- Radek Hubač (e-mailem) --- 2. 1. 2012
Re: Re: Re: medovina (55326) (55334) (55335) (55346) (55348)
Samozřejmě se to najde v mnoha knihách a pokud si pamatuji, tak různé údaje. Pokud chceš konkrétní číslo, tak se uvádí, že med do 21% se považuje za zralý( zákonná norma). Výjimka je pro vřesový med 23%. Nechci mluvit o jedné konkrétní hodnotě, protože si myslím, že dle podmínek se skutečně různí, alespoň pro tuto diskuzi kolem vztahu %vody v medu a zkvasitelnosti medu během skladování. Záleží třeba na zralosti medu. Pokud do zralého medu včelky přinesou část sladiny před vytočením, kolikrát má med , jako v mém případě vloni ze slunečnice, pod 20% a může vykvasit. Stejně tak v případě krystalizace. O tom měl pěknou přednášku Přidal. Jde o to, že v krystalizovaném medu může klesnout v mezikrystalových prostorech koncentrace cukrů, často to můžete vidět i u pastovaného medu připraveného z květových medů s obsahem vody 20-21%, kdy se na jejich povrchu vytvoří tekutá vrstvička, která zkvasí. Pokud jde o nízké nástavky, částečně mám podobnou zkušenost, ale trochu jiné vysvetlení. U nás v nížině je krátká, ale výborná květová snůška, silné včely ve velkých úlech přinesou v krátké době překvapivě mnoho nektaru. Sám používám až 8NN 39*17 na včelstvo, včely umí za dva-3 týdny naplnit 4NN. Mám podezření, že větší vliv má hloubka buněk než výška nástavku. K Vaší poznámce na nízké rámky by Pan Volejník řekl, že jeho včelstva mají přes metr vysoké plásty v jeho 39*17, protože je v podstatě nerozebírá a včely je mají prostavěné. Já mám čtvercové nástavky na 10 a 11 rámků a právě med z těch 10 rámkových je opakovaně řidší. Částečně se tento handicap dá kompenzovat množstvím nástavků - dát více nástavků... V minulých sezónách, i když nebyla tak vydatná květová snůška jsem měl velké problémy s vodou i v zavíčkovaných plástech, když jsem používal 6NN na včelstvo. Vloni jsem dal i 8NN a problém nebyl. Chce to ale více prověřit, takže to nepovažujte za dogma. Každopádně k 8NN jako současnému optimu došel i pan Volejník.... Radek
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Re: medovina > Datum: 02.1.2012 12:57:45 > ---------------------------------------- > Radek:rád bych měl pro každý závěr (např. návrh norem pro obsah vody v > medu) tolik času jako měli dnešní "dědkové" před 50 lety > > J.B.Za 50 let co točím med mí zkvasil jej jednou. > Vymyl jsem 3,5 l sklenici vylil a nevytřel, na dně zustalo trochu vody,půl > kávové lžičky a po nalití medu voda vyběhla nahoru na povrch asi po 14 > dnech zkvasil a smrdělo to celé, dal jsem to do těsta nebo zpět do včel. > Jinak mi nikdy nezkvasil > V nizkonástavkových ulech mám med řidší, točit řidší med je i méně pracné. > To při kolika procentech vody v medu med opravdu kvasí by mne > zajímalo.Předpokládám však že i řídké medy třeba 25% vody ještě nekvasí. > Existuje nějaká literatura která něco podobného uvádí? Nebo se jen > dohadujeme nad dohady? > J.B. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55349
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |