78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ahoj Pepane, k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o 100% z 1,8 na 3,6 mg/kg... Asi není třeba komentář, když se v krámu prodává s HMF do 80... Nevím, co by s tím ten malovčelař musel udělat. Jinak samozřejmě věřím ve falšování různých šikulů se 20 včelstvy, kteří dávají 2 tuny do výkupu. Zajímala by mě čísla počty včelstev v porovnání s množstvím do výkupu prodaného medu... Větší včelaři moc času na takové hovadiny nemají. Mám nyní 86 včelstev při zaměstnání a je to starost je připravit na zimu.... Radek
---------- Původní zpráva ---------- Od: frantaboys/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého prodávajícího.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_ ........ Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. """"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62345
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gupa (93.92.52.23) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU?
HMF roste stále. Je přirozenou součástí medu, protože patří k dozrávacím procesům, co probíhají na časové ose a při určité teplotě. Pokud je med čerstvý a podíl enzymů a kyselin se ještě nezapojil do procesu zrání, HMF je nízké až velmi nízké. I velké přehřátí čerstvého medu nezvedne HMF okamžitě. Jde o chemickou reakci a vše záleží i na čase po přehřátí nabaleného medu.
Nejsem chemik ale jako helfr vím, že také kupříkladu cement v betonu nebo hydroxid vápenatý v maltě zraje - probíhá chem. reakce nejrychleji první měsíc u cementu ale u vápna i roky, tj. podle teploty a množství CO2 který hydroxid pohlcuje.
EU je v případě norem HMF prohnilá, HMF patří k medu a med s vysokým HMF nemusí být přehřátý ale může být prostě "archivní".
U takového archivního medu je charakteristická zvyšující se sacharóza. Tz. během nějakého času se sacharóza zvedá, jde také o zrající element. Prostě když se udělá u půlročního medu analýza na sacharózu, je jí přirozeně méně než u toho samého vzorku po třech letech kdy se sacharóza zvedá. A opět záleží na té teplotě a času. Jedná se o známé tzv vrstvení medu. (viz. Přidal, skripta)
Takže ať si říká každý co chce, med může obsahovat zvedající se HMF a může dokonce obsahovat zvedající se sacharózu.
Pokud jde o padělání, EU a její orgány jsou prohlilí. Vymýšlí akorát papírování, ale když se jedná oto aby se med nemohl prodávat jako pančovaný, dodnes má EU položku ve své evidenci zboží - Med umělý.
Při zadání hleda do legislativy EU je položka "umělý med"
182 výsledek/výsledky (-ků)
Kupříkladu dokument - rok 2013:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:054:0003:01:CS:HTML
1702 | Ostatní cukry, včetně chemicky čisté laktózy, maltózy, glukózy a fruktózy, v pevném stavu; cukerné sirupy bez přísad aromatických přípravků nebo barviva; umělý med, též smíšený s přírodním medem; karamel: | | |
_gp_
........
Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ahoj Pepane,
k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco
medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o
100% z 1,8 na 3,6 mg/kg...
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62351
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu