78207

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Miroslav Jakuš (e-mailem) --- 20. 6. 2005
Dotaz

Zdravím vás přátelé.

Obrátil se na mě tazatel, který má následující problém se včelkami souseda.
Jak byste mu poradili:

Popis problému:
Vybudoval jsem si koupací jezírko. Sousedé (cca 100 m) mají včely. Denně se
přiletí napít stovky včel!!!. Posedaji na kameny kolem jezírka, při koupání
se samozřejmě rojí. Poraďte, jak je odpudit.

Za smysluplné rady děkuji předem.

Miroslav Jakuš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10970


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
pan Josef Menšík (e-mailem) --- 20. 6. 2005
Re: Dotaz

PROBLÉM JE PRÁVĚ V TĚCH KAMENECH
kámen nasává vodu která se v něm ohřívá přibárá do sebe minerály a to se
včelám bude vždy líbit a stahovat se budou z okruhu několika kilometrů takže
ani odstěhování sousedových včel nijak nepomůže náprava je nutná právě v
tom jeírku možností je několik .1 odstranit kameny. 2 rostliným krytem
zamezit jejich ohřívání. 3 udržovat vodu filtraci čistou, bude se méně
ohřívat. 4 neb v době jeho nepoužívání jej zakrýt.

PEPAN
----- Original Message -----
From: "Miroslav Jakuš" <miroslav.jakus/=/haida.cz>
To: "'Vcelarska konference'" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, June 20, 2005 12:56 PM
Subject: Dotaz


Zdravím vás přátelé.

Obrátil se na mě tazatel, který má následující problém se včelkami souseda.
Jak byste mu poradili:

Popis problému:
Vybudoval jsem si koupací jezírko. Sousedé (cca 100 m) mají včely. Denně se
přiletí napít stovky včel!!!. Posedaji na kameny kolem jezírka, při koupání
se samozřejmě rojí. Poraďte, jak je odpudit.

Za smysluplné rady děkuji předem.

Miroslav Jakuš


__________ Informace od NOD32 1.1086 (20050502) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10974


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
František Rousek (e-mailem) --- 21. 6. 2005
dotace na atest medu

Vážení přátele, dnes rano jsem od naší krajske veterinařky dostal tuto informaci. Maslím, že Vás zaujme tak jako mě.

František Rousek


Věc: Fyzikálně chemické vyšetření medu


Vážení kolegové,

dovolujeme si Vás informovat o tom, že na základě Nařízení vlády č.197/2005 -
o poskytnutí dotace na provádění opatření ke zlepšení obecných podmínek pro produkci včelařských produktů a jejich uvádění na trh - SVÚ Olomouc zažádal o dotaci na úhradu nákladů na rozbory medu ve výši 800,-Kč/ 1 vzorek. O tuto částku sníží laboratoř chovateli včel účtovanou cenu za rozbor medu.
SVÚ Olomouc zažádal o celkovou dotaci 120000,-Kč, tzn. že je schopen do 15.8.2005 vyšetřit celkem 150 vzorků medu na fyzikálně chemické požadavky dle tabulky 2, přílohy č.3 k Vyhlášce č.76/2003 Sb. (fruktóza, sacharóza, glikóza, voda, kyselost, HMF, nerozpustné látky, vodivost, diastáza).
S ohledem na krátkost termínů bychom Vás rádi touto cestou požádali o předání této informace případným zájemcům ze strany chovatelů včel.
Upozorění: dotace mohou být poskytnuty nejenom chovatelům organizovaným v ČSV, ale i chovatelům, kteří nejsou členy ČSV.

S pozdravem

                                                        MVDr. Jan Bardoň, Ph.D.
                                                         ředitel SVÚ Olomouc
tel.: 58 522 56 41 fax: 58 522 23 94 www.svuolomouc.cz



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10976


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Navrkal Vladimír (e-mailem) --- 22. 6. 2005
dotaz

Vážení přátelé , setkal jsem se s dotazem :"Jestli lze rozpouštět med v
mikrovlnce ?" ,že prý když to nastaví na rozmrazování nebo na nějaký
minimální ohřev (to je prý do 40 C ), že je to jistější než v hrnci na
plotně. Přiznám se že nevím mikrovlnku nevlastním a netuším ani jestli
by to mělo nějaký vliv na kvalitu takto upraveného medu. Jestli máte
někdo zkušenost nebo znalosti prosím o odpověď.
Vláďa

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10986


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Pavel T. (193.108.106.20) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

V mikrovlnce to jde, ale místně se to přehřívá. Nahoře 70°C a dole tuhé. Nutno míchat. Vhodné pro zákazníka s jedním/dvěma kily ztuhlého medu. Ve velkém i energeticky náročné. Magnetron nemá 90% účinost a mikrovinka žádnou izolaci. Naopak emitované teplo vyfoukne ven.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10988


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

================= Původní zpráva =================
Od (From): "Pavel T." <e-mail/=/nezadan>
Komu (To): "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Kopie (Cc):
Předmět (Subject): Re: dotaz
Datum (Date): 22. 6. 2005 8:23
==================================================

> V mikrovlnce to jde, ale místně se to přehřívá. Nahoře 70°C a dole tuhé.
> Nutno míchat. Vhodné pro zákazníka s jedním/dvěma kily ztuhlého medu. Ve
> velkém i energeticky náročné. Magnetron nemá 90% účinost a mikrovinka
> žádnou izolaci. Naopak emitované teplo vyfoukne ven.

Díky Pavle ,jedná se o med který má někdo doma , byl u mě zákazník a kupoval si med u pozornil jsem ho, že začíná krystalizovat odpověděl mi že mu to nevadí že ho ohřeje v mikrovlnce prý do 40 C víc nevím v každém případě ti děkuji za odpověď Vláďa
____________________________________________________________
http://www.listicka.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10992


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Pavel Benda (83.208.203.223) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

Už na několika přednáškách jsem slyšel, že ztekucovat med v mikrovlné troubě se rovná likvidaci medu. Jak již naznačujete problémy s místním přehřátím a vliv magnetického pole na enzymy a další aktivní látky v medu také nebude asi zanedbatelný. Já svým zákazníkům tuto možnost silně nedoporučuji.

Pavel Benda

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10994


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
(82.99.163.242) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

Podle ing. Kamlera z VÚ Dol mikrovlnka zabíjí med okamžitě. Je to z přednášky "Senzorika a marketing medu". Říkám to zákazníkům.
Tonda.

>V mikrovlnce to jde, ale místně se to přehřívá. Nahoře 70°C a dole tuhé. Nutno míchat. Vhodné pro zákazníka s jedním/dvěma kily ztuhlého medu. Ve velkém i energeticky náročné. Magnetron nemá 90% účinost a mikrovinka žádnou izolaci. Naopak emitované teplo vyfoukne ven.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10999


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Karel (193.165.217.66) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

No dobrá, mikrovnka zabíjí med okamžitě. Jen jsem doposud neslyšel od nikoho jak a proč.
Jediný náznak byl snad (a to si nejsem jistý) v nějakém článku od Dr. Přidala o analýzách medu, kde nějaká sloučenina mohla vznikat i ohřevem v mikrovlnce.
Jinak mi celá diskuze o mikrovlnce připomíná pověru, že do nějakých termosek se nemůže dávat slazený čaj. Hodně lidí tomu věří, hodně to dál tvrdí, ale nikdo neví proč, a je to pitomost.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11002


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Martin Černý (80.83.67.77) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

Podle doktora Přidala z MZLU, který se zabývá senzorikou medu, se při obřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11005


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Karel (193.165.217.66) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

.....Podle doktora Přidala z MZLU, který se zabývá senzorikou medu, se při obřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....

No dobrá, ale PROČ a JAK.
Takhle ptát se mně bohužel naučili na škole. Bohužel nejsem chemik:-).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11007


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Jan Čáp (e-mailem) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

>> při ohřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....

> No dobrá, ale PROČ a JAK.

Jestli si dobře pamatuju fyziku, tak k největšímu ohřevu dochází v tzv.
uzlových bodech jejichž vzdálenost je dána amplitudou mikrovln (pokud byste
dali do mikrovlnky papítovou čtvrtku, tak ji to v odpovídající síti prolápí
a zbytek zůstane netknutý) - proto se talíř v mikrovlnce otáčí.

Pro med to znamená, že v podstatě nelez zabránit místnímu přehřátí na více
místech nádoby.

Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11010


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Pavel T. (193.108.106.20) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

Mikrovlny jsou potvory mrňavý T=1-10um a proto by uzly byly nepodstatně vzdálené. Problém je v emisi z magnetronu která je tvořena vlnovodem někde v třetině pravé stěny a rozptyl zajišťuje otočný talíř nebo vrtulkový emitor u starších krámů bez otočných talířů. Proto se sklenice umístěná na stojato rozehřeje z vrchní půlky 10x rychleji než dole.
-Mikrovlna je o něco delší vlna než infrarot a měla by být o něco agresivnější co se týče pronikání do organické hmoty. Z vlastní skušenosti jsem přesvědčen, že se od infrarotu příliš neliší.
-Mikrovlné záření se nekumuluje jako X-ray. Není to taky magnetické pole, ale elektromagnetické. Stejně jako radiovlny nebo světlo. Ale záda bych si s nima nenahříval. Ale i infrarot může způsobit úpal, viditelné úžeh. Porovnejte energii: Magnetron ~ 800W , slunce 200-500W.m2
-Na rozehřívání medu nouzově a ne pro zákazníka. Raději mu vysvětlím a prodám zkrystalizovaný - z principu. Ale sám si ho v mikrovlnce rozehřeji a třeba i svým dětem.
-Můj názor: může medu mírně uškodit ale lepší než sladit cukrem o 1000%.
Domnívám se, že největší síla medu je v jeho jednoduchosti cukrů a chuti - pro jazýček.
Tělo nemusí vynakládat tolik energie na rozklad a zatěžovat imunitní systém. A enzymy? jen se nepředávkovat :)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11011


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Eman (194.149.115.135) --- 23. 6. 2005
Re: dotaz

>Mikrovlny jsou potvory mrňavý T=1-10um

Frekvence magnetronu v mikrovlnce je 2.5 GHz, což odpovídá vlnové délce 12 cm. To pro pro nás ale není podstatné, protože jsme včelaři a ne studenti fyziky.

Při rozehřívání v mikrovlnce se doporučuje odstranit kovové víčko, nastavit výkon na vyšší stupeň a každých 30 vteřin medem míchat. Celková doba ohřevu 2-3 minuty. Chce to odzkoušet. Seriozní důkazy o "zabíjení" medu v mikrovlnce jsem nenašel. Myslím že informace zhoubném vlivu mikrovln na med jsou z oblasti mýtů. Rád se poučím, ale ne z nějakých povídaček.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11030


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Pavel Votrubec (e-mailem) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

No mikrovlné ohřívání ohřívá med pulzně na molekulární úrovni a to místně v
materiálu překračuje max. teplotu 50 st. celzia a začne se bleskově vytvářet
HMF(hydroxymetylfurfural ) a ten znehodntí med.
Pavel

----- Original Message -----
From: "Karel" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, June 22, 2005 10:50 AM
Subject: Re: dotaz


> ....Podle doktora Přidala z MZLU, který se zabývá senzorikou medu, se při
> obřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....
>
> No dobrá, ale PROČ a JAK.
> Takhle ptát se mně bohužel naučili na škole. Bohužel nejsem chemik:-).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11017


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
GleraK (e-mailem) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

Jestli se nepletu, tak
teplo v ohřívané látce vzniká tém, že molekulám ohřívané látky se vnutí
(víceméně) frekvence emitovaná magnetronem (cca 2,4GHz), čímž se silně zvýší
jejich tření a tedy i teplota.

Proto je (alespoň pro mě) jasné, že mikrovlný způsob ohřevu zcela zničí
cokoli živé - mechanicky poškodí. Nehledě na to, že zcela jistě dochází k
lokálnímu přehřátí (tím nemyslím 30°C dole a 70°C nahoře)

Nějak takhle si to představuju.


----- Original Message -----
From: "Pavel Votrubec" <votrubec/=/spsul.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, June 22, 2005 5:30 PM
Subject: Re: dotaz


> No mikrovlné ohřívání ohřívá med pulzně na molekulární úrovni a to místně
v
> materiálu překračuje max. teplotu 50 st. celzia a začne se bleskově
vytvářet
> HMF(hydroxymetylfurfural ) a ten znehodntí med.
> Pavel
>
> ----- Original Message -----
> From: "Karel" <e-mail/=/nezadan>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Wednesday, June 22, 2005 10:50 AM
> Subject: Re: dotaz
>
>
> > ....Podle doktora Přidala z MZLU, který se zabývá senzorikou medu, se
při
> > obřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....
> >
> > No dobrá, ale PROČ a JAK.
> > Takhle ptát se mně bohužel naučili na škole. Bohužel nejsem chemik:-).
>
>
> __________ Informace od NOD32 1.1150 (20050621) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11021


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 6. 2005
Re: dotaz

Zdravím,
pokud si pamatuji já, tak záření v mikrovlnce jsou běžné elektromagnetické
vlny, stejné, jako je radiové a televizní vysílání nebo vysílání z mobilu
nebo jiné vysílačky. Toto záření prochází beze změny přes elektricky
nevodivé prostředí včetně vzduchoprázdna, elektricky vodivé předměty jako
kovy atd ho pohlcují za vzniku tepla. Potraviny jsou mezi tím, mikrovlnné
záření jimi proniká do hloubky cca centimetry, než se změní v teplo. Problém
ztuhlého medu je v tom, že většina hmoty tuhého medu jsou pevné krystaly
hroznového a ovocného cukru, které jsou nevodivé a mikrovlny na ně tudíž
nepůsobí. Jen zlomek hmoty ztuhlého medu je tekutý. Takže v prvních
sekundách ohřevu kila medu v mikrovlnce se plným výkonem cca 800 wattů
ohřívá možná jen pár gramů tekutiny a než se tuhé krystaly stačí rozpustit,
přehřeje se a znehodnotí med. I proto, že v tekuté složce jsou
zkoncentrovány právě ty tepelně citlivé složky. Nějak takhle si to
představuju já

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "GleraK" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, June 22, 2005 9:27 PM
Subject: Re: dotaz


> Jestli se nepletu, tak
> teplo v ohřívané látce vzniká tém, že molekulám ohřívané látky se vnutí
> (víceméně) frekvence emitovaná magnetronem (cca 2,4GHz), čímž se silně
zvýší
> jejich tření a tedy i teplota.
>
> Proto je (alespoň pro mě) jasné, že mikrovlný způsob ohřevu zcela zničí
> cokoli živé - mechanicky poškodí. Nehledě na to, že zcela jistě dochází k
> lokálnímu přehřátí (tím nemyslím 30°C dole a 70°C nahoře)
>
> Nějak takhle si to představuju.
>
>
> ----- Original Message -----
> From: "Pavel Votrubec" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Wednesday, June 22, 2005 5:30 PM
> Subject: Re: dotaz
>
>
> > No mikrovlné ohřívání ohřívá med pulzně na molekulární úrovni a to
místně
> v
> > materiálu překračuje max. teplotu 50 st. celzia a začne se bleskově
> vytvářet
> > HMF(hydroxymetylfurfural ) a ten znehodntí med.
> > Pavel
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "Karel" <e-mail/=/nezadan>
> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Wednesday, June 22, 2005 10:50 AM
> > Subject: Re: dotaz
> >
> >
> > > ....Podle doktora Přidala z MZLU, který se zabývá senzorikou medu, se
> při
> > > obřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....
> > >
> > > No dobrá, ale PROČ a JAK.
> > > Takhle ptát se mně bohužel naučili na škole. Bohužel nejsem chemik:-).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11028


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
GleraK (e-mailem) --- 23. 6. 2005
Re: dotaz

Holt mám mezery, nevim kde jsem to pochytil.

Určitě ale nesouhlasím s tím, že elmag. záření prochází beze změny
nevodivýmy materiály - hlavní roli hrají ztráty dielektrické (závisející na
permitivitě, která zase závisí na všech možných fyzikálních podmínkách).

Každopádně já med v mikrovlnce ohřívat nebudu.

(asi nemá moc cenu tady bádat nad principem mikrovlného ohřevu a plácat
nesmysly (to myslím sebe) - až budu mít čas, určitě se pokusím k tomuhle
tématu najít nějaké informace a podělím se)

Karlik

----- Original Message -----
From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, June 23, 2005 5:04 AM
Subject: Re: dotaz


> Zdravím,
> pokud si pamatuji já, tak záření v mikrovlnce jsou běžné elektromagnetické
> vlny, stejné, jako je radiové a televizní vysílání nebo vysílání z mobilu
> nebo jiné vysílačky. Toto záření prochází beze změny přes elektricky
> nevodivé prostředí včetně vzduchoprázdna, elektricky vodivé předměty jako
> kovy atd ho pohlcují za vzniku tepla. Potraviny jsou mezi tím, mikrovlnné
> záření jimi proniká do hloubky cca centimetry, než se změní v teplo.
Problém
> ztuhlého medu je v tom, že většina hmoty tuhého medu jsou pevné krystaly
> hroznového a ovocného cukru, které jsou nevodivé a mikrovlny na ně tudíž
> nepůsobí. Jen zlomek hmoty ztuhlého medu je tekutý. Takže v prvních
> sekundách ohřevu kila medu v mikrovlnce se plným výkonem cca 800 wattů
> ohřívá možná jen pár gramů tekutiny a než se tuhé krystaly stačí
rozpustit,
> přehřeje se a znehodnotí med. I proto, že v tekuté složce jsou
> zkoncentrovány právě ty tepelně citlivé složky. Nějak takhle si to
> představuju já
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "GleraK" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Wednesday, June 22, 2005 9:27 PM
> Subject: Re: dotaz
>
>
> > Jestli se nepletu, tak
> > teplo v ohřívané látce vzniká tém, že molekulám ohřívané látky se vnutí
> > (víceméně) frekvence emitovaná magnetronem (cca 2,4GHz), čímž se silně
> zvýší
> > jejich tření a tedy i teplota.
> >
> > Proto je (alespoň pro mě) jasné, že mikrovlný způsob ohřevu zcela zničí
> > cokoli živé - mechanicky poškodí. Nehledě na to, že zcela jistě dochází
k
> > lokálnímu přehřátí (tím nemyslím 30°C dole a 70°C nahoře)
> >
> > Nějak takhle si to představuju.
> >
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "Pavel Votrubec" <>
> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Wednesday, June 22, 2005 5:30 PM
> > Subject: Re: dotaz
> >
> >
> > > No mikrovlné ohřívání ohřívá med pulzně na molekulární úrovni a to
> místně
> > v
> > > materiálu překračuje max. teplotu 50 st. celzia a začne se bleskově
> > vytvářet
> > > HMF(hydroxymetylfurfural ) a ten znehodntí med.
> > > Pavel
> > >
> > > ----- Original Message -----
> > > From: "Karel" <e-mail/=/nezadan>
> > > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> > > Sent: Wednesday, June 22, 2005 10:50 AM
> > > Subject: Re: dotaz
> > >
> > >
> > > > ....Podle doktora Přidala z MZLU, který se zabývá senzorikou medu,
se
> > při
> > > > obřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....
> > > >
> > > > No dobrá, ale PROČ a JAK.
> > > > Takhle ptát se mně bohužel naučili na škole. Bohužel nejsem
chemik:-).
>
>
> __________ Informace od NOD32 1.1151 (20050622) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11042


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 6. 2005
Re: dotaz

Zdravím,
Jo, to jsem zjednodušil, dielektrické ztráty jsou v nevodivém materiálu,
třeba v takovém PVC jsou určitě dost výrazné, ve vzduchu dost malé, jinak by
se radiové vysílání nešířilo tak jednoduše vzduchem. Ale v potravinách a v
medu jsou rozhodující ztráty způsobené vířivými proudy vznikajícími díky
vodivosti těchto materiálů, konkrétně vody a vodných roztoků v nich.
Podstatné je to, že na rozdíl od jiných druhů ohřevů při ohřevu mikrovlnami
vzniká teplo přímo uvnitř medu dalo by se říct konverzí eneggie mikrovln na
energii tepelnou a potom je třeba se zabývat tím, jestli se v tom medu ta
energie přetváří stejnoměrně nebo ne. A je jasné, že stejnoměrně ne, uvnitř
tuhých krystalů cukrů vzniká teplo maximálně těma dielektrickýma ztrátama,
tekuté složky ztuhlého medu se ohřívají mnohem intenzívněji vířivými proudy.
Záleží potom, jaký časový horizont se bere v úvahu. Pokud se uvažuje v
minutách nebo v desítkách sekund, je ohřev medu v mikrovlnce víceméně
rovnoměrný, přehřátí vzniklé v nějakém malém objemu medu se během této doby
rozptýlí vedením tepla. Pokud se jde na sekundy až zlomky sekund a
dostatečně malý objem tekutého medu někde mezi krystaly, už to neplatí.
Nedovedu říct, do jak malých časových a objemových jednotek by se šlo, na to
tyhle zákonitosti znám příliš málo, mohlo by to skončit až na objemu
několika molekul a na čase jednotek cyklu mikrovln. Každopádně reálný
předpoklad nekontrolovatelného místního přehřívání medu při ohřevu v
mikrovlnce tady je. Otázka je kolik, to by chtělo vyzkoušet pár vzorků různě
zkrystalizovaného medu, od pastovaného po nějaký tvrdě zkrystalizovaný
neukrojitelný med. Reálné se mně zdá místní přehřátí do těch 100 st C, když
to tolik odborníků tvrdí, to se pozná na těch vzorcích medu podle
znehodnocení. Teoreticky je možné i místní přehřátí na mnohem vyšší teplotu,
v dostatečně malém objemu a na dostatečně krátkou dobu by se to na medu
poznalo jen tím, že by se objevily produkty tepelného rozkladu medu, jako je
karamel až v krajním případě uhlík. Jinak toto je argument odpůrců
mikrovlnek, tvrdí, že při ohřevu potravin mikrovlnami dochází v
mikroobjemech a v mikročase k přehřátí na stovky stupnů C a tím ke vzniku
škodlivých látek v potravinách. Myslím, že tak divoké to není.

Každopádně já mikrovlnku používám běžně, ale rozpouštět med bych v ní taky
nedoporučil. Snad jen jako nějaké nouzové řešení pro med do perníků a
podobně.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "GleraK" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, June 23, 2005 7:29 PM
Subject: Re: dotaz


> Holt mám mezery, nevim kde jsem to pochytil.
>
> Určitě ale nesouhlasím s tím, že elmag. záření prochází beze změny
> nevodivýmy materiály - hlavní roli hrají ztráty dielektrické (závisející
na
> permitivitě, která zase závisí na všech možných fyzikálních podmínkách).
>
> Každopádně já med v mikrovlnce ohřívat nebudu.
>
> (asi nemá moc cenu tady bádat nad principem mikrovlného ohřevu a plácat
> nesmysly (to myslím sebe) - až budu mít čas, určitě se pokusím k tomuhle
> tématu najít nějaké informace a podělím se)
>
> Karlik
>
> ----- Original Message -----
> From: "Radim Pol??ek" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, June 23, 2005 5:04 AM
> Subject: Re: dotaz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11051


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Pavel Votrubec (e-mailem) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

Nečetl jsem žádný vědecký výzkum, ale někdo už tady na tuhle otáku
odpovídal.

Rozebíral fizikální princip "mikrovlného" ohřevu a jednoznačne tento způsob
označil za "zničení medu".

Pavel

----- Original Message -----
From: "Navrkal Vladimír" <drevotrans/=/seznam.cz>
To: "'Vcelarska konference'" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, June 22, 2005 7:57 AM
Subject: dotaz


Vážení přátelé , setkal jsem se s dotazem :"Jestli lze rozpouštět med v
mikrovlnce ?" ,že prý když to nastaví na rozmrazování nebo na nějaký
minimální ohřev (to je prý do 40 C ), že je to jistější než v hrnci na
plotně. Přiznám se že nevím mikrovlnku nevlastním a netuším ani jestli
by to mělo nějaký vliv na kvalitu takto upraveného medu. Jestli máte
někdo zkušenost nebo znalosti prosím o odpověď.
Vláďa

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11015


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu