78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 27. 5. 2011
Re: V?kup medu (52400) (52403) (52404) (52405) (52409) (52411) (52413) (52416) (52440) (52441) (52443)
"oddelky v EKo rezimu jsem pro jistotu dokrmil BIO cukrem z cukrove trtiny- 50 kc/ kg,kdyz normalni stal 13 kc/kg. Vysledek byl z 8 oddelku jich 7 padlo hned zjara-vsechno pokaleno, to jedno jsem se snazil dat do kupy padlo v dubnu.
Po rozmichani cukru byl roztok hnedy. "
Tady je krásně vidět to, že "bio" a "eko" jsou z největší části v první řadě marketingové věci pro zvýšení ceny než věci, které přinášejí skutečný užitek. Konečný výrobek v cukrovarnictví je totiž čistý bílý cukr. Všelijaké ty různé hnědé cukry a melasy je buď rovnou už na bílý cukr standartními metodami nezpracovatelný odpad nebo výrobek, u kterého byly ušetřeny finální operace, všelijaké čištění a finální bělení.
Takže ve skutečnosti hnědé cukry a melasy by se měly prodávat za znatelně nižší cenu než se prodává normální výrobek, bílý cukr. Jenže díky tomu, že tyto výrobky marketingoví šarlatáni nazvali přírodní cukr, biocukr a podobně, tak na ně mohou nasadit několikrát vyšší cenu než na bílý cukr a lidi oblblí takzvanou "ekologií" ( bohužel ) je přesto kupují.
Vyhovuje to i výrobcům. Odpad, který by jinak šel do krmení zvířatům nebo na výrobu "biolihu" do nádrží aut, prodají mnohem dráž jako "krmení" pro lidi.
A je úplně jedno, jestli v tom cukrovaru zpracovávají cukrovou třtinu nebo cukrovou řepu.
Tím textem neřeším to, že všelijaké ty hnědé cukry jsou přece jen o trošku zdravější než bílý rafinovaný cukr, protože vedle cukru obsahují i další balastní látky z té výchozí "přírodní" řepy či třtiny.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52452
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu