78123

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 18. 7. 2015
Re: vĂ??ely mi niĂ??Ä?­ Ăşrodu ovoce

A proč včely bufetí na koších s pivními kelýmky. Pivo je hořké, i když tam
taky nějaké cukry jsou. Toto je na poutích nebezpečí pro malé děti. Standa


---------- Původní zpráva ----------

Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>

Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>

Datum: 18. 7. 2015 8:52:39

Předmět: Re: vÄ?ely mi niÄ?Ă­ úrodu ovoce


"Včela hlavně jde po cukernatosti nad cca 10 - 20 %. Běžná koncentrace

cukrů v běžném ovoci je takových 8 - 12 % podle druhu ovoce. Na takové

ovoce včely nejdou. Ale když ovoce přezraje, za suchého období a na slunci

v horku, tak se v něm koncentrace cukrů místně zvýší. Řekl bych, že první

načínají ovoce vosy. Jednak mají na rozdíl od včel ostrá kusadla, jednak

mám pocit, že na rozdíl od včel je pro ně atraktivní i ovoce s menším

obsahem cukru. Z rány, kterou vyhryžou, potom z ovoce teče šťáva a v teple

se zahušťuje, takže se tam koncentrace cukrů zvyšuje. Přezrálé měkké

hniličkovaté ovoce pak dokáží vyhryzávat i včely.

Navíc za suchého období v pozdním létě často jiná snůška není. Co mělo

vykvést, už vykvetlo a odkvetlo a další kvůli suchu ani nezačalo kvést,

případně po většinu dne má zaschnutý nektar. Medovice je taky úplně suchá.

K tomuto navíc silně přispěla degradace krajiny v posledních cca 40 letech,

kdy kromě lesní krajiny byly všechna otevřená prameniště, tůňky, bažinky,

koryta malých a středních potoků atd odvodňována, meliorována a

zatrubňována, takže nyní je až na výjimky za sucha všude absolutně sucho a

prašno. Zatímco dříve tyto vodné a vlhké plochy přes den i v období

dlouhodobého sucha rozšiřovaly do ovzduší vlhkost, která potom za ochlazení

v noci padala v širokém okolí těchto ploch jako rosa a napájela rostliny.

Za takových podmínek je pro včely jediný tekutý zdroj sladiny právě ta

teplem a suchem zahuštěná šťáva z přezrálého ovoce.

U nás včely společně s vosama tradičně vyhryzávaly hlavně hrušky,odrůda

Wiliamsova a potom ryngle."

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 67087


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu