78387
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: "Pěnový" med (13222)
I zkrystalizovaný tuhý med obsahuje v sobě tekutou fázi. Krystaly glukózy a fruktózy v sobě vodu nemají. Takže tuhý med je složen z matrice krystalů těchto cukrů a prostor mezi nimi je vyplněn roztokem z vody v medu a látek, které nezkrystalizovaly. Pěnový med vznikne, když se krystalky cukrů v medu z nějakého důvodu zdvihnou nebo tekutiny ubude třeba odpařením vody a kapalná fáze už nestihne zaplnit prostory mezi krystaly v horní části medu.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Pavel T." <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, November 21, 2005 2:34 PM Subject: "Pěnový" med
> Stejná věc se děje i v uskladněných sklenicích. > Předpokládám, že je to rozkvášení v pomalé fázi. > Med obsahuje totiž inhibitory proti kvašení. > Ve sklenici je vidět přes sklo bílá fáze, která jde od koláče na povrchu > dolů jako když mramor. Po roztavení vyplave bílá fáze nahoru a pro prodej > nevypadá vábně. Po rozmíchání se ztratí, pokud je med dostatečně tekutý. > Nemá žádnou navinulou chuť, asi proto, že CO2 a ethanol vyprchá nebo ho > není mnoho. Bílá proto, že C02 vnese do medu plyn.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13223
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu