78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025)
Pomalejší ohřev v mikrovlnce bude určitě šetrnější, ale já si myslím, že tam může docházet k místnímu soustředění té energie do velice malého objemu vodivé kapaliny a tudíž se tam mohou místně na velmi krátkou dobu vyskytnout teploty až na bodu varu vody nebo i klidně víc. Jednak ta kapalina je uzavřena mezi krystaly, takže i kdyby se nějaký mikroobjem dostal na teplotu varu, dřív než bude schopen uniknout nebo ty krystaly roztrhnout, ochladí se o ně zpátky. Taky voda ve směsi s cukrem nemá nějakou pevně stanovenou teplotu varu, ale při zvyšování teploty se zvyšuje obsah cukrů ve vodě, až tam je prakticky roztavený cukr. V praxi asi k takovému zvýšení teploty a na tak dlouhou dobu, že by vznikal viditelně třeba nějaký karamel asi nedochází, ale ty mikroohřevy pravděpodobně stačí k zničení cenných látek v medu. Analogie může být to, když se do mikrovlnky dostane talíř s pokoveným vodivým proužkem. Dříve, než se stačí případné jídlo na talíři začít ohřívat, kovový proužek hoří, protože je mikrovlnami zahřát na velmi vysokou teplotu.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20031
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu