi se proto do vína přidávají látky, které se během několika dnů srazí a zákal "vezmou s sebou" a pak se odfiltrují. Říká se tomu čiření vína a může se k tomu použít třeba vaječný bílek, želatina, odstředěné mléko, bentonit atd. Pro podrobnější popis bych musel do knihy o výrobě vína, pokud někdo bude mít zájem a nebude mu vadit, že ta kniha je cca 30 let stará. Osobní zkušenosti s tím bohužel nemám. Jinak si myslím, že pro ten filtr není třeba jezdit na Slovensko. Bude to asi běžná věc i pro malovinaře a prodejny potřeb pro vinaře určitě budou na Moravě a možná i v Čechách.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Jan Cervenka" <witko-comp/=/volny.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, August 19, 2004 3:55 PM Subject: Re: Medovina
Dne čt 19. srpna 2004 08:59 Jan Čáp napsal(a):
> 'Umrtvit' medovinu by mělo jít i filtrem. V USA jsou k dostání i malé > filtry pro vinaře amatéry: > > Buon Vino Mini Jet Filter > (5 galonů / 15 min = cca 75 litrů / hod) > $ 155,- > > Buon Vino Super Jet > (60 galonů / hod = cca 227 litrů / hod) > $ 350,-
Dobry den,
na www.medovina.sk je v sekci inzeraty kontakt na slovenskeho vyrobce filtru.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 6912
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Vechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu