78674
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni (15437) (15453)
> Příčinu tohoto jevu si zatím > neumím vysvětlit, chystám se zkusit poprvé medovinu. ......
Není z příspěvku jasné, jestli nakyslý chrakter si med získal po vytočení nebo už ho měl před vytočením.
Typuji ten jev na slabou "homogenizaci", která neproběhla ve včelstvu při činnosti odpařování medu včelou. Vlastně nejde až tak o obsah vody. Ta může být v pořádku, ale o tu nesourodost směsi jedné - enzymů včel (které jsou příměsí) plus kvěťáku (100% medovice neexistuje) a směsi druhé - medovice a medovicových výměšků z producentů. Ty se nádobě oddělí (navrství) medovice pod kvěťák a kvěťák má jiný obsah vody a medovice také. A ke květˇáku se částečně přidá enzym od včel z medovice. Ta se dělí v sudech běžně a někdo ho tu charakterizoval jako "smetanový med". Já mu říkám enzymatická čepice.
Je to jak kdyby se chtěl studený či lépe ledový (čistý) akát tř. 1, smíchat s vlažnou slunečnicí. Prostě se také po nalití a jakési nedokonalé homogenizaci navrství.
Jen čistě teoreticky a nahrubo myšleno. _gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 15454
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu