78692

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



gupa (93.92.52.23) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU? (62345)

HMF roste stále. Je přirozenou součástí medu, protože patří k dozrávacím procesům, co probíhají na časové ose a při určité teplotě. Pokud je med čerstvý a podíl enzymů a kyselin se ještě nezapojil do procesu zrání, HMF je nízké až velmi nízké. I velké přehřátí čerstvého medu nezvedne HMF okamžitě. Jde o chemickou reakci a vše záleží i na čase po přehřátí nabaleného medu.

Nejsem chemik ale jako helfr vím, že také kupříkladu cement v betonu nebo hydroxid vápenatý v maltě zraje - probíhá chem. reakce nejrychleji první měsíc u cementu ale u vápna i roky, tj. podle teploty a množství CO2 který hydroxid pohlcuje.

EU je v případě norem HMF prohnilá, HMF patří k medu a med s vysokým HMF nemusí být přehřátý ale může být prostě "archivní".

U takového archivního medu je charakteristická zvyšující se sacharóza. Tz. během nějakého času se sacharóza zvedá, jde také o zrající element. Prostě když se udělá u půlročního medu analýza na sacharózu, je jí přirozeně méně než u toho samého vzorku po třech letech kdy se sacharóza zvedá. A opět záleží na té teplotě a času. Jedná se o známé tzv vrstvení medu. (viz. Přidal, skripta)

Takže ať si říká každý co chce, med může obsahovat zvedající se HMF a může dokonce obsahovat zvedající se sacharózu.

Pokud jde o padělání, EU a její orgány jsou prohlilí. Vymýšlí akorát papírování, ale když se jedná oto aby se med nemohl prodávat jako pančovaný, dodnes má EU položku ve své evidenci zboží - Med umělý.

Při zadání hleda do legislativy EU je položka "umělý med"

182 výsledek/výsledky (-ků)



Kupříkladu dokument - rok 2013:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:054:0003:01:CS:HTML

1702 | Ostatní cukry, včetně chemicky čisté laktózy, maltózy, glukózy a fruktózy, v pevném stavu; cukerné sirupy bez přísad aromatických přípravků nebo barviva; umělý med, též smíšený s přírodním medem; karamel: | | |





_gp_



........
Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?

Ahoj Pepane,
k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco
medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o
100% z 1,8 na 3,6 mg/kg...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62351


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:PotuĹžnĂ­k VĂĄclav - Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Předchozí:Josef.Mensik - Re: ZajĂ­mavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu