78211
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- (e-mailem) --- 12. 3. 2009
Re: voda v medu (34538) (34553) (34578) (34584) (34586) (34594) (34595) (34596) (34598)
Radime moc to komplikuješ a zamotáváš se do toho. Jestli ho zavíčkují řídký tak z hlediska včel je tu v pořádku. Med sám osobě v zavíčkovaných buňkách kvasit nezačne i v případě medu s 23 % vody se ti to nepodaří pokud mu nedovolíš další vodu získat z ovzduší 18% a u vřesového 21% vody to si ustanovili jen čeští včelaři. V EU platí 20% a u vřesu 23%. Také platí že voda v medu vystoupá do horních vrstev a tam lze snadno odpařit nebo v z čeřící nádoby horním ventilem odpustit Také je nutné při přidávání medníku nový nástavek dát nad plodiště létavky donesený nektar ukládají kolem plodu odkud ho odebírají další včely a pak ho zpracovávají na med a ukládají nahoru. V případě dvouprostorových úlů ho zase ukládají od předu dozadu. Chceš li pak získat med jen 18% musíš mu u některých druhů nějak pomoci.
Pepan
> ------------ Původní zpráva ----------- > Od: Radim Polášek <polasek/=/e-dnes.cz> > Předmět: Re: voda v medu > Datum: 12.3.2009 08:56:25 > ---------------------------------------- > Jistě, udělat jde leccos. Jak ale bude na prostor úlu málo včel a k tomu > silná snůška, tak jakýkoliv venkovní vzduch med nezahustí. To musí udělat > včely. A hrabat se ve včelstvech, prohlížet rámky a rozdělovat je, tam je > řídký med, tam ne, řídký med dáme do silnějšího včelstva zahustit, to je tak > zdlouhavá manipulace, že se vyplatí jen někomu, kdo se chce skutečně celý > den hrabat jen v několika včelstvech. I když kdo má 2 - 4 včelstva na > zahradě, tak mu řídký med tolik nevadí, med se nechá v napůl naplněném > otevřeném kyblíku a za pár dní je taky víceméně zahuštěný a pro vlastní > spotřebu není problém těch pár sklenic uhlídat a jak začne med kvasit, tak > se hned spotřebuje. > Jinak ale řídký nezahuštěný nektar by se hodil potom tomu, kdo používá ke > krmení nebo podněcování navlhčený cukr. Byla by takhle možnost získat tuto > surovinu pro krmení třeba z řepky jen s minimální ztrátou medného výnosu, > nezavíčkované rámky zaplněné během předchozích 2 - 4 dnů by se prostě u > řepky vytočily, řídká sladina by šla velice snadno a hned navrátily včelám a > nezahuštěným nektarem by se ihned ten cukr ovlhčil a uložil do doby krmení > třeba v plastových sudech. Možná by to byla i dobrá surovina na medovinu. > Ještě by šla jedna věc a sice při vytáčení oddělit med z nezavíčkovaných > buněk a ze zavíčkovaných. Plásty by se nejdřív opatrně vytočily bez > odvíčkování, tím by se získal nejřidší med a potom by se vytočily > odvíčkované. Za cenu vyšší pracnosti by to mohlo fungovat, med by se > rozdělil na dvě frakce, řidčí by se musel nějak ještě zahustit či hned nějak > zpracovat a hustší by mohl jít rovnou na prodej. > > R. Polášek > > ----- Original Message ----- > From: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> > To: <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Thursday, March 12, 2009 8:03 AM > Subject: Re: voda v medu > > > Hustota medu a obsah vody jsou dvě různé věci > Hustota medu je dána poměrem cukrů v něm, Různé plodiny produkují nektar v > různou denní dobu pro ně za určitých podmíkk a co hlavně cukernatost se > pohybuje od 20 do 60 % cukrů, podle druhů. > Izolace úlu nemusí mít vůbec žádný vliv Důležitá je nasycenost vzduchu > vodními parami. Vzduch je nasávám z venkovního prostředí a za chladných nocí > je jeho relativní vlhkost podstatní vyšší jak za teplých. Lze však takév > lhké zásoby odebrat a vložit je do slabšího včelstva které je dosuší a > uvolnit tak prostor těm silnějším na donášení nektaru > > Pepan > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34603
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu