- Jaroslav Malý --- 6. 5. 2004
Re: med v supermarketech (5848) (5851)
================= Původní zpráva ================= Od (From): "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz> Komu (To): "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Kopie (Cc): Předmět (Subject): med v supermarketech Datum (Date): 6. 5. 2004 0:17 ==================================================
> Já si myslím, že je chyba v tom, že se do medu nesmí přimíchávat žádné > látky. Přímou konkurenci medu v supermarketech jsou za prvé sladké věci, co > se dají mazat na chleba, nebo rohlík. Jsou to marmelády, džemy, nutely a > podobně. Dále to jsou látky, které se přidávají do čaje, nebo třeba > minerálky kvůli ochucení. To jsou různé sirupy, koncentrované šťávy, cukry > řepný, přírodní atd až po různé instantní nápoje. > > Stačí se podívat, jak po půl roce v regálu vypadá med. Tak polovina flašky > je plná nějaké nevábné krystalické hmoty a nad ní je nějaká hustá tekutina > připomínající barvou a konzistencí nepoužitý motorový olej. To u zboží > konkurujícímu medu není. Marmeláda vypadá a chutná stejně ( někdy hnusně ), > ať už je nová, nebo ať v regálu leži třeba dva roky. Sirup se rozpustí v > čaji stejně rychle, ať je právě vyrobený, nebo starý. A to proto, protože v > nich jsou přimíchány látky, které tuto konzistenci udržují. > > Med v supermarketech je upravovaný. Právě dovezený je krásně čirý a > průhledný. Je pravděpodobné, že takový med už nejméně jednou zkrystalizoval. > Med se nemá zahřívat na vyšší teplotu, než 45 - 50 st C. Aby > zkrystalizovaný med byl zase čirý, musí se zahřát na teplotu vyšší než 50 > st. C. Asi správně jen krátkou dobu, ale musí. Tyto medy se taky filtrují. > Nejsou tam pak drobné pevné příměsi, které urychlují krystalizaci, protože > působí jako krystalizační centra, ale je tím pádem odstraněn i pyl. Příměs > pylu v medu působí protialergicky. Je to ještě pořád přírodní med? > > Proč do supermarketového medu třeba nepřidávat látky třeba na bázi škrobu? > Pochybuji, že by tyto látky nějak ničily cenné látky v medu. Vždyť to, že > některé tmavé medovicové krystalizují jemně v celé hmotě a zůstavají trvale > měkké a mazatelné na chleba způsobují právě látky podobné škrobům, konkrétně > některé složené vysokomolekulární cukry. Med by pak mohl v supermarketech > konkurovat aspoň dlouhodobým vzhledem a použitelností, když už z principu > nemůže konkurovat cenou. Přirozeně nemyslím případy, kdy někdo falšuje - > pančuje med třeba kukuřičným fruktózovým sirupem nebo jinými levnými cukry. > > Takže Český med, tak jak je definován, má podle mne svoje místo při prodeji > přímo od včelařů, protože včelaři nemají (neměli by mít) ani vybavení, ani > znalosti k přimíchávání dalších látek do medu a dále pouze v prodejnách > zdravé výživy, protože tam jsou kupující zvyklí na potraviny vzhledově nic > moc, takže prodávající nemají zájem medy ohřívat, rozpouštět a podobně. Ale > chtít, aby se Český med ve smyslu kvality této obchodní značky prodával v > běžných marketech a supermarketech, je lhaní do kapsy. > > To je asi tak zhruba můj názor tady k tomu. > > R. Polášek > > P.S. Asi to bude zajímavá diskuze. > > ----- Original Message ----- > From: "Ing. Arnošt Hrdina" <arnost.hrdina/=/ais.cz> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Wednesday, May 05, 2004 7:10 PM > Subject: Re: Český med > > Milý příteli, Váš článek má báječnou úroveň a věřím,že by stálo zato ,aby jste se jej pokusil někde zveřejnit.Jistě by to prospělo nám všem. Zdraví J.Malý ,
z
, > >
> >
____________________________________________________________ Obchodní dům.cz - široký sortiment domácích spotřebičů a elektroniky, výrazné slevy. Navštivte http://ad.seznam.cz/clickthru?spotId=73742§ion=/
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 5855
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |