78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 8. 3. 2009
Re: Zeborvání (34515) (34521) (34522) (34523) (34524) (34526) (34530)
> Nebyl bych takový puritán. Kdysi jsem z toho měl strach a poptával, jak to > dělají jiní. Tedy klasik co převěšuje rámky do medníku. Ten nemá jinou > možnost, nebo o ní nevím. Takže nijak. Bral to jak to bylo.
Já jsem v zadováku rámky s největšími cukernými zásobami nechával v plodišti. Pokud se přece jen staré zásoby dostaly přes medník do medometu, z velké části zůstaly při vytáčení v plástech, protože byly zkrystalované. Potom se dávaly zase do plodiště, kde včely zkrystalovaný cukr nějak zpracovaly. Obvykle i ten, který medometem neprošel. Jinak v tehdejší době byl první med, hlavně z řepky,považován i kvůli tomu automaticky za méněcenný, vhodný hlavně jen na medovinu nebo na dokrmování včelstev, případně do výkupu, zatímco další med si prodával sám včelař a za podstatně vyšší ceny.
> Teplo unikající nahoru? Když jsem fotil infrakamerou, tak jsem byl > překvapen, jak dokáží udržet teplo v chomáči. I na horní hraně chomáče je > těch 15stC. Na Silvestra.
V zimním chomáči jsou včely uspořádány tak, že teplo zadrží a nepustí ven. Pokud ale mají obsednout plásty a pracovat na nich, teplo zadržet neumí, ty plásty a celý prostor úlu kolem nich musí mít "pracovní teplotu" odhadem okolo těch 30 st C, jinak na těch plástech prostě jen přežívají a včelstvo stagnuje. Až do cca poloviny května je včelstvo silně limitováno v rozvoji nízkou venkovní teplotou, pracuje jen na těch plástech, které udrží přes den i noc teplé.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34532
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu