78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polá?ek (e-mailem) --- 8. 6. 2007
Re: cukr, medovina (23158)

V kvasu se mohou množit nejen ty správné kvasinky, ale i pár dalších druhů
"potvor" které ten výsledek ničí. Bakterie slizovatění je jedna z nich.
Obvykle dělají pachutě, "slizovací" bakterie vytváří z cukru sliz, který
nekvasí. Vedle čistoty je důležité udělat z násady kvasinek dobrý zákvas,
který se nějaký den rozkvasí a teprve potom připravovat vlastní medovinu.
Kvasinky potom mají před ostatními mikroorganismy náskok a a v kvasu je
obvykle "převálcují" Taky při intenzívním kvašení, větším demižónu, několik
desítek litrů a nějaké izolaci aspoň hadry teplo vyvíjené kvasinkami dokáže
zahřát demižon o pár stupňů a tím vylepšit vliv nízké teploty. Potom
existují octové bakterie, co dělají z etanolu ocet, pokud mají vzdušný
kyslík. Kvasná zátka a její pečlivé utěsnění třeba voskem je proto nejspíš
nezbytnost v případě, když bouřlivé kvašení už skončilo, hladina už není
chráněna unikajícím oxidem uhličitým, ale medovina s vyšším obsahem cukru a
později alkoholu se nechává ještě nějaký měsíc dokvasit.
Správný kvas je pitný vždycky, záleží ovšem na jakou chuť je kdo zvyklý,
dokonce živé kvasinky v něm obsažené jsou zdravé, je to vlastně medovinový
burčák.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Michal" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, June 08, 2007 10:56 AM
Subject: cukr, medovina


> pepan:
>
> O slizovateni, jsem jeste neslysel. Kazdopadne je to pak pitny kdyz to
neni
> dokvaseny?? Ja, to mam ve sklepe v chladu v demizonu uskladneny bez kvasny
> zadky se spuntem. To uz asi neni na dalsi prevareni dobry.. Dal sem to
loni
> v lete a to bylo docela teplo. Troufam si tvrdit ze i tech 25 stupnu to
> mohlo mit po dobu nekolika tydnu. Radeji to zkusim znovu.. Stejne by mi to
> asi dalo rozumovani kolik pridat cukru, atd. Dneska mam cestu kolem
> vcelarskych potreb, tak hned koupim nove kvasinky.. Dekuji za Vasi reakci.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23161


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Michal - cukr, medovina
Předchozí:Nezbav - Medovina


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu