78433
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18834) (18835)
> Od: Karel: > Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru > > ....... > Teď je to trošku mimo, protože cena cukru šla ve světě trochu nahoru. Dřív > jsem trochu přemýšlel, jestli by se nedal onen Honey-suggar kterým se prý > dá jen obtížně odlišit od medu dovážet jako krmení pro včely. > Při současné nákazové situaci s morem by už jen to stálo za to - > medocukrové těsto, pokud by se dal sehnat mimo cenovou regulaci a pod > regulovanou cenou cukru, tak by to mohlo být zajímavé. > Nezná někdo cenové relace. ........ Cenové relace cukru nejsou stabilní a to ze zcela pochopitelných důvodů. (a to už delší dobu)
Každopádně na serveru http://szif.cz se nachází zprávy otom, kolik jakýho cukru skladujeme, a kolik ho vyvezeme a nakoupíme jako ČR.
Jedná se ve správách i o smetky, které se dají z cukrovaru získat. (známá má známé a ty mají strýčka .... atp.) Smetky jsou vlastně po úklidu nebo jinak dnes řečeno "likvidací starých zásob". Lze na takový cukr narazit a ceny jsou nesmírně zajímavé. Kvalita (příměsy "ze země") - se ale různí. Od parádního cukru po cukr vzhledově našedlý "pepř a sůl" (drobky hlíny a písku) _gp_ http://vindex.ic.cz _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18836
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (194.228.166.93) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18834)
Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru
........
Teď je to trošku mimo, protože cena cukru šla ve světě trochu nahoru. Dřív jsem trochu přemýšlel, jestli by se nedal onen Honey-suggar kterým se prý dá jen obtížně odlišit od medu dovážet jako krmení pro včely.
Při současné nákazové situaci s morem by už jen to stálo za to - medocukrové těsto, pokud by se dal sehnat mimo cenovou regulaci a pod regulovanou cenou cukru, tak by to mohlo být zajímavé.
Nezná někdo cenové relace.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18835
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831)
dedula 164410:
> Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se na > etikety ruznych piv a precist si slozeni. ........
Já pivo nepiju. Co je zajímavého na pivní etiketě? ;-)
Co vím, tak to, že se všemožně cukrovarnické spolky snaží protlačit přepracování sacharózy (klasického cukru) na štěpené sirupy pro konzervárny a výrobce alkoholu, protože tím se efektivně obejdou výrobní kvóty na cukr a zvýší se tím výroba. Prostě cukrovary dochází nato, že cukr budou štěpit a nabízet sirupy, které nemají definici cukru. (podle EU) Resp. jde o "dokonale biologický" fruktózový sirup - sorbitol.
Takže radujme se veselme. Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru, ale čím dál více např. i piva, bonbónů, sirupů, limonád,umělého medu (pozn. to je definice dle třídění EU!!), zmrzlin, náplní oplatku, zákusků, výživ pro děti, atd,atd.
Opravdu výrobu sacharózy máme v Evropě do které jsme spadli dávno limitovanou.
_gp_ http://vindex.ic.cz _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18834
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Čáp (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva (18815) (18816) (18823)
Stonjek napsal(a): > .. pak už záleží na dávkování a štěstí. Zdraví R. Stonjek > No vždycky si můžeš vybrat - buď se učit zálady řemesla a nebo se modlit za návštěvu štěstěny.
Pivovarskej pozdrav "Dej bůh štěstí!" určitě vznikl dávno před Poupětem.
Honza _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18833
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Čáp (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831)
dedula 164410 napsal(a): > Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se na > etikety ruznych piv a precist si slozeni. > Je otázka, v čem ten omyl spočívá, jestli v neznalosti etiket, anebo v předpokladu, že v lahvích v supermarketech je poctivý pivo.
Honza _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18832
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re:Literatura k inseminaci vèelĂch matek (18828)
Od: Pavel K. > > Měl bych zájem o literaturu, která se zabývá inseminací včelích matek. > Může mi někdo poradit, kde nebo na koho se obrátit? Předem děkuji a přeji > hezký podvečer. Pavel K. .....
Inseminace včelích matek je dokonale popsána v publikacích VÚ Vč. Dol. Doporučuji prohlédnout jeho nabídku literatury(ceník), popř. oslovit jejího ředitele. Bohužel není možné dát tuto novodobou literaturu bez svolení volně k četbě na web.(jde o poměrně nové tituly)
Jinak pro zájemce starých titulů jsem pokusně vytvořil a tvořím jmenný seznam volné české včelařské literatury na webu. Prostě co jde přečíst z internetu!
http://vindex.ic.cz/beebookcase/
Jakýkoli nápad, námět a nový linky na volnou včelařskou literaturu vítám na gupa/=/seznam.cz nebo zde na diskuzi.
_gp_ http://vindex.ic.cz _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18830
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jakub (83.240.32.254) --- 29. 9. 2006
Krmení
Zdravím přátelé,
máte někdo zkušenost s krmením směsí řepkový med + cukr v poměru 1:1? Slyšel jsem, že někdo to používá ale nemám žádné konkrétní a hodnověrné údaje. Jedná se mi o to, zda lze využít při nadbytku řepkového medu aniž by to mohlo způsobit v zimě nějaké problémy jako s obtížně zpracovatelným řepkovým medem samotným a dále použití v sezoně na způsob zde svého času zmiňované medné komory. Díky za názory!
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18829
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Löffelmann (e-mailem) --- 29. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva (18815)
Mohu Vam teke doporucit MEDOVINOVEpivo vyrabene klasterem v Zelive svrchnim kvasenim. Je moc dobre a silne 15stupnu. jan ----- Original Message ----- From: "Stonjek " <e-mail/=/nezadan> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, September 28, 2006 9:58 AM Subject: Vaoení medového piva
> Je to tak, slad, tzn. naklíčený ječmen je v pivovarnictví zdrojem cukrů, > chuť určuje hlavně chmel. Chceme li vyrobit medové pivo, musíme slad > nahradit medem a ostatní zůstává. Je pravdou, že mě pivo vyrobené v Dole > nijak nenadchlo a rozhodně si to pravé raději koupím. Můj kamarád J. Langr > ho ale doopravdy dokáže uvařit doma na sporáku, žádné problémy s > natlakováním si nepřipouští a tohlo pivo už se doopravdy pít dá, ale té > práce a shánění. Pro oslavy 100 let ZO Nový Knín nechal uvařit menší várku > v malém pivovárku, kde se med přidal jen zčásti a mohu potvrdit, že pivo > bylo nezvykle silné a výborné. Kdyby se takové čepovalo v mém okolí, > určitě > bych na něj občas zašel. > Zdraví R. Stonjek >
--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18825
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jaroslav Malý (e-mailem) --- 29. 9. 2006
(no subject)
Dobrý den přátelé, není to tak dlouho,co se na konferenci rozvířila debata o panu Trundovi. Je-li to tentýž,který nabízí i výrobu etiket musím říci,že já s ním mám opakovaně dobrou zkušenost. Je s ním možná dohoda o možných změnách do tisku a pokud kdosi uváděl,že se na něho nemůže dovolat tak nevím,ale mně se to nestalo. To píši proto,že naše zkušenosti nemusí být vždy stejné. Vše jen dobré J.Malý _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18824
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Medové nápoje
Zrovna minulý týden jsem získal 88 let starou knížečku pro hospodyňky.
... Je tam následující řazení:
Kapitola VI: Medoviny
Kapitola VII. Medové víno
Kapitola VIII. Medové limonády
Kapitola IX. Medové pivo
Kapitola X. Medové likéry a lihoviny
titul: Med a jeho zpracování v domácnosti
Josef Kadlčák, v Praze 1918
- - -
Zajímavé jsou právě ty limonády (a i pivo), protože v době 1918 se ještě za limonádu považovalo něco jako dnešní vinný burčák. Jde o přirozenou bouřlivě kvasící směsici (konzumace 8 den ).
_gp_ http://vindex.ic.cz _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18822
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Antonín Bojanovský (e-mailem) --- 28. 9. 2006
RE: Vaření medového piva (18818) (18819)
Viz: http://www.volvox.cz/knihy/mandragora/mandragora.php#posvatna (cena 150 Kč)
-----Original Message----- From: vcely-bounce On Behalf Of Jan Čáp Sent: Thursday, September 28, 2006 3:16 PM Subject: Re: Vaření medového piva
"Posvátná a léčivá bylinná piva* - Tajemství prastarého kvašení ", za už přijatelných 100,- (nebo 150,- ?) Kč. Je tam i pár receptů na piva použitím medu ..
_______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18821
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Ivan Cerny (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaření medového piva (18818) (18819)
Ta kniha by se klidně mohla jmenovat i "Drogy legálně, snadno a rychle" a v Praze je za 105,-. Koho zajímá, proč se dnes do piva přidává hlavně chmel, a kdo má rád recepty i několik století staré, tak neváhejte. Ivan
JČ> tak spoustu inspirace najdeš v překladu knihy "Posvátná a léčivá JČ> *bylinná* *piva* - Tajemství prastarého kvašení ", která letos v létě JČ> konečně dorazila do sítě "Levné knihy" za už přijatelných 100,- (nebo JČ> 150,- ?) Kč. Je tam i pár receptů na piva použitím medu ..
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18820
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Čáp (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaření medového piva (18818)
No mně právě spíše vyhovuje takové méně alkoholické pití jako desítka pivo, > co se pije spíše na žízeň. .. Chuť by se mohla na rozdíl od piva doplnit třeba bylinkami. > > R. Polášek > Jestli Ti Radime nebude ti vadit, že to tradiční pivo moc nepřipomíná, tak spoustu inspirace najdeš v překladu knihy "Posvátná a léčivá *bylinná* *piva* - Tajemství prastarého kvašení ", která letos v létě konečně dorazila do sítě "Levné knihy" za už přijatelných 100,- (nebo 150,- ?) Kč. Je tam i pár receptů na piva použitím medu ..
Honza Čáp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18819
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polášek (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaření medového piva
No mně právě spíše vyhovuje takové méně alkoholické pití jako desítka pivo, co se pije spíše na žízeň. Co se týká trvanlivosti, muselo by se konzervovat stejně jako to pivo, to znamená přetlakem oxidu uhličitého nebo u průmyslového výrobku i pasterizací či jak se to pivo vlastně stabilizuje. Chuť by se mohla na rozdíl od piva doplnit třeba bylinkami.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Jan Čáp" <> To: "Včelařská konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, September 28, 2006 11:53 AM Subject: Re: Vaření medového piva
Radim Polášek napsal(a): > Pokd se slad úplně nahradí medem, čím se potom takové medové pivo liší od > medoviny Sleský rozum mi říká, že takové "pivo" se bude od medoviny lišit nižším obsahem alokohlu a tím i nižší trvanlivostí (leda že by tam dal Ruda toho medu hodně, jako do medoviny a pak to bude chmelená medovina jako každá jiná z medu a chmele).
Oproti pivu to zase bude daleko méně plné (řídká vodička, kde není co "kousat") a nebude to chutnat po sladu, čili úplně jinak než pivo.
Honza Čáp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18818
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Čáp (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaření medového piva (18815) (18816)
Radim Polášek napsal(a): > Pokd se slad úplně nahradí medem, čím se potom takové medové pivo liší od > medoviny Sleský rozum mi říká, že takové "pivo" se bude od medoviny lišit nižším obsahem alokohlu a tím i nižší trvanlivostí (leda že by tam dal Ruda toho medu hodně, jako do medoviny a pak to bude chmelená medovina jako každá jiná z medu a chmele).
Oproti pivu to zase bude daleko méně plné (řídká vodička, kde není co "kousat") a nebude to chutnat po sladu, čili úplně jinak než pivo.
Honza Čáp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18817
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polášek (e-mailem) --- 28. 9. 2006
Re: Vaoení medového piva (18815)
Pokd se slad úplně nahradí medem, čím se potom takové medové pivo liší od medoviny?
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, September 28, 2006 9:58 AM Subject: Vaoení medového piva
> Je to tak, slad, tzn. naklíčený ječmen je v pivovarnictví zdrojem cukrů, > chuť určuje hlavně chmel. Chceme li vyrobit medové pivo, musíme slad > nahradit medem a ostatní zůstává. Je pravdou, že mě pivo vyrobené v Dole > nijak nenadchlo a rozhodně si to pravé raději koupím. Můj kamarád J. Langr > ho ale doopravdy dokáže uvařit doma na sporáku, žádné problémy s > natlakováním si nepřipouští a tohlo pivo už se doopravdy pít dá, ale té > práce a shánění. Pro oslavy 100 let ZO Nový Knín nechal uvařit menší várku > v malém pivovárku, kde se med přidal jen zčásti a mohu potvrdit, že pivo > bylo nezvykle silné a výborné. Kdyby se takové čepovalo v mém okolí, určitě > bych na něj občas zašel. > Zdraví R. Stonjek >
---------------------------------------------------------------------------- ----
> _______________________________________________ > Konference Vcely > Vcely/=/v.or.cz > http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18816
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Stonjek (213.151.87.17) --- 28. 9. 2006
Vaření medového piva
Je to tak, slad, tzn. naklíčený ječmen je v pivovarnictví zdrojem cukrů, chuť určuje hlavně chmel. Chceme li vyrobit medové pivo, musíme slad nahradit medem a ostatní zůstává. Je pravdou, že mě pivo vyrobené v Dole nijak nenadchlo a rozhodně si to pravé raději koupím. Můj kamarád J. Langr ho ale doopravdy dokáže uvařit doma na sporáku, žádné problémy s natlakováním si nepřipouští a tohlo pivo už se doopravdy pít dá, ale té práce a shánění. Pro oslavy 100 let ZO Nový Knín nechal uvařit menší várku v malém pivovárku, kde se med přidal jen zčásti a mohu potvrdit, že pivo bylo nezvykle silné a výborné. Kdyby se takové čepovalo v mém okolí, určitě bych na něj občas zašel.
Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18815
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polášek (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812)
No slad dodává jednu z aroma a chuti piva. Nahradit ho úplně cukrem nebo medem, tak z toho nevyjde pivo, ale něco jako medovina. Částečný přídavek buď vytváří originální chuť u zvláštních piv nebo může ve velkovýrobě asi to pivo zlevnit, nějaký cukr, případně dokonce afinovaný nebo i možná v melase tomu dodá stejná procenta alkoholu a je určitě levnější než cukry z výtažku ze sladu. Ale dnes v době nadbytku medu medové pivo mně moc nezní. Já bych navrhoval to nazývat z opačné strany něco jako pivní, pivovou nebo pivařskou medovinu, ani jeden z názvů mně nesedí, ale lepší mně teď nenapadá. Prostě nápoj, kde hlavní cukerná a lihutvorná složka je tvořena medem a sladový výtažek je tam přidáván v menším množství hlavně k úpravě chuti, aby výsledný nápoj získal trošku pivní chuť. A aby to nebyl ulepený a přeslazený likér, jako je medovina prodávaná na stáncích, kde si člověk dá jeden kalíšek a má toho dost, ale nápoj, u kterého je možné posedět a pít ho případně i na žízeň a který by tedy mohl být alternativou piva.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: <> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 27, 2006 9:05 PM Subject: Re: Medové pivo
KECÁŠ! Tam se vařením sladu škrob štěpí na cukry a se následné kvasí. viz http://infowebz.com/pivo/vyroba.htm
pepan
_______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18813
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807)
KECÁŠ! Tam se vařením sladu škrob štěpí na cukry a se následné kvasí. viz http://infowebz.com/pivo/vyroba.htm
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: dedula 164410 <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Medové pivo > Datum: 27.9.2006 13:53:45 > ---------------------------------------- > >>jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza z > cukrovaru) nedává? > > Dava, ale nikomu se to nerika .... > > > _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18812
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Löffelmann (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805) (18808) (18809) (18810)
Chapu a rozumim, ale neda se nic delat. Konkretneji uz to neumim ale na rozdil od Vas se nebojim napsat Paroubkova stylu. Mne by naopak zajimalo co si myslite o moji retorice a k jakemu stylu je podobna. Ja bych si dovolil ji prirovnat k stylu Petera Bothy nebo Mose Kohena. Dekuji jan ----- Original Message ----- From: "KOZLÍK" <e-mail/=/nezadan> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 27, 2006 5:01 PM Subject: Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou?
> Příteli Löffelmanne ani ve Vašem příspěvku jsem kromě rétoriky ,nechci > říkat koho, nic nenalezl.Díky Petr >
--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18811
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Löffelmann (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805) (18808)
Pr. Kozliku, zkuste priste pouzit argumenty a fakta a ne retoriku politiku Paroubkova stylu.......... dekuji jan ----- Original Message ----- From: "KOZLÍK" <e-mail/=/nezadan> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 27, 2006 3:55 PM Subject: Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou?
> Určitě ho zlikvidovali.Za peníze z Předboje najali Mrázkova řidiče, fakt > slzšel jsem to od souseda v hospodě a ten má zaručený informace z > mysliveckého spolku, že to nějaký strýc v noci slyšel pod posedem povídat > si dva medvědy! >
--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18809
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Löffelmann (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Re: Jak to dopadlo s pr. Preslickou? (18805)
Dobry den Gustou, s pr. Preslickou to nejspis dopadne tak jako s kazdym, kdo je nepohodlny sefum CSV. Nejdriv bude ocernen a pospinen a pak se na nej jako na cernou ovci zapomene a kdyz bude chtit neco pro vcelare delat, tak kazda jeho akce bude svazem bojkotovana. Tak jako se to stalo mne, kdyz jsme delali akci Chvala medu - propagace ceskeho medu, tak casopis Vcelarstvi a ani svaz nebyl ochoten se o akci ani bavit. Podle nekterych clenu UV CSV kteri prisli nas na akci Chvala medu podporit, pry PUV nechalo odhlasovat nepodporu teto akce. Docela bych byl rad kdyby se k tomu nekdo z PUV zde na konferenci mohl vyjadrit jestli je to pravda. Pokud je to pravda tak potom se uz nedivim ze sefum svazu projde uplne vsechno, vcetne krachu Vcely Predboj. Muzou vsechno a beztrestne...................... jan ----- Original Message ----- From: "Gustimilián Pazderka" <gupa/=/seznam.cz> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 27, 2006 11:52 AM Subject: Jak to dopadlo s pr. Preslickou?
Protože nemám další čísla Včelařství k dispozici, nevíte jak dopadl p. Přeslička, kterého jednatel x PS a Protocol Servisů a holdingů a nevím jakých společností o dvouch jménech s až miliónovými vklady?
Jedná se o 3/2006/66;67
1)Nechápu, proč nad jménem Jitky Slukové jsou nepravdivé údaje o neexistenci společnosti Protocol Service s.r.o.,(je 27.9.2006 a podle ARESU daná společnost funguje)
2)Zda-li pan Nezmar - jednatel společností udělal konečně něco pro Včelařství, nebo jen vede a chválí své společnosti
3) Jestli čte tyto řádky p. Přeslička a utrpěl nějakou újmu, protože měl "otázky" vůči vedení ČSV a (PS)společnosti, tak mu přeji aby vydržel a dal třeba i zde vědět (nebo ve VN) jak to vidí dnes. (po půl roce)
Musím říct, že mi je přítele Přesličky líto, když čtu jeho "otázky". Protože se nelze nijak bránit proti slovům, které píše "šéfredaktor" (příspěvek vpravo dole) MGR. PROKEŠE. Myslel jsem si, že jeho postavení šéfredaktora je stát za včelaři a zájmu ve včelařství a ne jít proti nim. Není mu hanba?
_gp_ http://vindex.ic.cz _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
_______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18806
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 27. 9. 2006
Jak to dopadlo s pr. Preslickou?
Protože nemám další čísla Včelařství k dispozici, nevíte jak dopadl p. Přeslička, kterého jednatel x PS a Protocol Servisů a holdingů a nevím jakých společností o dvouch jménech s až miliónovými vklady?
Jedná se o 3/2006/66;67
1)Nechápu, proč nad jménem Jitky Slukové jsou nepravdivé údaje o neexistenci společnosti Protocol Service s.r.o.,(je 27.9.2006 a podle ARESU daná společnost funguje)
2)Zda-li pan Nezmar - jednatel společností udělal konečně něco pro Včelařství, nebo jen vede a chválí své společnosti
3) Jestli čte tyto řádky p. Přeslička a utrpěl nějakou újmu, protože měl "otázky" vůči vedení ČSV a (PS)společnosti, tak mu přeji aby vydržel a dal třeba i zde vědět (nebo ve VN) jak to vidí dnes. (po půl roce)
Musím říct, že mi je přítele Přesličky líto, když čtu jeho "otázky". Protože se nelze nijak bránit proti slovům, které píše "šéfredaktor" (příspěvek vpravo dole) MGR. PROKEŠE. Myslel jsem si, že jeho postavení šéfredaktora je stát za včelaři a zájmu ve včelařství a ne jít proti nim. Není mu hanba?
_gp_ http://vindex.ic.cz _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18805
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- KOZLÍK (194.212.232.6) --- 27. 9. 2006
článek
Nějak mi asi nefunguje konference.V novém Včelařství byl článek s novou ministriní zemědělství za ODS paní Vicenovou.Zatím jsem neslyšel ani zmínku o panu Prokešovi-jak za nás pěkně lobuje.Takže jsem také zůstal ušetřen výlevů, že je to nechutné, takhle se zviditelňovat "před volbami".Třeba se ještě ozvou zase s nějakou peticí?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18804
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Tomáš (81.30.251.9) --- 27. 9. 2006
Re: 3mm sito (18784) (18794) (18802)
Kovové tkaniny vrábí ŽDB závod Kamenná. Objednával jsem si tam cca 2 nebo 3 m a zaslali mi to na dobírku. Mají hodně široký sortiment co do velikosti oka, povrchové úpravy nebo druhu materiálu. Ale taky záleží co zrovna dělají nebo mají na skladě. Pro pár metru nebudou rozjíždět výrobu.:-) Myslím, že mě to tehdy vyšlo i s poštovným levněji než kdyby to koupil v prodejně v Opavě:-) Jinak odkaz je www.kovovetkaniny.cz ...
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18803
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polášek (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: 3mm síto (18784) (18794)
To 3,15 včelařské pletivo myslím v dnešní době není pocínované, ale spíš galvanicky pozinkované. Ona zinková lázeň se vyskytuje mnohem častěji než cínovací a asi bude levnější. Málokdo to dokáže poznat, cín a zinek od sebe. Proti rezavění natírám pletivo zabudované ve dnu společně s celým dnem fermeží, ta má taky určité antikorozní účinky. Pletivo nesmí být už napadené rzí, musí být kovově čisté, pak ta fermež funguje. Podobně na kovovém povrchu nenapadeném rzí funguje nátěr koncentrovaným roztokem propolisu, dokonce je dlouhodobě nejspíš lepší, protože fermež po pár letech může zkřehnout a z drátů se odlupovat. Tady na severní Moravě jsem ho před pár lety koupil ve včelařském domě v Chlebovicích u Frýdku Místku, nyní myslím že bude ve většině včelařských prodejen.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Karel" <> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, September 26, 2006 10:54 AM Subject: Re: 3mm síto
> Ve velkém, a možná snad i v malém se dá sehnat ve Feroně. Ta má dost > poboček. V menším jej dost prodávají výrobci úlů. Na jaře je měli i v > prodejně v Nasavrkách. > > Docela leze do peněz. Já ho nahradil pletivem (bodovaným??)do čtverečků > 8mm, která jsou v některých železářstvích k mání (to proti myším) a na to > jsem dal to plastové z Juty, co se používá na Varoa podložky (proti hmyzu). > To bodované pocínované pletivo mi ještě nerezaví, to 3,15 co se dává na > dna, v některých případech ano.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18802
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Kristl Pavel (e-mailem) --- 26. 9. 2006
RE: Medové pivo (18788)
V Nasavrkách pořádávali na jaře kurz vaření medoviny a medového piva. Takže podrobnosti v případě zájmu u nich. U medového piva jsou trochu jiné podmínky výroby než u medoviny, co si hlavně pamatuju, jsou potřeba pivovarské kvasinky a pak kvašení musí proběhnout pod tlakem - v uzavřené nádobě. Suroviny kromě medu a chmele si už nevybavuju. Zdravím, Pavel
> Přátelé, jen tak pro zajímavost - vaříte někdo medové pivo? _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18801
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Čáp (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo
> tak mě zajímá, jak moc je pivovarnictví rozšířeno mezi včelaři.
protože výroba piva (zejména ležáku) je oproti medovině technologicky poměrně náročná, tak myslím, že medové pivo vaří naprosté minimum včelařů (tedy prakticky nikdo).
Honza _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18799
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Čáp (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793)
> Vím jenom to, co jsem našel na netu a podle toho se zdá, > že se do piva cukr přidává.
Asi myslíš ty cukrátka, co přidávaji do lahví před dokvášenim ti, kteří doma kvasí pivo z mladinovýho koncentrátu (čili nevařeji, to za ně udělal dodavatel koncentrátu). To je taková obrzlička, aby se jim to dobře dělalo, ale do poctivýho piva to v podstatě nepatří.
Když to nahradíš lžičkou medu, dostaneš pravděpodobně něco podobného Kvasaru (naše asi nejznámější medové pivo ze Sentic).
S kategorií medové pivo je ale potíž, protože ji nelze přesně definovat; nápoj vařený jen z medu a chmele nebude mít charakter piva podobně, jako medovina nemá charakter vína - obojímu bude chybět tělo (extrakt u piva ze sladiny, u vína vína z moštu).
Takže máli se výsledek pivu podobat, musí se vždy jednat o kombinaci sladiny z obilí (nejčastěji ječmene) a roztoku medu. Jde tedy vlastně o hledání nejvhodnějšího způsobu, jak med do piva přidávat.
Abys našel vhodný způsob, je třeba stanovit co je hlavním cílem. Pokud by to bylo zužitkování medu, tak přidávání trošky před dokvášením není zajímavé, protože sklenice medu by ti stačila na několik sudů piva.
Sám když na tohle téma uvažuju, tak se dostávám někam mezi anglický braggot (něco mezi medovinou a ječným vínem - směs sladina doslazená medem až do poměru zkvasitelných cukrů 1:1 se kvasí směsí vinných a svrchních pivních kvasnic) a pololežák (podobný moderním průmyslovým britským Ale), vařený tak, že sladina se uvaří hodně na dextriny, a co nejvíc zkvasitelných cukrů se pak přidá jako roztok medu.
Honza
_______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18798
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re:Jeek (18774)
mám jich tam několik a představte si, sbírá tam mrtvolky i má kočka
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Luk? MATELA <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Jeek > Datum: 25.9.2006 12:34:45 > ---------------------------------------- > Zdravím, > > včera po setmění jsem náhodou přímo před úlem mladého (letošního) včelstva > objevil ježka. Úl je posazen na pneumatice a má nízké dno, takže ježek > pravděpodobně dosáhne až k prvnímu otevřenému očku. > > Vzhledem k tomu, že ježek se řadí mezi hmyzožravce, mohl by včelám při > pravidelných návštěvách asi zaškodit. Možná ale jen sbírá před česnem > mrtvolky. Máte někdo s ježkem na včelnici zkušenosti? > > Lukáš M. > > > _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18797
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re:barevnĂŠ mezistĂŹny (18773)
ĂšdajnÄ› StraĹľisko podle prodejny v Olomouci kde je prodávajĂ
Pepan
> ------------ PĹŻvodnĂ zpráva ------------ > Od: Dana Rollerov? <rollerova.dana/=/seznam.cz> > PĹ™edmÄ›t: barevnĂ© mezistìny > Datum: 25.9.2006 11:52:07 > ---------------------------------------- > DobrĂ˝ den, > nejsem vÄŤelaĹ™, ale prodejce dárkovĂ©ho zboĹľĂ,svĂÄŤek, pomĹŻcek pro kreativnĂ > tvoĹ™enĂ.. > Hledám vĂ˝robce barevnĂ˝ch mezistÄ›n na vĂ˝robu svĂÄŤek. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18796
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: med (18752) (18754) (18769)
Světlé fleky mapovitého vzhledu jsou v medu obvyklé zvláště u nepastovaného medu a nejsou vadou ale přirozeným jevem . Avšak působí jen podivně svým vzhledem
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Ivan Cerny <i_c/=/volny.cz> > Předmět: Re: med > Datum: 25.9.2006 08:20:03 > ---------------------------------------- > Totéž se mi stalo u vloni několika sklenic s pastovanou řepkou. > Skladoval jsem je ale dost v teple, tak 23-25 C, tak jsem to přičítal > tomu. Obsah vody změřený v Dole byl 18 %. > Letos mám vody 17 % a zdá se, že několik sklenic pastovaného medu mi > začalo dělat světlé fleky asi do dvou týdnů po naplnění. Nevím, co se > s tím děje a jak tomu předejít. > Ivan > > K> zkrystalizoval, vypadalo to, že je to v pohodě a najednou začaly krystaly > K> měnit strukturu. Vytvářely se větší shluky světlejších krystalů (3-5mm) a > K> mezi nimi tmavší tekutý med. Ten posléze začal kvasit. > > K> Zajímavé bylo, že u pastovaného medu jsem nic podobného nepozoroval. > > > > > > _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18795
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (194.138.39.56) --- 26. 9. 2006
Re: 3mm síto (18784)
Ve velkém, a možná snad i v malém se dá sehnat ve Feroně. Ta má dost poboček. V menším jej dost prodávají výrobci úlů. Na jaře je měli i v prodejně v Nasavrkách.
Docela leze do peněz. Já ho nahradil pletivem (bodovaným??)do čtverečků 8mm, která jsou v některých železářstvích k mání (to proti myším) a na to jsem dal to plastové z Juty, co se používá na Varoa podložky (proti hmyzu).
To bodované pocínované pletivo mi ještě nerezaví, to 3,15 co se dává na dna, v některých případech ano.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18794
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Michal Pol (213.155.225.66) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790)
>>jak to Michale myslíš? Do poctivýho piva se přeci cukr (sacharóza zcukrovaru) nedává?
Vím jenom to, co jsem našel na netu a podle toho se zdá, že se do piva cukr přidává. O jaký cukr jde, je věc další. Narazil jsem i na dobré zkušenosti s náhradou cukr>med, tak mě zajímá, jak moc je pivovarnictví rozšířeno mezi včelaři.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18793
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: med (18725) (18726) (18727) (18736) (18740) (18762)
EU norma je 20% vody a česká 18 % a vřesový 23% Ale i při 24 % med nejde ještě roskvasi Výkupsi však požadují nejvýše 19%
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Pavel Votrubec <votrubec/=/spsul.cz> > Předmět: Re: med > Datum: 24.9.2006 21:11:27 > ---------------------------------------- > Pokud med začal kvasit tak měl v sobě moc "vody". Schválená norma je 19% > vody. > > Znamená to, že včelař vytáčel "nezralý med", který včely ještě pořádně > nepřefitrovaly (nevysušily). > > Už se s tím nedá nic jiného dělat, než reklamovat u dodavatele. > > Je to škoda, že váš včelař vytáčel nevyzrálý med a tím si znehodnotil kus > své jinak poctivé práce. > > Doporučuje se vytáčet med ze 3/4 zavíčkovaný, ale někdy to nejde a tak aspoň > provést zkoušku "zralosti" trhnutím obrácené souše a když kape med, tak to > nechat včelám. Asi měl své "důvody" proč to neudělal. > > Pavel > > ----- Original Message ----- > From: "liska" <bliska/=/tiscali.cz> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Sunday, September 24, 2006 8:17 PM > Subject: med > > > > Prosím o vysvětlení jak se mohlo stát, že letos kupovaný med od včelaře > > (lety ověřený dodavatel velmi kvalitního medu) mi začal v originální > > sklenici kvasit. ještě jsem se s tím nesetkal a nevím kde se stala chyba, > > případně jak dalšímu kvašení zabránit, nebo zda je nutné celou sklenici > > "vyhodid". děkuji za odpověď. > > > > > -------------------------------------------------------------------------------- > > > _______________________________________________ > Konference Vcely > Vcely/=/v.or.cz > http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely > > > > _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18792
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re:med (18758) (18760)
Mohl být s velkým obsahem vody, ale obvyklá příčina bývá u samotného spotřebitele. hodně často jsem viděl, že spotřebitel má med umístěn na kuchyňské lince v blískosti sporáku.Tam je nejtepleji a med se dobře roztírá a to je právě úskalí . Med je totiž hydroskopicnýa dokáže ze svého okolí přijmout velké množství vody a povrch pak začne kvasit Právě u sporáku bývá nejvyšší vzdušná vlhkost . Med nemusíte vyhazovat, stačí odebrat zkvašenou vrstvu to kvašení probíhá jen v horní částí sklenice . Osobně si myslím že ani zkvašený med vám nemůže uškodit , vždyť burčák je taky vinná šťáva v bouřlivém kvašení a přesto si pochvalujeme jeho zdravotní účinky
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: liska <bliska/=/tiscali.cz> > Předmět: med > Datum: 24.9.2006 20:18:05 > ---------------------------------------- > Prosím o vysvětlení jak se mohlo stát, že letos kupovaný med od včelaře > (lety ověřený dodavatel velmi kvalitního medu) mi začal v originální > sklenici kvasit. ještě jsem se s tím nesetkal a nevím kde se stala chyba, > případně jak dalšímu kvašení zabránit, nebo zda je nutné celou sklenici > "vyhodid". děkuji za odpověď. > > > _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18791
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- A.Turcani (62.168.124.222) --- 26. 9. 2006
Re: 3mm síto (18784)
Sitá rôzneho druhu sa na Slovensko dovážajú z Česka, tak si myslím, že jeho zakúpenie pre Vás by nemal byť problém. Ponúkané sitá sú s okami 3,15mm nie 3mm (používam ich pri odbere obnôžkovaného peľu,sú nad nádobami s odpadnutým peľom, aby sa včely k nemu nedostali), čierne (obyčajné) sito 1m2 stojí asi 235 Sk a pozinkované 270 Sk. Nakupujem ich v tzv. železiarstvach, bežné predajne kde možno kúpiť od všetko do domácnosti, odklincov až po vakurovacie kotly. Anton
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18787
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 25. 9. 2006
Re: barevnĂŠ mezistĂŹny (18773) (18778)
Od: p.k. :
> včelařský velkoobchod v olomouci je prodává,ale kdo je vyrábí také ví.... .......
To už tu jednou bylo a tuším, že jde o nějakou zpracovnu na Slovensku. .... Už se těším, až tu bude to vyhledávání v příspěvcích. :-) Dost to tu chybí.
_gp_ http://vindex.ic.cz _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18779
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 25. 9. 2006
Re:Fwd:Kvalitne matky (18771)
vmaros
> Prosim o adresy v Rakusku : > > Chovatela matiek Lunz ( Lunz am See ) > > Chovatela matiek Walner > > Chovatela matiek Trojsek > > Prajem Vam dobre vcelarenie. Marian
Také by mohlo pomoci fórum na:
http://imkerforum.de
_gp_http://vindex.ic.cz _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18776
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Celkem je ve Včelařské konferenci již 78433 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 18776 do č. 18836)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference.
Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno,
které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší
jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely
(pro začátek kliknětě na
"nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější",
čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na
tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).
Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší
Klikněte sem pro nápovědu