78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- (e-mailem) --- 21. 9. 2005
Re: medovina (12330) (12356)
Na mnozstvi medu v roztoku zavisi mnozstvi alkoholu. Je na to nekde jakasi rovnice. Merit mnozstvi alkoholu v medovine je problematicke, protoze je to roztok vody, cukru a alkoholu a lihomery meri pouze lih ve vodnem roztoku, cukry v roztoku vysledek silne zkresluji.
Pokud nechate veskery cukr zkvasit na alkohol, dostanete naprosto suche vino a v roztoku uz pak nema co kvasit. Jenze kvasinky pri urcitem mnozstvi alkoholu sami ve svych vykalech (alkohol je jejich odpadni latka) odemrou a nejaky cukr zustane nezkvasen. Teoreticky by pak jiz roztok kvasit nemel nebo jen malo. Zajimave, ze kdesi jsem videl medovinu s 18% alkoholu. Rad bych vedel jak se tohoto da dosahnout. To uz hranici s lihovinou.
Pokud do medoviny pro doslazeni a upravu chuti nakonec opet pridate med, muze se kvaseni rozjet znovu, potrebujete ale kvasinky osmoticky velmi odolne.
D. Helmut
Bzuk schrieb am 21.9.2005 13:32
>Dolské kvasinky za to nemohou,používám je léta. >Kupte si moštoměr na kontrolu cukrů v medovém roztoku,potom budete >spokojeni.A nešetřete medem,dělejte medový roztok na horní hranici hustoty >- nejlépe 26-28. >Zdraví Bzuk. > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12370
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu