78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 8. 6. 2007
Re: cukr, medovina (23158)
V kvasu se mohou množit nejen ty správné kvasinky, ale i pár dalších druhů "potvor" které ten výsledek ničí. Bakterie slizovatění je jedna z nich. Obvykle dělají pachutě, "slizovací" bakterie vytváří z cukru sliz, který nekvasí. Vedle čistoty je důležité udělat z násady kvasinek dobrý zákvas, který se nějaký den rozkvasí a teprve potom připravovat vlastní medovinu. Kvasinky potom mají před ostatními mikroorganismy náskok a a v kvasu je obvykle "převálcují" Taky při intenzívním kvašení, větším demižónu, několik desítek litrů a nějaké izolaci aspoň hadry teplo vyvíjené kvasinkami dokáže zahřát demižon o pár stupňů a tím vylepšit vliv nízké teploty. Potom existují octové bakterie, co dělají z etanolu ocet, pokud mají vzdušný kyslík. Kvasná zátka a její pečlivé utěsnění třeba voskem je proto nejspíš nezbytnost v případě, když bouřlivé kvašení už skončilo, hladina už není chráněna unikajícím oxidem uhličitým, ale medovina s vyšším obsahem cukru a později alkoholu se nechává ještě nějaký měsíc dokvasit. Správný kvas je pitný vždycky, záleží ovšem na jakou chuť je kdo zvyklý, dokonce živé kvasinky v něm obsažené jsou zdravé, je to vlastně medovinový burčák.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Michal" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Friday, June 08, 2007 10:56 AM Subject: cukr, medovina
> pepan: > > O slizovateni, jsem jeste neslysel. Kazdopadne je to pak pitny kdyz to neni > dokvaseny?? Ja, to mam ve sklepe v chladu v demizonu uskladneny bez kvasny > zadky se spuntem. To uz asi neni na dalsi prevareni dobry.. Dal sem to loni > v lete a to bylo docela teplo. Troufam si tvrdit ze i tech 25 stupnu to > mohlo mit po dobu nekolika tydnu. Radeji to zkusim znovu.. Stejne by mi to > asi dalo rozumovani kolik pridat cukru, atd. Dneska mam cestu kolem > vcelarskych potreb, tak hned koupim nove kvasinky.. Dekuji za Vasi reakci.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 23161
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu