78214

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Ing. Bc. Marek Medve --- 5. 9. 2003
RE: cukor (3922) (3945) (3947) (3949)

To mohl být ještě i nerafinovaný cukr, třtinový se dříve používal normálně.
Myslím si, že to zahřátí neovlivní chemicky výrazným složením roztok, to by
se musel vyloženě vařit urč. dobu, až by z cukru začal vznikat karamel -
začala by se hroutit krystalická podoba molekul atd. Pokud se však myslí
zalití vařicí vodou, tak v okamžiku ukončení dodávání tepla vody okamžitě
klesá její teplota a výrazně se snižuje. Tuším, že dokáže se snížit na
nějakých 80°C, při kontaktu s chladnějším okolím určitě ještě méně.
       Jinak fyziologicky to u tohoto nelze ovlivnit, protože to není živý
organismus. :-)

Snad takto moje vzpomínky na chemii a fyziku :o)

              Marek M.

-----Original Message-----
From: Michal Seničan [mailto:Senican/=/seznam.cz]
Sent: Friday, September 05, 2003 12:59 PM
To: Vcelarska konference
Subject: RE: cukor


================= Puvodni správa =================
Od (From): "Ing. Bc. Marek Medve" <medve/=/hornik.cz>
Komu (To): "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Kópia (Cc):
Predmet (Subject): RE: cukor
Dátum (Date): 5. 9. 2003 11:45
==================================================

Som podobného názoru až na neblahú skúsenosť s cukrom, ktorý bol určený len
pre včelárov. Bol to zrejme trstinový cukor tmavo žltý. V tedy môjmu
priateľovi padlo 6 včelstiev. Ule boli pokálané zrejme Nozema.
Ostatným včelstvám na vzdialenejšom stanovišti dával originál balenie
Trebišov a nič sa nedialo.
Mám prosím dotaz: Vo včelárskych novinách, Fínske zimovanie sa píše, že
včely na medzistienkach krmime sirupom , ktorý pred tým zahrejeme na bod
varu až roztok zpriehladnie. Veď tam prebiehajú rozne chemické a
fyziologické zmeny. Ja používam vodu vrelú tak 60-70 stupňov.
Môže sa pri rozpúšťaní cukru použiť extrém, myslým variť roztok?










____________________________________________________________
Kam do kina ci divadla? http://kultura.seznam.cz
---
Příchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.515 / Virová báze: 313 - datum vydání: 1.9.2003

---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.515 / Virová báze: 313 - datum vydání: 1.9.2003

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3950


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:R. Polásek - Re: cukor
Předchozí:Michal Seničan - RE: cukor


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu