78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- (e-mailem) --- 2. 1. 2012
Re: Re: medovina (55326) (55334) (55335) (55346) (55348)
Není to tak jednoduché jak bychom si přáli. 1) med je hydroskopický, tudíž může přijímat vodu z ovzduší. 2) také ji ovšem za určitých podmínek může ztrácet. 3) jelikož je to směs cukrů a vody, má tendenci se v určité fázi dělit dle skupenství a specifické váhy jednotlivých cukrů. 4) některé látky v medu působí jako konzervanty a antibiotika. Z toho všeho pak vyplývá ponaučení, že záleží na uskladnění , době vytáčení, venkovní vlhkosti, teplotě, době po kterou včely med zpracovávají, jeho původu, a jiných dalších faktorech které neumíme nijak ovlivnit. Proto je hranice nastavena na 20%. Jelikož v našem státě musíme být ještě papežštější, tak ČSV ji nastavil na 18% vody. Body 2 a 3 pak se zase využívají pro vysoušení medu. Bod 1 a 3 zase bývá první příčinou počátku zkvašení. Bod 4 pak za určitých podmínek působí jako ochrana medů s vysokým obsahem vody.
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Re: medovina > Datum: 02.1.2012 12:57:46 > ---------------------------------------- > Radek:rád bych měl pro každý závěr (např. návrh norem pro obsah vody v > medu) tolik času jako měli dnešní "dědkové" před 50 lety > > J.B.Za 50 let co točím med mí zkvasil jej jednou. > Vymyl jsem 3,5 l sklenici vylil a nevytřel, na dně zustalo trochu vody,půl > kávové lžičky a po nalití medu voda vyběhla nahoru na povrch asi po 14 > dnech zkvasil a smrdělo to celé, dal jsem to do těsta nebo zpět do včel. > Jinak mi nikdy nezkvasil > V nizkonástavkových ulech mám med řidší, točit řidší med je i méně pracné. > To při kolika procentech vody v medu med opravdu kvasí by mne > zajímalo.Předpokládám však že i řídké medy třeba 25% vody ještě nekvasí. > Existuje nějaká literatura která něco podobného uvádí? Nebo se jen > dohadujeme nad dohady? > J.B. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55350
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu