78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Eman (84.244.110.98) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016)
Tolik nepřesností (hloupostí) v jednom příspěvku se jen tak nevidí. HMF vzniká i při teplotě 20 st.C a jedovatý není pro člověka (kuchyňská sůl je ostatně taky jed), ale pro včely. 50°C se uvádí z čistě praktických důvodů a není to tak, že nad 50°C se med nějak fatálně zkazí. Je to vše funkcí teploty a času. Co dokáže teplota 20°C za půl roku, to dokáže 50°C za týden (nechytejte mě za slovo, to je pro představu). I "přehřátý" med má pro člověka a jeho zdraví pozitivní význam a tvrdit, že med zahřátý nad 50°C je zcela znehodnocený, je nesmysl. Zrovna tak bych neodsuzoval mikrovlnku. Určitě ohřev v mikrovlnce kvalitě medu nijak nepřidá, ale dělat z toho takové drama nemá smysl. Tímto jsem chtěl hlavně sdělit, že se zbytečně ohřev medu dramatizuje a jsou lidi, co si nedají med ani do horkého čaje. Je to zbytečná obava. Medem si můžete uvařený čaj osladit a o nic nepřijdete.
A není pravda, že med v supermarketech nemá žádnou cenu. Některé medy byly poškozeny, jak zjistila SZPI, ale neplatí to paušálně.
Doporučoval bych příteli Václavkovi, aby si tyhle věci nastudoval a nešířil tady bludy.
A ještě správně je Hydroxymethylfurfural a ne hydroximethylfulfural.
Neútočím na přítele, ale chci "jen pravdu a nic než pravdu".
Eman
M.Václavek napsal:
> Ohřevem medu nad cca 50°C se ničí veškeré léčivé látky medu.Vzniká tím HMF
> ( hydroximethylfulfural ), což je vlastně jedovatá látka, tím z medu
> vytváříme lehce ( nepatrně ) jedovatý produkt.Dále se mění chuťové
> vlastnosti medu ........karamelizuje.
> Takové med není med,ale spíše kontaminovaný invert!!!
> Med v supermarketech většinou nemá žádnou cenu, protože jde většinou o med
> pasterizovaný ( případně falšovaný ).
> HMF se také nepatrně uvolnuje vlivem stárnutí medu ( velikost tohoto
> uvolnování je dána tím, v jakých podmínkách je med
> skladovaný....oslunění,teplota........... vždy však se daleko více HMF
> uvolní při zahřívání medu nad cca 50°C )
> Pří rozpouštění medu na to musíme dávat pozor!Jsou metody jak bezpečně
> rozpustit med....např. vodní lázen,ponorná spirála s termostatem,....
> Rozhodně bychom neměly při rozpouštění medu překračovat 50°C.
> Nedělejme z léku jed.
> Med a mikrovlnka.......ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>
> zdravím........M. Václavek
>
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20032
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu