75993

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polá?ek (e-mailem) --- 26. 8. 2007
Re: krmen? (24653) (24656) (24658) (24668)

Karamel a HMF budou dvě rozdílné látky. HMF v karamelu určitě bude, ale
podstatou karamelu bude něco jiného. Pro teplokrevné živočichy karamel
jedovatý nijak zvlášť není, dříve se karamel používal přece k obarvování
některých potravin, třeba octu. Co se týká náletu včel do cukrovaru, zase na
druhé straně podle starého článku ve Včelařství je přímo v předpisech pro
cukrovary případně hygienických předpisech přikázáno zabránit vstupu hmyzu
na místa, kde by se mohl dostat k cukru. Na sladkou šťávu totiž mohou
přiletět nejen včely, ale i vosy, mouchy, brouci. Takže pokud byl nějaký
hromadný nálet včel na cukr v cukrovaru, někdo porušil předpisy.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "A.Turčáni" <anton.turcani/=/gmail.com>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, August 26, 2007 8:56 AM
Subject: Re: krmen?


> Všude se píše, že je HMF atd pro včely škodlivý, ale nikde jsem nečetl, že
> by to někdo nějak kvantifikoval.
> Karel
>
> Ja mám určité skúsenosti s hydroxymetylfurfulalom HMF pri chove včiel.
> Trnavský cukrovar ponúkal svoj prokdukt - invertovaný roztok na zimné
> doplnenie zásob, v 10kg plechovkách s perforovanými viečkami. Po tejto
> stránke to bolo vynikajúce, horšie až zle to bolo s jeho obsahom
> Práve nadlimitný obsah HMF bol tragédiou pre niektorých včelárov, ich
včely
> sa jari nedožili, aj moje.
> Súdnou cestou sme nejakú náhradu vysúdili.
> Vtedy sa v odborných článkoch udávala (ak sa nemýlim)ako škodlivá pre
včely
> hodnota 200mg/kg cukru, pre človeka nad 400mg so zdravotnými potiažami.
> Písať o karamele len tak z ľuftu o jeho škodlivosti, je nedomyslené, bol
by
> potrebný odborný výklad. Myslím si, že karamel nemá mať prečo nadbytok
HMF,
> veď táto látka vzniká po dlhé roky aj v odloženom mede bez tepelného
> spracovania.
>
> Myslím si, že je nadsadená aj otázka náletu včiel do cukrovarov.
> Niekoľkokrát som pred desiatkami rokov chodil do veľkého cukrovaru na
nákup
> zlacneného cukru (cukor získaný pri čistení zásobníkov), ktorý sa pri
> balení a expedícii natrúsil po betónovej dlážke. Do tohoto veľkého
> priestoru bol prístup včiel úplne voľný, ale prostredia bolo suché. Ani
raz
> nevidel ani jedinú včelu, ktorá by sa bavila na hromadách rozsypaného
cukru
> a v okolí cukrovaru bolo niekoľko kočovných stanovíšť, med získavali len
> kočovkou do porastov agáta a slnečnice a nik ich nenazval cukrármi
> Anton.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24671


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:kozlík - Re: Cukr 13.90 Kč
Předchozí:Radim Polá?ek - Re: krmen?


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu