78214

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



GleraK (e-mailem) --- 23. 6. 2005
Re: dotaz (10970) (10974) (10976) (10986) (11005) (11007)

Holt mám mezery, nevim kde jsem to pochytil.

Určitě ale nesouhlasím s tím, že elmag. záření prochází beze změny
nevodivýmy materiály - hlavní roli hrají ztráty dielektrické (závisející na
permitivitě, která zase závisí na všech možných fyzikálních podmínkách).

Každopádně já med v mikrovlnce ohřívat nebudu.

(asi nemá moc cenu tady bádat nad principem mikrovlného ohřevu a plácat
nesmysly (to myslím sebe) - až budu mít čas, určitě se pokusím k tomuhle
tématu najít nějaké informace a podělím se)

Karlik

----- Original Message -----
From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, June 23, 2005 5:04 AM
Subject: Re: dotaz


> Zdravím,
> pokud si pamatuji já, tak záření v mikrovlnce jsou běžné elektromagnetické
> vlny, stejné, jako je radiové a televizní vysílání nebo vysílání z mobilu
> nebo jiné vysílačky. Toto záření prochází beze změny přes elektricky
> nevodivé prostředí včetně vzduchoprázdna, elektricky vodivé předměty jako
> kovy atd ho pohlcují za vzniku tepla. Potraviny jsou mezi tím, mikrovlnné
> záření jimi proniká do hloubky cca centimetry, než se změní v teplo.
Problém
> ztuhlého medu je v tom, že většina hmoty tuhého medu jsou pevné krystaly
> hroznového a ovocného cukru, které jsou nevodivé a mikrovlny na ně tudíž
> nepůsobí. Jen zlomek hmoty ztuhlého medu je tekutý. Takže v prvních
> sekundách ohřevu kila medu v mikrovlnce se plným výkonem cca 800 wattů
> ohřívá možná jen pár gramů tekutiny a než se tuhé krystaly stačí
rozpustit,
> přehřeje se a znehodnotí med. I proto, že v tekuté složce jsou
> zkoncentrovány právě ty tepelně citlivé složky. Nějak takhle si to
> představuju já
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "GleraK" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Wednesday, June 22, 2005 9:27 PM
> Subject: Re: dotaz
>
>
> > Jestli se nepletu, tak
> > teplo v ohřívané látce vzniká tém, že molekulám ohřívané látky se vnutí
> > (víceméně) frekvence emitovaná magnetronem (cca 2,4GHz), čímž se silně
> zvýší
> > jejich tření a tedy i teplota.
> >
> > Proto je (alespoň pro mě) jasné, že mikrovlný způsob ohřevu zcela zničí
> > cokoli živé - mechanicky poškodí. Nehledě na to, že zcela jistě dochází
k
> > lokálnímu přehřátí (tím nemyslím 30°C dole a 70°C nahoře)
> >
> > Nějak takhle si to představuju.
> >
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "Pavel Votrubec" <>
> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Wednesday, June 22, 2005 5:30 PM
> > Subject: Re: dotaz
> >
> >
> > > No mikrovlné ohřívání ohřívá med pulzně na molekulární úrovni a to
> místně
> > v
> > > materiálu překračuje max. teplotu 50 st. celzia a začne se bleskově
> > vytvářet
> > > HMF(hydroxymetylfurfural ) a ten znehodntí med.
> > > Pavel
> > >
> > > ----- Original Message -----
> > > From: "Karel" <e-mail/=/nezadan>
> > > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> > > Sent: Wednesday, June 22, 2005 10:50 AM
> > > Subject: Re: dotaz
> > >
> > >
> > > > ....Podle doktora Přidala z MZLU, který se zabývá senzorikou medu,
se
> > při
> > > > obřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....
> > > >
> > > > No dobrá, ale PROČ a JAK.
> > > > Takhle ptát se mně bohužel naučili na škole. Bohužel nejsem
chemik:-).
>
>
> __________ Informace od NOD32 1.1151 (20050622) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11042


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Pavel Prchal - Re: volba matky VUČKO / VIGOR
Předchozí:jarda - začátečník - volba matky VUČKO / VIGOR


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu