78125

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Polášek (85.71.180.241) --- 25. 2. 2010
Re: Re: (41389) (41397) (41401) (41402) (41403) (41412) (41416) (41424) (41439)

"Chtel bych upozornit na doporuceni ponechanou sous odstranit druhy den ci co nejdrive po premeteni. Jde o to, ze se muze stat, ze se matka kousne na sousi a nebude chtit klast do mezisten."
Používají se nezakladené třeba nad mřížkou vystavené mezistěny. Cca dva dny před přemetením se tak dvě ( pro plásty39x24) vloží do včelstva, aby je včely vyčistily a potom aby nasákly vůní včelstva. Při setřepávání se potom umisťují uprostřed mezistěn do horního nástavku a nechávají se tam. Jsou v podstatě připravené ke kladení, takže matka hned po setřepání do nich může začít klást. Případně úplně nejlepší je, když do nich matka začne klást ještě před setřepáním a během setřepávání je na těch plástech nalezena, takže ani nemusí přerušit kladení.....
Nechávat tam tmavé souše i jenom jeden den navíc je nesmysl a indikuje to další výrazný zásah do včelstva, protože rozkladená matka nemůže přestat klást a tak klade do jediných hotových buňěk v úlu a to jsou ty souše. Jejich odstranění potom znamená odstranění nového "jádra včelstva" s nakladenými vajíčky,kde je rozkladená matka a její suitou včel ošetřovatelek, takže po přemetení další den setřepání těchto klíčových včel do úlu a tím další výrazný šok pro včelstvo...
Ale tohle je jedna z jednoznačně popsaných věcí v návodech k norskému zimování, podle kterých jsem to už před cca 15 lety vyzkoušel. Staré věci se nečtou, protože jsou "zastaralé a k ničemu" a tak holt se spousta věcí musí s nemalými náklady objevovat zase znova....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41441


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:PavelN - Re: P.Zajíček
Předchozí:R. Polášek - Soused nepořádný včelař.


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu