78695

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

--- 18. 8. 2004
RE: Medovina

Dík za informace - medovina je chutná :-).
Dají se někde zakoupit pulitrové lahve na stáčení
+ zátky a něco na zazátkování ??

díky mirek



       jak píšou při teplotě 25 stupňů,jestli se nerozkvasí. Po skončení
       bouřlivějšího kvašení ale počkej asi 14 dní, aby se uklidnila a
potom        ji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6888


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Emanuel Veselý --- 19. 8. 2004
Re: Medovina

>Dají se někde zakoupit pulitrové lahve na stáčení
>+ zátky a něco na zazátkování ??

Takovéhle starosti bych rád někdy měl. Pro mě jsou i 2 l PET lahve malé. Jinak skoro v každém supermarketu u automatu na zálohované lahve je bedna s odloženými nezálohovanými. Korkové zátky u neumrtvené medoviny (lihem) někdy v teple vystřelí.
Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6896


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jan Čáp --- 19. 8. 2004
Re: Medovina

> Korkové zátky u neumrtvené medoviny (lihem)
> někdy v teple vystřelí.

'Umrtvit' medovinu by mělo jít i filtrem. V USA jsou k dostání i malé filtry
pro vinaře amatéry:

Buon Vino Mini Jet Filter
(5 galonů / 15 min = cca 75 litrů / hod)
$ 155,-

Buon Vino Super Jet
(60 galonů / hod = cca 227 litrů / hod)
$ 350,-

zdroj: http://www.homebrewheaven.com

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6903


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Jan Cervenka --- 19. 8. 2004
Re: Medovina

Dne čt 19. srpna 2004 08:59 Jan Čáp napsal(a):

> 'Umrtvit' medovinu by mělo jít i filtrem. V USA jsou k dostání i malé
> filtry pro vinaře amatéry:
>
> Buon Vino Mini Jet Filter
> (5 galonů / 15 min = cca 75 litrů / hod)
> $ 155,-
>
> Buon Vino Super Jet
> (60 galonů / hod = cca 227 litrů / hod)
> $ 350,-


Dobry den,

na www.medovina.sk je v sekci inzeraty kontakt na slovenskeho vyrobce filtru.

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6910


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polášek --- 20. 8. 2004
Re: Medovina

Kvasinky jakožto pevné příměsi se filtrem odfiltrují. Pokud je v medovině
dostatek alkoholu, nad cca 12 % , další kvasinky náhodně napadané ze
vzduchu se v medovině nerozmnožují a medovina tudíž nekvasí.
Filtr se dá taky použít k čištění zákalu z medoviny. Obvykle je takový zákal
příliš jemný, takže přes filtr prochází, nebo ho ucpává. Ve vinařské praxi
se proto do vína přidávají látky, které se během několika dnů srazí a zákal
"vezmou s sebou" a pak se odfiltrují. Říká se tomu čiření vína a může se k
tomu použít třeba vaječný bílek, želatina, odstředěné mléko, bentonit atd.
Pro podrobnější popis bych musel do knihy o výrobě vína, pokud někdo bude
mít zájem a nebude mu vadit, že ta kniha je cca 30 let stará. Osobní
zkušenosti s tím bohužel nemám.
Jinak si myslím, že pro ten filtr není třeba jezdit na Slovensko. Bude to
asi běžná věc i pro malovinaře a prodejny potřeb pro vinaře určitě budou na
Moravě a možná i v Čechách.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <witko-comp/=/volny.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, August 19, 2004 3:55 PM
Subject: Re: Medovina


Dne čt 19. srpna 2004 08:59 Jan Čáp napsal(a):

> 'Umrtvit' medovinu by mělo jít i filtrem. V USA jsou k dostání i malé
> filtry pro vinaře amatéry:
>
> Buon Vino Mini Jet Filter
> (5 galonů / 15 min = cca 75 litrů / hod)
> $ 155,-
>
> Buon Vino Super Jet
> (60 galonů / hod = cca 227 litrů / hod)
> $ 350,-


Dobry den,

na www.medovina.sk je v sekci inzeraty kontakt na slovenskeho vyrobce
filtru.

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6912


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu