78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Stonjek (213.151.87.64) --- 23. 5. 2007
Re: Materi kasicka (22864)
S MK je trochu problém. Když se užívá přes trávicí trakt, tak její využitelnost je poměrně malá. Nejčastěji se vmíchává do jemně zkrystalizovaného nebo pastovaného medu např ručním mixérkem a pak se drží v ledničce v horním patře. Druhý způsob je rozpustit jí v lihovině a uvádí se, že to může být i medovina a samozřejmě chlad a tma. Na odsávání je nejlepší si vyrobit odsávačku z vysavače, kdy podtlak se zredukuje na hadičku cca 6 - 8 mm a z hnědé prachovnice se vyvedou dvě trubičky. Jedna je jenom ve špuntu a druhá sahá asi do poloviny lahvičky a tato je špičatá a MK se s ní odsává. Na druhou se nasadí hadička s podtlakem. No a síla podtlaku se musí trochu zregulovat. 3 - 4 dení larvička se zahnutým drátkem vyhodí a obsah buňky se vysaje. Na 1 gr. je nutno vysát asi 5 - 7 matečníků.Jinak získávání MK je vysoká škola včelařiny a chce se to na ní specializovat a s odbytem nějakého většího množství je to ještě o hodně horší než s medem. Pro sebe a pro známé si jí občas pár gr. udělám, ale nic víc. Nejlepší a zcela vyčerpávající informace naleznete v knize Witek - Jančí/ možná jména trochu komolím/ Včelí mateří kašička/ Slovensky/ Hodně úspěchů! Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 22868
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu