78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 18. 2. 2011
Re: Ustav v Dole (50530) (50531) (50533) (50548) (50554) (50555) (50556) (50559) (50741) (50744) (50745) (50748) (50749)
"Mohl bych se zeptat, co je biologického na žíravinách a jedech vyráběných v rámci organické chemie, jako jsou kyseliny mravenčí a šťavelová?"
No, termín biologické je velice gumový pojem. V krajním případě to mohou být všechny organické látky.
Rozdíl mezi kyselinou mravenčí, šťavelovou a mezi amitrazem fluvalinatem a podobných je v tom, že za prvé ty kyseliny jsou snad v každé druhé rostlině nebo hmyzu, takže v přírodě nejsou nic zvláštního a cizorodého. Navíc organické kyseliny jsou chemicky v podstatě koncový článek rozkladu, další stupeń jsou přímo oxid uhličitý a voda nebo z velké části.
Fluvalinat, permetrin atd jsou pyrethroidy a ty se v přírodě nacházejí snad jen v chryzantémách, amitraz se v přírodě, pokud vím, nenachází nikde. Dá se tedy říct, že jsou pro naši přírodu cizí. Navíc to jsou látky kdesi uprostřed dlouhého rozkladného řetězce, jejich rozložením vznikne nějaký meziprodukt, ten se rozloží na další, ten na další.... až teprve po mnoha stupních rozkladu je z toho konečně voda a oxid uhličitý a v případě amitrazu ještě volný dusík. Každý z těchto meziproduktů čili reziduí má v prostředí svoji specifickou stabilitu i toxicitu, a s obojím se musí počítat.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 50753
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu