78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 18. 7. 2015
Re: vĂ??ely mi niĂ??Ä? úrodu ovoce
A proč včely bufetí na koších s pivními kelýmky. Pivo je hořké, i když tam taky nějaké cukry jsou. Toto je na poutích nebezpečí pro malé děti. Standa
---------- Původní zpráva ----------
Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 18. 7. 2015 8:52:39
Předmět: Re: vÄ?ely mi niÄ?Ă úrodu ovoce
"Včela hlavně jde po cukernatosti nad cca 10 - 20 %. Běžná koncentrace
cukrů v běžném ovoci je takových 8 - 12 % podle druhu ovoce. Na takové
ovoce včely nejdou. Ale když ovoce přezraje, za suchého období a na slunci
v horku, tak se v něm koncentrace cukrů místně zvýší. Řekl bych, že první
načínají ovoce vosy. Jednak mají na rozdíl od včel ostrá kusadla, jednak
mám pocit, že na rozdíl od včel je pro ně atraktivní i ovoce s menším
obsahem cukru. Z rány, kterou vyhryžou, potom z ovoce teče šťáva a v teple
se zahušťuje, takže se tam koncentrace cukrů zvyšuje. Přezrálé měkké
hniličkovaté ovoce pak dokáží vyhryzávat i včely.
Navíc za suchého období v pozdním létě často jiná snůška není. Co mělo
vykvést, už vykvetlo a odkvetlo a další kvůli suchu ani nezačalo kvést,
případně po většinu dne má zaschnutý nektar. Medovice je taky úplně suchá.
K tomuto navíc silně přispěla degradace krajiny v posledních cca 40 letech,
kdy kromě lesní krajiny byly všechna otevřená prameniště, tůňky, bažinky,
koryta malých a středních potoků atd odvodňována, meliorována a
zatrubňována, takže nyní je až na výjimky za sucha všude absolutně sucho a
prašno. Zatímco dříve tyto vodné a vlhké plochy přes den i v období
dlouhodobého sucha rozšiřovaly do ovzduší vlhkost, která potom za ochlazení
v noci padala v širokém okolí těchto ploch jako rosa a napájela rostliny.
Za takových podmínek je pro včely jediný tekutý zdroj sladiny právě ta
teplem a suchem zahuštěná šťáva z přezrálého ovoce.
U nás včely společně s vosama tradičně vyhryzávaly hlavně hrušky,odrůda
Wiliamsova a potom ryngle."
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 67087
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu