78210

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Jan Čáp --- 21. 7. 2004
Včelařský fondán - krystalizace (cukernatění :) cukru (6622)

Z důvodů nedostatku vlastního medu i pomůcek pro krmení roztokem jsem
zkoušel přikrnmovat koupené oddělky cukrovým těstem vyrobeným na způsob
cukrářského fondánu.

Pár receptů a rad jsem našel na webu (např:
http://www.stratford-upon-avon.freeserve.co.uk/PENotes/Fondant.htm
http://homepage.ntlworld.com/sal.mancina/cleveland/fondant.html
http://www.ingenbees.com/fondant.shtml
http://www.beekeeping.com/goodies/bee_candy.htm ).

Zkoušel jsem poměr voda:cukr 1:4 až 1:5.

Postupem nechat po uvaření mírně zchladnout, nalít do formy a vychladit
vzniknou příliš hrubé krystaly, výsledná hmota je tuhá, po rozmíchání je
kaše příliš řídká.

Když sliju roztok hned po uvaření (co nejteplejší), udělá se po vychladnutí
na povrchu i po stěnách nádoby krusta z maxikrystalů a zbytek zůstane v
konzistenci velmi hustého sirupu. Ten se chová jako cukrová poleva (ve slabé
vrstvě tuhne) a jde ho i napastovat na ideální těsto, když ho 'naočkuju'
drtí z té tuhé polevy.

Nevíte někdo, jak se zbavit velkých krystalů a docílit ideální konzistence
bez 'pastování'?

Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6631


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:sedlacek.milos -
Předchozí:Radim Polášek - Re: cukernatění medu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu