78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Kristl Pavel --- 7. 1. 2004
RE: Medovina
> ... medovina nekvasí, kvasí pomalu, nebo se kvašení zastaví.
To je otázka, kterou jsem se zatím nedokázal rozluštit. Když dělám bylinnou (ochucená odvarem z bylin), vykvasí rychle, po půl roce se dá bez následků pít, po roce je vynikající. Když stejným způsobem dělám perníkovou (odvar z koření, které dáváme do perníků), kvasí podstatně pomaleji (dvakrát tak dlouho). Asi za to může chemie.
> Možná by se dalo opatrně zvýšit procento medu. Co se týče zbytkového cukru, dávám na 100 litrů asi 45-50kg medu, výsledek je něco přes 90 litrů dobré medoviny.
> ... slyší medovina si vzpomene na lehce páchnoucí sladké lepidlo, > ... se prodává na Vánočních trhách a ohrne nos.
Přestože poměry jsou stejné, bylinnou mám lehce nahořklou (dobromysl), perníková je na chuť podstatně sladší, ale k lepidlu to má ještě daleko. A přestože ji samozřejmě dělám hlavně pro sebe, mám každoroční předvánoční problém, aby mi něco doma na ty vánoce zbylo.
Zdraví Pavel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4842
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu