78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- Jan Cervenka (e-mailem) --- 23. 5. 2007
Materi kasicka
Dobry den,
mel bych takovy dotaz ohledne materi kasicky, a to co s ní ? pokud ji dam zamrazit, jak na ni bude pusobit zmrazovani a rozmrazovani ? Nebo jakym zpusobem (osvedceny recept) a s jakym vysledkem je mozne ji michat s medem ? Nebo staci ji mit v chladu a ne na mrazaku ?
Pokud by se nekdo byl ochoten podelit i s nejakym tim HOW-TO , treba jako kdy kasicku odebirat, zdali je mozne ji pouze odsavat strikackou , nebo po odebrani je jiz matecnik nepouzitelny ....
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 22864
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Stonjek (213.151.87.64) --- 23. 5. 2007
Re: Materi kasicka
S MK je trochu problém. Když se užívá přes trávicí trakt, tak její využitelnost je poměrně malá. Nejčastěji se vmíchává do jemně zkrystalizovaného nebo pastovaného medu např ručním mixérkem a pak se drží v ledničce v horním patře. Druhý způsob je rozpustit jí v lihovině a uvádí se, že to může být i medovina a samozřejmě chlad a tma. Na odsávání je nejlepší si vyrobit odsávačku z vysavače, kdy podtlak se zredukuje na hadičku cca 6 - 8 mm a z hnědé prachovnice se vyvedou dvě trubičky. Jedna je jenom ve špuntu a druhá sahá asi do poloviny lahvičky a tato je špičatá a MK se s ní odsává. Na druhou se nasadí hadička s podtlakem. No a síla podtlaku se musí trochu zregulovat. 3 - 4 dení larvička se zahnutým drátkem vyhodí a obsah buňky se vysaje. Na 1 gr. je nutno vysát asi 5 - 7 matečníků.Jinak získávání MK je vysoká škola včelařiny a chce se to na ní specializovat a s odbytem nějakého většího množství je to ještě o hodně horší než s medem. Pro sebe a pro známé si jí občas pár gr. udělám, ale nic víc. Nejlepší a zcela vyčerpávající informace naleznete v knize Witek - Jančí/ možná jména trochu komolím/ Včelí mateří kašička/ Slovensky/ Hodně úspěchů! Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 22868
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Cervenka (e-mailem) --- 23. 5. 2007
Re: Materi kasicka
Mnohokrat dekuji za odpoved. Nechci to na prodej, je to pro potrebu rodiny (zeny) a znamych.
Honza
Dne středa 23 květen 2007 21:47 Stonjek napsal(a): > S MK je trochu problém. Když se užívá přes trávicí trakt, tak její > využitelnost je poměrně malá. Nejčastěji se vmíchává do jemně > zkrystalizovaného nebo pastovaného medu např ručním mixérkem a pak se drží > v ledničce v horním patře. Druhý způsob je rozpustit jí v lihovině a uvádí > se, že to může být i medovina a samozřejmě chlad a tma. Na odsávání je > nejlepší si vyrobit odsávačku z vysavače, kdy podtlak se zredukuje na > hadičku cca 6 - 8 mm a z hnědé prachovnice se vyvedou dvě trubičky. Jedna > je jenom ve špuntu a druhá sahá asi do poloviny lahvičky a tato je špičatá > a MK se s ní odsává. Na druhou se nasadí hadička s podtlakem. No a síla > podtlaku se musí trochu zregulovat. 3 - 4 dení larvička se zahnutým drátkem > vyhodí a obsah buňky se vysaje. Na 1 gr. je nutno vysát asi 5 - 7 > matečníků.Jinak získávání MK je vysoká škola včelařiny a chce se to na ní > specializovat a s odbytem nějakého většího množství je to ještě o hodně > horší než s medem. Pro sebe a pro známé si jí občas pár gr. udělám, ale nic > víc. Nejlepší a zcela vyčerpávající informace naleznete v knize Witek - > Jančí/ možná jména trochu komolím/ Včelí mateří kašička/ Slovensky/ > Hodně úspěchů! Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 22869
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu