78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021)
Jednoduchý postup v praxi.
Vzal jsem si hrnek (zaručeně suchý - porcelánový
dal jsem do něj čtyři kávové lžice čisté bílé sacharózy a čtyři lžičky vody.
Teplota na mikrovlnce je nastavena na maximum mikr. ohřevu (800W) a je obsažen otáčivý talíř.
1x 15s znamená ohřátí z cca 15 na 35°C plus dalších 15s znamená ohřátí z cca 35 na 45°C dalších 15 s zamená ohřátí cca 45 na 53°C
Z toho usuzuji, že nejde o čistotu cukerného roztoku ale koncentraci a ohřev probíhá hlavně také v sacharidové složce vedle jiných příměsí v případě medu. Jde o čas, obsah vody a ohřívané množství při určitém výkonu, a oto, jestli má mikrovlnka rozložený ohřev a je s pohyblivým talířem nebo zářiči. Je asi výhodnější ohřívat pohyblivě než nepohyblivě a to právě kvůli přepalování v jednom místě, jak prostě vychází záření ze zářiče.
Dovolil jsem si tedy trochu praktického poznání.
_gp_ http://vindex.ic.cz
Od: Radim Polasek: > Mikrovlny ohřívají pouze elektricky vodivé hmoty, nevodivými procházejí. > Zkrystalizovaný med se skládá z převážné části z krystalů cukrů, které jsou > nevodivé a v pórech mezi nimi je vodivý zbytkový roztok. Myslím, že v tom > zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné zážení > ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází > nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20023
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu