78695
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběné zobrazeníPodrobné zobrazení
| - Emanuel Veselý --- 19. 8. 2004
Re: Medovina
>Dají se někde zakoupit pulitrové lahve na stáčení
>+ zátky a něco na zazátkování ??
Takovéhle starosti bych rád někdy měl. Pro mě jsou i 2 l PET lahve malé. Jinak skoro v kadém supermarketu u automatu na zálohované lahve je bedna s odloenými nezálohovanými. Korkové zátky u neumrtvené medoviny (lihem) někdy v teple vystřelí.
Eman
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 6896
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Čáp --- 19. 8. 2004
Re: Medovina
> Korkové zátky u neumrtvené medoviny (lihem) > někdy v teple vystřelí.
'Umrtvit' medovinu by mělo jít i filtrem. V USA jsou k dostání i malé filtry pro vinaře amatéry:
Buon Vino Mini Jet Filter (5 galonů / 15 min = cca 75 litrů / hod) $ 155,-
Buon Vino Super Jet (60 galonů / hod = cca 227 litrů / hod) $ 350,-
zdroj: http://www.homebrewheaven.com
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 6903
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Cervenka --- 19. 8. 2004
Re: Medovina
Dne čt 19. srpna 2004 08:59 Jan Čáp napsal(a):
> 'Umrtvit' medovinu by mělo jít i filtrem. V USA jsou k dostání i malé > filtry pro vinaře amatéry: > > Buon Vino Mini Jet Filter > (5 galonů / 15 min = cca 75 litrů / hod) > $ 155,- > > Buon Vino Super Jet > (60 galonů / hod = cca 227 litrů / hod) > $ 350,-
Dobry den,
na www.medovina.sk je v sekci inzeraty kontakt na slovenskeho vyrobce filtru.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 6910
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Poláek --- 20. 8. 2004
Re: Medovina
Kvasinky jakožto pevné příměsi se filtrem odfiltrují. Pokud je v medovině dostatek alkoholu, nad cca 12 % , další kvasinky náhodně napadané ze vzduchu se v medovině nerozmnožují a medovina tudíž nekvasí. Filtr se dá taky použít k čištění zákalu z medoviny. Obvykle je takový zákal příliš jemný, takže přes filtr prochází, nebo ho ucpává. Ve vinařské praxi se proto do vína přidávají látky, které se během několika dnů srazí a zákal "vezmou s sebou" a pak se odfiltrují. Říká se tomu čiření vína a může se k tomu použít třeba vaječný bílek, želatina, odstředěné mléko, bentonit atd. Pro podrobnější popis bych musel do knihy o výrobě vína, pokud někdo bude mít zájem a nebude mu vadit, že ta kniha je cca 30 let stará. Osobní zkušenosti s tím bohužel nemám. Jinak si myslím, že pro ten filtr není třeba jezdit na Slovensko. Bude to asi běžná věc i pro malovinaře a prodejny potřeb pro vinaře určitě budou na Moravě a možná i v Čechách.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Jan Cervenka" <witko-comp/=/volny.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, August 19, 2004 3:55 PM Subject: Re: Medovina
Dne čt 19. srpna 2004 08:59 Jan Čáp napsal(a):
> 'Umrtvit' medovinu by mělo jít i filtrem. V USA jsou k dostání i malé > filtry pro vinaře amatéry: > > Buon Vino Mini Jet Filter > (5 galonů / 15 min = cca 75 litrů / hod) > $ 155,- > > Buon Vino Super Jet > (60 galonů / hod = cca 227 litrů / hod) > $ 350,-
Dobry den,
na www.medovina.sk je v sekci inzeraty kontakt na slovenskeho vyrobce filtru.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 6912
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu