- Radim Polášek --- 21. 7. 2004
Re: cukernatění medu (6622)
Tekutý med je z hlediska fyzikální chemie takzvaný přesycený roztok. Znamená to, že v roztoku - vodě je rozpuštěno více krystalické látky - jednotlivých cukrů obsažených v medu, než by správně v té vodě mělo být rozpuštěno. U medu toto vzniká postupným odpařováním sladiny v jednotlivých buňkách. A protože v roztoku je rozpuštěná látka vždy rozptýlena stejnoměrně, musí k tomu, aby se z roztoku začala vylučovat, překonat určitou bariéru . Neumím to krátce vysvětlit jinak. Například přesycený roztok se dá taky vyrobit z roztoku kuchyňské soli ve vodě. Neliší se na pohled nijak od běžného roztoku NaCl ve vodě. Stačí ale do roztoku hodit maličký krystalek NaCl a během pár sekund se přebytečná kuchyňská sůl vysráží a z čirého přesyceného roztoku NaCl je směs normálního (nasyceného) roztoku a na dně krystalů NaCl. Podobně jako krystalek působí třeba prach a nečistoty ze vzduchu, nebo třeba silné míchání roztoku. Odborně se říká, že aby takový proces proběhl, musí být nejdřív do roztoku vnesena, nebo tam vzniknout takzvaná krystalizační centra. U medu to jsou hlavně drobné krystalky z buněk, kde med už zkrystalizoval a potom pyl, prach a jiné příměsi v medu. Protože tekutý med je viskóznější než roztok NaCl, molekuly cukrů jsou mnohem větší a těžší a v medu je těch cukrů více druhů, trvá krystalizece medů v průměru těch 14 dnů. Obecně květové medy mají jednodušší složení, proto krystalizují rychleji, většina medovicových medů mimo melecitózních krystalizují pomaleji. Med v supermarketech je zahřátý, takže krystalky se rozpustí a je přefiltrovaný, takže pyl a případný prach je odstraněn.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "jkala" <pepa.kala/=/volny.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, July 20, 2004 10:37 PM Subject: Re: cukernatění medu
> To nevím, ale silně přehřátý květový med neztuhne ani mně. > Jen na okraj: protože med obsahuje cukry ( jednoduché i složité ) nemůže > "cukernatět", med krystalizuje, tuhne. Myslím, že už pouhé používání správné
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 6630
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |