- P.Krátký (90.180.212.169) --- 28. 5. 2010
Re: (44730) (44735)
"Ano,pod akáty to nádherně voní,což znamená,jak jsem minulý týden předpověděl,že se máme na co těšit.Snad to počasí vyjde a moc se to nezprzní.Před čtrnácti dny jsem vytáčel první med s průměrem 10kg na včelstvo,který mám uskladněný v 5ti litrových sklenicích.Začíná světlat a tuhnout. Ve vrchní části sklenic pod hrdlem se vytváří mapovité krystalické prstenece,což je známka dostatečně vyzrátého medu bez vody a jsem si jistý,že tento med nezkvasí.Myslím si,že takto vyzrálého jarního medu časně vytočeného lze dosáhnout jen u úlů s větratekným dnem a s otevřenýma očkama ve všech nástavcích.Vytáčel jsem jen plně zavíčkované plásty a někdy se podivuji řadě včelařů o problémech spojených s tímto kvašením prvního medu"
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
U mě je to letos přesně naopak.Protože si také potřebuji uvolnit místo na akát,tak musím odtáčet,ale převážně nezavíčkované zásoby,ve kterých je často med hustější,než v těch zavíčkovaných,měřil jsem si vodu,a rozdíly jsou mnohdy značné.Staré pravidlo o zavíčkovaných plástech=zralý med několik posledních let neplatí. Nechci a nemůžu si dovolit znehodnocení části medné produkce,takže musím sledovat nejen kvantitu,ale i kvalitu.Letos jsem naměřil v jednom případě naprosto neuvěřitelnou hodnotu(už jsem tu o tom psal),a to 25% vody v ZAVÍČKOVANÉM medu,je to vůbec možné?Problém je,co s tou zavíčkovanou řídkou řepkou,tohle se nesmí dostat zákazníkovi na stůl.Je určitě na místě podotknout,že část celozasíťovaných den mám,ale všechny jsou uzavřené podložkou,očka mám také,ale otevřené jen v mednících,česnový klín nevyndavám,jen je na letní provoz.Tvrzení o sítech ve dně=řídký med nemusí být pravidlem,jsou tu i jiné vlivy.I bez váhy poznám,že za těch několik hodin,kdy můžou včely ven za snůškou,je značný přínos sladiny,a tou si zaplní veškeré volné místo v úle,kterou následně zpracovávají na med a ukládají.Když se tohle opakuje pořád a pořád,tak už vyzrálý med je neustále ředěn,až jsou plné buňky,které včely následně víčkují i přes to,že není úplně zahuštěn.Včelám se to zpravidla nezkazí,a to že jim ho včelař vezme?Však to nedělají pro něj,tak ať se stará.
K tomu akátu,zatím není splněna jedna z hlavních podmínek jeho medování,a to je teplota,akát meduje při vyšších teplotách,se snižující se teplotou klesá i produkce nektaru.Ale hlásí oteplování,tak se třeba dočkáme,také bych byl rád.
Zdraví Pavel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 44744
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |