78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 28. 6. 2005
Re: Výiva kvasinek (11061) (11066) (11069) (11077) (11085)
Zdravím, Mám pocit, že to je střední fosforečnan amonný, (NH4)2HPO4. Jinak kvasinky asi potřebují nejen ten dusík z amonia, ale i fosfor. Takže pokud není přímo fosforečnan amonný, musí se k amonným solím přidat ještě fosforečnan, třeba sodný, draselný nebo kyselý fosforečnan vápenatý. Jiné bych raději nezkoušel. Kdysi jsem dokonce zkoušel zlepšovat kvalitu kvašení jablečných moštů určených na vypálení na calvados přídavkem výluhu ze superfosfátu kvůli fosforu a přídavkem chloridu amonného z drogerie původně určeného na pájení. Do vín na pití jsem používal kyselý fosforečnan sodný a chlorid amonný, obojí v čistotě p.a. koupené v prodejně s fotochemikáliemi, fosforečnan amonný tam tehdy nevedli. Vycházelo to taky výrazně levněji než kupovat živnou sůl v sáččích.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, June 27, 2005 9:04 PM Subject: Re: Výiva kvasinek
> Kvasinky: > http://www.oks.cz/ingredience/napoje/vino/kvasinky > Já používám kvasinky ze zralé medoviny, výsledek mě uspokojuje. > > Živná sůl: > jedná se o fosforečnan amonný, nebo fosforečnan sodno-amonný. Omylem jsem > vloni nedal do jedné várky živnou sůl a výsledek byl stejně dobrý jako u té > medoviny přesně podle receptu. Mám zásobu živné soli od jednoho chemika, ta > z obchodu se mi zdála dost drahá. Možná že nějaké živiny se rozpustí z > bylinek, které tam rozvařím. Něco musí být i v medu a pylu. Jakmile mám v > medovině více jak 14% lihu, tak si s živinami nedělám hlavu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11086
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu