78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- (e-mailem) --- 19. 9. 2013
Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou
Přesně tak má pravdu, jak by to mohlo být jednoduché, kdyby blbci neměli funkce. To by jsme dnes ani nebyly celosvětová rarita a neměly několik desetiletí mimořádná veterinární opatření na něco, na co si všude už zvykli.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Datum: 19. 9. 2013 Předmět: Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou
"mám také ten dojem.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: vsusicky <e-mail/=/nezadan> Datum: 19. 9. 2013 Předmět: Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou
"To neví, mně prolink fungoval. Mně článek nepřipadne špatný. Myslím, že je rekací zejména na dění kolem přípravy vyhlášky SVS k moru včelího plodu.O vlastní spolkové činnosti se v něm moc nemluví, o váznamu a postavení svazu ve vztahu k orgánům státní sporávy si myslím, že má pravdu.""
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62386
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 19. 9. 2013
Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou
mám také ten dojem.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: vsusicky <e-mail/=/nezadan> Datum: 19. 9. 2013 Předmět: Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou
"To neví, mně prolink fungoval. Mně článek nepřipadne špatný. Myslím, že je rekací zejména na dění kolem přípravy vyhlášky SVS k moru včelího plodu.O vlastní spolkové činnosti se v něm moc nemluví, o váznamu a postavení svazu ve vztahu k orgánům státní sporávy si myslím, že má pravdu."
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62385
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 19. 9. 2013
Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou (62380)
Nevím, nejprve píše p. doktor Švamberk o zcelování, na druhou stranu potápí a dělí svůj Svaz a komunikaci slovy jako:
zástupci ČSV ( RNDr. Švamberk, Dr. Ing. Kamler, Mgr. Machová - versus Ing. Přidal za předkladatele )
Takže je už po několika jeho napsaných slovech naprosto jasné, že se p. předseda skrývá za slovíčka otom druhém co ten nebo ten, ale sám je bez chyb, což je úsměvné a smutné zároveň, protože je v podstatě víc rozporuplná osoba, než jsem si myslel. Jaký versus? Buď se jedná o možných zněních aktivně dohromady a titul netitul, nebo budeme řešit jakousi cituji: "úroveň jednání; versus; kdo co jak, atp."
Je to opravdu špatné a nevím jestli Peroutka nebyl lepší tady v tomto. Ten se alespoň ptal na možná řešení jak to udělat a také to např. tu trojí aplikaci varidolu podle mého přesvědčení protlačil během měsíce.
Psát jak za Staré Republiky do Včely moravské nebo jako Maurice Maeterlinck a přirovnávat něco lidského ke včele, je pěkné, ale prodlužuje to stať a vlastně nic v pilířích a o pilířích nového nebylo sděleno, nejde to číst, od předsedy bych čekal trochu jinou filozofii přístupu.
Asi by to chtělo nezávislého arbitra, protože jestli se tam při jednání u Pondělíčka dohadují o kravinách a přitom dole to lidi zase odpracují nějakýma novýma formulářama a jinýma nesmyslama pro včelaře nebo inspektorySVS, opravdu je úpřimně lituji také. Ty intelektuální a politické výše a funkce a prachy hodně lidi změní často od základu.
Pardon za nízkou úroveň příspěvku.
_gp_
....
>Více zde: http://vaclav-svamberk.webnode.cz/blog/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62384
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- vsusicky (82.117.130.25) --- 19. 9. 2013
Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou (62380) (62381) (62382)
To neví, mně prolink fungoval. Mně článek nepřipadne špatný. Myslím, že je rekací zejména na dění kolem přípravy vyhlášky SVS k moru včelího plodu.O vlastní spolkové činnosti se v něm moc nemluví, o váznamu a postavení svazu ve vztahu k orgánům státní sporávy si myslím, že má pravdu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62383
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- J.P. (193.179.175.210) --- 19. 9. 2013
Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou (62380) (62381)
Chtěl jsem si to přečíst. Počítač bohužel hlásí stránka nenalezena. Připadá mi to nějaké divné a známé. Nebo chce Švamberk oblbovat lidi, tak jako Kalouskova banda. O nějakých pilířích mohou hovořit v daleké budoucnosti jen historikové. Když se staví dnes a hodně se okolo toho kecá, tak v každém případě z toho kouká nějaká čertovina.
J.P.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62382
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- KaJi (88.101.45.181) --- 19. 9. 2013
Re: Tri pilire -ztrata kontaktu s realitou (62380)
Když jsme u těch včelařských paralel -
ČSV vznikl jako obří smetenec co jej vytvořil poměrně brutální včelař - vše na stanovišti smetl do jedné bedny a jště tam po stranické linii měnil matky. A že to byla opravdu dobrá linije.
A pak tomu 40 let nedovolovali rojit ani tichou výměnu, matky měněny jen když bylo nejhůř, navíc chovné kritérium -poslušnost. Výkonost nebyla potřebná.
A nyní opravdu život ukáže zda přežijí roje, a jakmile stát přestane do obřího smetence cpát cukr bez ohledu na návratnost- výnos, tak pak bude zajímavé sldovat kam tato selekce došla. Já tipuji že bylo vytvoženo včelstvo co nezvládne samo o ani tichou výměnu.
:-)
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62381
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: TĹ?i sloupy Ä?eskĂŠho vÄ?elaĹ?stvĂ (62378)
Citace: " Některé roje mohou uspět, jiné nikoli, některé další ztratí brzy matky a jejich dělnice se vrátí a někdy i vžebrají zpět. Takové jsou již zákony přírody, někdy nikoli podobné těm společenským."
No jo, jenomže včely mají královnu, tak mají med, ale ve svazu mají včelaři Švamberka, tak budou mít hovno. Protože takové zlodějiny co se odehrávají ve včelařství, jak tento člověk postupně střídá vedoucí pozice, nemá za dobu od vzniku včelařských spolků obdobu. A nestydí se na historii zakládání včelařských spolků ještě odvolávat.
Jen churavý na rozumu by se vracel a dokonce vžebrával zpět do svazu. To je jen toužebné přání předsedy. A ať si nechá hloupé řeči jak nečte internetové diskuze do pohádek pro děti. V několika jeho posledních článcích na blogu nepíše o ničem jiném, než o tom co se řeší na internetu.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: vcelka1978/=/centrum.cz Datum: 18. 9. 2013 Předmět: Tři sloupy českého včelařství
"http://vaclav-svamberk.webnode.cz/blog/ <http://vaclav-svamberk.webnode.cz/ blog/> - Tři sloupy českého včelařství -"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62379
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: registraÄ?nĂ pokladny
Pardon, registrační pokladnou (ne prodejnou). U medu (prvovýroba) do 2 tun U prodeje medoviny (na trhu apod) - musí být schválen provoz, jelikož už nejde o prvovýrobu ! Zatímco sankce u FO jsou v řádku desetitisíc u PO jsou v řádku desetitisíců. T:P ----------------------------- (e-mailem) --- 18. 9. 2013 Re: registraÄ?nĂ pokladny... kontrolní činnost složek ze strany státu je chabá, at už jde o ty nebo támty. Nevšimnul jsem si FÚ kontrolujícího malovčelaře nebo takto předvolaného na kontrolu paragonů, kolik že prodal medu na jarmarku za rok 2013 :-)S těma pokladnama. Mě osobně by nevadily, velké podniky by se necítily diskriminovány a na jarmak by chodily prodávat prodejci jen s registrační prodejnou. T:P ------------------------------ (e-mailem) --- 18. 9. 2013 Re: registraÄ?nĂ pokladny (62371)ty pokladny jsou jen politický humbuk Nic to nenpraví Chyba se nchází v kontrolních mechanizmech státu akorupci. Střední a velci obchodníci je stejně všichni mají neb jim to nesmírně usnadňuje jejich každodenní práci.
pepan
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62376
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: Radim spravne Ä?Ä?
Je potřeba si však všechno dobře rozmyslet. Je to důležité zejména kvůli ostatním technickým zařízením která pak následně přechody mezi technologiemi značně omezují. Takový medomet býval dřív v univerzálním provedení dnes to bývá následně problém některé jsou stavěny jen na určitý typ rámků přídavná zařízení pak nelze prohazovat atd. nebo se musí nákladně upravovat.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: e-mail/=/nezadan Datum: 18. 9. 2013 Předmět: Re: Radim spravne ĄĄ
"Nie. Nech si ponechá kúpené úle, v nich by sa mal naučiť včeláriť a rozširovanie včelnice - ak sa mu to podarí – už bude robiť do nových úľov. Staré úle môže postupne zlikvidovať."
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62375
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: Radim spravne Ä?Ä?
Nástavkové včelaření je od toho, že se včelaří nástavkově a s nízkými nástavky se nemusí naučit včelařit s jednotlivými rámky. Tak jak je vidět z reakcí nejen na tohle téma. S nízkými nástavky mnohem snadněji odstraní přebytečné zásoby na začátku snůšky a nasadí medník. Mnohem snadněji obmění dílo celým podsazeným nebo nasazeným nástavkem, podle toho jaký bude mít rozvoj, sílu včelstev a na co si troufne. Ušetří si hodně času a místo přehrabování rámků ve vysokém nástavku, bude mít čas na pozorování a lepší pochopení včel. V medárně na odvíčkování ať použije nůž a odvíčkuje na hrotu nebo hranolku položeném přes bednu kam padají víčky a bude mít úrodu z jednoho úlu odvíčkovanou mnohem dřív než vidličkou vysoké rámky a vytáčení v radiálním koši je také mnohem rychlejší.
Zatím rozumná rada, která tu zazněla byla o možnosti volby i kratší míry. Kromě toho, že snadněji sežene medomet na míru 39, tak také včely mají raději komín. A bude mít snadnější přechod.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Datum: 18. 9. 2013 Předmět: Re: Radim spravne ĄĄ
"Nemyslete že ale vís rámků je víc medu. Je to mnohem víc práce a delší doba
vytáčení. Taky jsem s tím začal a tyto rámky již nechávám je dosluhovat nové úly na 17 již nedělám.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz> Datum: 17. 9. 2013 Předmět: Re: Radim spravne ĄĄ
"A pokud se mu nevejdou domedometu , tak 39x17 Radek
---------- Původní zpráva ----------
Od: vladimir <vl.kremlicka/=/seznam.cz>
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Radim spravne ĄĄ
"Pritel zacina vcelarit. Kopil si 4 vcelstva na ramkove mire 39 x 24. Na
jare je prelozi do novych ulu.Doporucil jsem mu,aby pokracoval ve vcelarine
v uzmenilech typu OPTIMAL s tim ze zmeni ramkovou miru za vyhodnejsi 42x17
cm."""
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62374
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: registraÄ?nĂ pokladny (62371)
ty pokladny jsou jen politický humbuk Nic to nenpraví Chyba se nchází v kontrolních mechanizmech státu akorupci. Střední a velci obchodníci je stejně všichni mají neb jim to nesmírně usnadňuje jejich každodenní práci.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: vcelka1978/=/centrum.cz Datum: 18. 9. 2013 Předmět: Re: registrační pokladny
"... kontrolní činnost složek ze strany státu je chabá, at už jde o ty nebo támty. Nevšimnul jsem si FÚ kontrolujícího malovčelaře nebo takto předvolaného na kontrolu paragonů, kolik že prodal medu na jarmarku za rok 2013 :-)S těma pokladnama. Mě osobně by nevadily, velké podniky by se necítily diskriminovány a na jarmak by chodily prodávat prodejci jen s registrační prodejnou. T:P-------------------------------------------------- -----R. Polďż˝ek (85.71.180.241) --- 18. 9. 2013 Re: RegistraÄ?nĂ pokladny (62363) (62364)"Jak na to budeš mít živnostenský list tak asi ano
pepan" Spíš je otázka, jestli za parazita Mládka nebude dovoleno prodávat na jarmarcích pouze lidem s živnostenským listem. ------------------ (e-mailem) --- 17. 9. 2013 Re: RegistraÄ?nĂ pokladny (62363)Jak na to budeš mít živnostenský list tak asi ano
pepan -------------------- Döme Roman (193.17.251.25) --- 17. 9. 2013 Registrační pokladnyDobrý den Mohl by mi někdo prosím vysvětlit zda když pujdu po volbách prodávat na jarmark med jako malovčelař budu muset používat také registračí pokladnu s pamětí jak to slibuje ČSSD děkuji Döme --------------------------- "
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62372
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: registraÄ?nĂ pokladny
... kontrolní činnost složek ze strany státu je chabá, at už jde o ty nebo támty. Nevšimnul jsem si FÚ kontrolujícího malovčelaře nebo takto předvolaného na kontrolu paragonů, kolik že prodal medu na jarmarku za rok 2013 :-)S těma pokladnama. Mě osobně by nevadily, velké podniky by se necítily diskriminovány a na jarmak by chodily prodávat prodejci jen s registrační prodejnou. T:P-------------------------------------------------------R. Polďż˝ek (85.71.180.241) --- 18. 9. 2013 Re: RegistraÄ?nĂ pokladny (62363) (62364)"Jak na to budeš mít živnostenský list tak asi ano
pepan" Spíš je otázka, jestli za parazita Mládka nebude dovoleno prodávat na jarmarcích pouze lidem s živnostenským listem. ------------------ (e-mailem) --- 17. 9. 2013 Re: RegistraÄ?nĂ pokladny (62363)Jak na to budeš mít živnostenský list tak asi ano
pepan -------------------- Döme Roman (193.17.251.25) --- 17. 9. 2013 Registrační pokladnyDobrý den Mohl by mi někdo prosím vysvětlit zda když pujdu po volbách prodávat na jarmark med jako malovčelař budu muset používat také registračí pokladnu s pamětí jak to slibuje ČSSD děkuji Döme ---------------------------
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62371
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă????lÄ???Ä??Ă??nek ? superprohnileEU?
Dík za radu . Dobrý Standa
---------- Původní zpráva ----------
Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
Datum: 18. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? superprohnileEU?
""Dík za zajímavý postřeh o HMF. Mám kamaráda a ten má doma 35 kg medu
starého
asi 30 let. Ptal se mě jestli to může dát na zimní krmení. Já bych to
neryskoval. Kolik to musí mít HMF. Je prý tvrdý a nekvasi jak ho má v suchu
. Poradte vašimi názory. Standa"
Moje zkušenosti se starými medy jsou takové, že pokud je dobře uskladněný ,
tuhý, mívá potom často velice zajímavou a dobrou chuť. Je potom velice
vhodný na slazení třeba černého čaje nebo na výrobu medových limonád anebo
zkvašených nápojů, kde jeho chuť vynikne. Ať už medoviny za studena anebo
všelijakých kvasů.
Pokud je tekutý, je to horší, i když je vizuálně v pořádku, chytá často
všelijakou pachuť, jakoby mentolovou nebo podobnou jakoby chemickou. Záleží
na míře té chuti, pořád se ještě může hodit jako pekařský med nebo na
výrobu medoviny převařením.
Doporučil bych med rozehřát, sklenice se znatelně horším medem třeba
vyřadit, zbytek po rozehřátí sjednotit a potom se uvidí.
Pokud ta chuť bude dobrá, prodat či využít jako archívní med, pokud horší,
prodat či využít jako ten pekařský med atd.
Včelám na krmení na zimu určitě ne. Maximálně tak na podněcování přes léto.
Mizerný med použít tak do kvasu na pálenku a úplně hnusná medová hmota se
mně kdysi osvědčila v množství pár procent jako zchucující příměs do
vařeného krmení - šrotu pro slepice."
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62370
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 18. 9. 2013
Re: Radim spravne Ä?Ä?
Nemyslete že ale vís rámků je víc medu. Je to mnohem víc práce a delší doba vytáčení. Taky jsem s tím začal a tyto rámky již nechávám je dosluhovat nové úly na 17 již nedělám.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz> Datum: 17. 9. 2013 Předmět: Re: Radim spravne ĄĄ
"A pokud se mu nevejdou domedometu , tak 39x17 Radek
---------- Původní zpráva ----------
Od: vladimir <vl.kremlicka/=/seznam.cz>
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Radim spravne ĄĄ
"Pritel zacina vcelarit. Kopil si 4 vcelstva na ramkove mire 39 x 24. Na
jare je prelozi do novych ulu.Doporucil jsem mu,aby pokracoval ve vcelarine
v uzmenilech typu OPTIMAL s tim ze zmeni ramkovou miru za vyhodnejsi 42x17
cm.""
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62369
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 18. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? superprohnileEU? (62353)
"Dík za zajímavý postřeh o HMF. Mám kamaráda a ten má doma 35 kg medu starého
asi 30 let. Ptal se mě jestli to může dát na zimní krmení. Já bych to
neryskoval. Kolik to musí mít HMF. Je prý tvrdý a nekvasi jak ho má v suchu
. Poradte vašimi názory. Standa"
Moje zkušenosti se starými medy jsou takové, že pokud je dobře uskladněný , tuhý, mívá potom často velice zajímavou a dobrou chuť. Je potom velice vhodný na slazení třeba černého čaje nebo na výrobu medových limonád anebo zkvašených nápojů, kde jeho chuť vynikne. Ať už medoviny za studena anebo všelijakých kvasů.
Pokud je tekutý, je to horší, i když je vizuálně v pořádku, chytá často všelijakou pachuť, jakoby mentolovou nebo podobnou jakoby chemickou. Záleží na míře té chuti, pořád se ještě může hodit jako pekařský med nebo na výrobu medoviny převařením.
Doporučil bych med rozehřát, sklenice se znatelně horším medem třeba vyřadit, zbytek po rozehřátí sjednotit a potom se uvidí.
Pokud ta chuť bude dobrá, prodat či využít jako archívní med, pokud horší, prodat či využít jako ten pekařský med atd.
Včelám na krmení na zimu určitě ne. Maximálně tak na podněcování přes léto.
Mizerný med použít tak do kvasu na pálenku a úplně hnusná medová hmota se mně kdysi osvědčila v množství pár procent jako zchucující příměs do vařeného krmení - šrotu pro slepice.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62368
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 18. 9. 2013
Re: Radim spravne ˇˇ (62362)
"Pritel zacina vcelarit. Kopil si 4 vcelstva na ramkove mire 39 x 24. Na jare je prelozi do novych ulu.Doporucil jsem mu,aby pokracoval ve vcelarine v uzmenilech typu OPTIMAL s tim ze zmeni ramkovou miru za vyhodnejsi 42x17 cm. "
Podle mého názoru je to spíš jedno.Jestli včelařit začíná, tak až se to trochu naučí, stejně začne pokukovat a uvažovat o jiné rámkové míře než má nyní. A případně ji zase změní.
Podstatné je hned od začátku používat moderní současné technologie včelaření než nějak bazírovat na pár centimetrech rámkové míry nebo na nových úlech.
Zadováky vyřadit, ale univerzály klidně jen upravit odřezáním a úpravou dna na současné požadavky a na používání nástavků a provozovat je v čistě nástavkovém režimu s rámky 39x24. Pokud ovšem nechce za každou cenu podoporat nějaké truhlářství vyrábějící nové úly s dotací.
Zadováky a obecně úly se zadním přístupem, pokud jsou v dobrém stavu a nepřekáží, nevyhazovat, protože se velice dobře hodí na oddělky a na odchov matek. Není totiž u nich problém z principu přístupu zezadu odchovat matku třeba jen na odělku na dvou plástech a ten oddělek rozšiřovat po plástech přesně podle toho, jak sílí až do plného počtu 12 plástů 39x24. Taky obvykle mají promyšlený systém česen, kde není problém zužovat průchod na jednu včelu a tím hlavně v podletí ochránit slabší pozdní oddělky od vyloupení.
S Optimalem bych byl opatrný, protože to je stejně česká rámková míra jako 39x24. A tudíž pro chovatele stejná potencionální slepá ulička. Akorát modernější.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62367
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: Radim spravne Ä?Ä? (62362)
A pokud se mu nevejdou domedometu , tak 39x17 Radek
---------- Původní zpráva ----------
Od: vladimir <vl.kremlicka/=/seznam.cz>
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Radim spravne ĄĄ
"Pritel zacina vcelarit. Kopil si 4 vcelstva na ramkove mire 39 x 24. Na
jare je prelozi do novych ulu.Doporucil jsem mu,aby pokracoval ve vcelarine
v uzmenilech typu OPTIMAL s tim ze zmeni ramkovou miru za vyhodnejsi 42x17
cm."
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62365
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: RegistraÄ?nĂ pokladny (62363)
Jak na to budeš mít živnostenský list tak asi ano
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: Döme Roman <Dome5/=/seznam.cz> Datum: 17. 9. 2013 Předmět: Registrační pokladny
"Dobrý den Mohl by mi někdo prosím vysvětlit zda když pujdu po volbách prodávat na jarmark med jako malovčelař budu muset používat také registračí pokladnu s pamětí jak to slibuje ČSSD děkuji Döme"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62364
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ?
Ve výkazech zpracovatele se pak objeví ale je jeden dodavatel který mimochodem má 10 včelstev a prodává tuny medu. O to tady jde be ohledu na to jak to pojmenujem.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: e-mail/=/nezadan Datum: 17. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ă??lÄ?Ä˝nek ?
"Jestli to nebude způsobeno překupnictvím Tak totiž výkup dnes funguje. Něktrý větší včelař vykupuje med od menších včelařů a pak jej prodá zpracovateli pod svým jménem (Schvarzsystém) A to je vlastně dnešní praxe
pepan
ŠVarcsystém je zaměstnávání na fakturu.
Toto je OBCHOD. Nakoupíš, prodáš. Již 22 let něco poměrně legálního.
Karel"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62359
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Potu?ník Václav (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: Med (62355)
Možná jsem se nesetkal s opravdu stoprocentní melecitozou. Byla to snůška z jedle. Po čtrnácti dnech jako kámen. A zřejmě také vřes, některý med nezkrystalizovaný, ale jako lepidlo, v medometu ani kapka. Zde je pár postřehů: a) co platí pro jedno včelstvo, neplatí pro sousední b) některá včelstva to umějí zpracovat lépe c) pokud to jde točit, vody je cca 15 procent a míň d) to co jednou ztuhne, včely ihned znovu víčkují e) pokud se plásty postříkají vodou, některá včelstva je zpracují f) takový med krystalizuje pomalu a je v něm malinko "písku"
Podle mne je hlavní problém v tom, že štěpení na jednodušší cukry spotřebovává z medu (sirupu) vodu a med se chová pak jako sádra, voda se naváže chemicky (pro sacharozu je to asi 5,3 pocenta vody, pro melecitozu pak dvojnásobek). Včely by musely ukládat med s vlhkostí 25 až 30 procent.
Jde o to, donutit včely zpracovat med opakovaně. Já jsem zatím dosáhl nejlepšího výsledku tak, že a) jsem vše odvíčkoval a točil každý víkend co šlo, co ne, lehce porosil vodou b) po skončení snůšky jsem nevytočené odvíčkované plásty postříkal vodou postřikovačem na květiny. Už jsem to tu psal, asi půl deci na plný rámek. c) úl jsem uspořádal odspodu: plodiště, mřížka, medník, folie s otvorem cca 5cm, nástavky s plásty melicitozy na rozteč cca 50 mm (8 plástů 39x24 v nástavku na 11 rámků).
Za týden jsem medníky vytočil bez problému. plásty nad folií byly vyčištěné dosucha. Med 15,5 vlhkosti. Spotřeba byla cca 1kg medu na 10kg zpracovaných a přenesených zásob.
Pokud někdo máte vykoumáno, jak to černé lepidlo dostat z plodiště, předem děkuji za radu. Já mám zásoby na zimu cca 10kg medu + 5kg cukru (až v září, snad do míst po plodu). Jak to dopadne, napíšu na jaře. Vašek.
----- Original Message ----- > Ale mám dotaz. Včelařím v lokalitě, kde se naštěstí nevyskytuje > melicitozní > med. Vím, pokud to včelař podchytí, a má čas, tak se dá průběžně vytáčet. > Dotaz zní. Jak rychle krystalizuje po vytočení?? A jak je to s obsahem > vody?? Dík za odpovědi.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62358
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (194.12.35.199) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ? (62349)
Jestli to nebude způsobeno překupnictvím Tak totiž výkup dnes funguje.
Něktrý větší včelař vykupuje med od menších včelařů a pak jej prodá
zpracovateli pod svým jménem (Schvarzsystém)
A to je vlastně dnešní praxe
pepan
ŠVarcsystém je zaměstnávání na fakturu.
Toto je OBCHOD. Nakoupíš, prodáš. Již 22 let něco poměrně legálního.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62357
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? superprohnileEU?
Zpracovat na medovinu nebo do pečiva případně prodat pekaři nebo do kuchyně jako med pekařský. HMF je pro všely škodlivý, lidem však nevadí Je jen ukazatelem stáří nebo přehřátí medu.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: Blažena Dvořáková <bl.dvorakova/=/email.cz> Datum: 17. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU?
"Dík za zajímavý postřeh o HMF. Mám kamaráda a ten má doma 35 kg medu starého asi 30 let. Ptal se mě jestli to může dát na zimní krmení. Já bych to neryskoval. Kolik to musí mít HMF. Je prý tvrdý a nekvasi jak ho má v suchu . Poradte vašimi názory. Standa
---------- Původní zpráva ----------
Od: gupa <e-mail/=/nezadan>
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU?
"HMF roste stále. Je přirozenou součástí medu, protože patří k dozrávacím
procesům, co probíhají na časové ose a při určité teplotě. Pokud je med
čerstvý a podíl enzymů a kyselin se ještě nezapojil do procesu zrání, HMF
je nízké až velmi nízké. I velké přehřátí čerstvého medu nezvedne HMF
okamžitě. Jde o chemickou reakci a vše záleží i na čase po přehřátí
nabaleného medu.
Nejsem chemik ale jako helfr vím, že také kupříkladu cement v betonu nebo
hydroxid vápenatý v maltě zraje - probíhá chem. reakce nejrychleji první
měsíc u cementu ale u vápna i roky, tj. podle teploty a množství CO2 který
hydroxid pohlcuje.
EU je v případě norem HMF prohnilá, HMF patří k medu a med s vysokým HMF
nemusí být přehřátý ale může být prostě "archivní".
U takového archivního medu je charakteristická zvyšující se sacharóza. Tz.
během nějakého času se sacharóza zvedá, jde také o zrající element. Prostě
když se udělá u půlročního medu analýza na sacharózu, je jí přirozeně méně
než u toho samého vzorku po třech letech kdy se sacharóza zvedá. A opět
záleží na té teplotě a času. Jedná se o známé tzv vrstvení medu. (viz.
Přidal, skripta)
Takže ať si říká každý co chce, med může obsahovat zvedající se HMF a může
dokonce obsahovat zvedající se sacharózu.
Pokud jde o padělání, EU a její orgány jsou prohlilí. Vymýšlí akorát
papírování, ale když se jedná oto aby se med nemohl prodávat jako
pančovaný, dodnes má EU položku ve své evidenci zboží - Med umělý.
Při zadání hleda do legislativy EU je položka "umělý med"
182 výsledek/výsledky (-ků)
Kupříkladu dokument - rok 2013:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:054:0003:01
:CS:HTML
1702 | Ostatní cukry, včetně chemicky čisté laktózy, maltózy, glukózy a
fruktózy, v pevném stavu; cukerné sirupy bez přísad aromatických přípravků
nebo barviva; umělý med, též smíšený s přírodním medem; karamel: | | |
_gp_
.......
Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ahoj Pepane,
k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál
něco
medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o
100% z 1,8 na 3,6 mg/kg...""
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62356
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- vsusicky (82.117.130.25) --- 17. 9. 2013
Med
Na webu ČSV jsou výsledky kontrol medu ČOI nebo veteriny a je to docela zajímavé.
Ale mám dotaz. Včelařím v lokalitě, kde se naštěstí nevyskytuje melicitozní med. Vím, pokud to včelař podchytí, a má čas, tak se dá průběžně vytáčet. Dotaz zní. Jak rychle krystalizuje po vytočení?? A jak je to s obsahem vody?? Dík za odpovědi.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62355
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
dodatek Věci znalý včelař ví, že létavky přinesený nektar ukládají v plodišti, kde jej přebírají mladušky a teprv přepracovávají na med. Následně pak ukládají nad plod. jde naprosto o přirozený proces. Zrovna to samé se děje pak i s rozškrábanými zásobami v plodišti.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: Potužník Václav <vpkt/=/centrum.cz> Datum: 17. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Ještě pár slov k převěšování plodu. Plod je vázán na buňku jak známo 21 dnů. Jediný způsob jak se může přemístit je, že jej včelař vezme a dá někam jinam. Sirup ze zimního krmení, stejně jako nektar z nárazové snůšky přenesou včely bez včelařova přičinění. A že to dokážou rychle, o tom ať nikdo nepochybuje. Pokud potřebují místo pro plod a nejsou to nějaké rojilky, mám zkušenost, že zvládnou 10 kg za noc. Pravda, zavíčkované zásoby
budou přenášet pomaleji. A ještě něco k pančování medu. Vůbec nezávidím lidem v laboratoři, když najdou něco v medu, co tam nepatří a pak hledají co to je. Například nějaké barvivo. Co napsat do výsledku? Vašek"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62354
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? superprohnileEU?
Dík za zajímavý postřeh o HMF. Mám kamaráda a ten má doma 35 kg medu starého asi 30 let. Ptal se mě jestli to může dát na zimní krmení. Já bych to neryskoval. Kolik to musí mít HMF. Je prý tvrdý a nekvasi jak ho má v suchu . Poradte vašimi názory. Standa
---------- Původní zpráva ----------
Od: gupa <e-mail/=/nezadan>
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU?
"HMF roste stále. Je přirozenou součástí medu, protože patří k dozrávacím
procesům, co probíhají na časové ose a při určité teplotě. Pokud je med
čerstvý a podíl enzymů a kyselin se ještě nezapojil do procesu zrání, HMF
je nízké až velmi nízké. I velké přehřátí čerstvého medu nezvedne HMF
okamžitě. Jde o chemickou reakci a vše záleží i na čase po přehřátí
nabaleného medu.
Nejsem chemik ale jako helfr vím, že také kupříkladu cement v betonu nebo
hydroxid vápenatý v maltě zraje - probíhá chem. reakce nejrychleji první
měsíc u cementu ale u vápna i roky, tj. podle teploty a množství CO2 který
hydroxid pohlcuje.
EU je v případě norem HMF prohnilá, HMF patří k medu a med s vysokým HMF
nemusí být přehřátý ale může být prostě "archivní".
U takového archivního medu je charakteristická zvyšující se sacharóza. Tz.
během nějakého času se sacharóza zvedá, jde také o zrající element. Prostě
když se udělá u půlročního medu analýza na sacharózu, je jí přirozeně méně
než u toho samého vzorku po třech letech kdy se sacharóza zvedá. A opět
záleží na té teplotě a času. Jedná se o známé tzv vrstvení medu. (viz.
Přidal, skripta)
Takže ať si říká každý co chce, med může obsahovat zvedající se HMF a může
dokonce obsahovat zvedající se sacharózu.
Pokud jde o padělání, EU a její orgány jsou prohlilí. Vymýšlí akorát
papírování, ale když se jedná oto aby se med nemohl prodávat jako
pančovaný, dodnes má EU položku ve své evidenci zboží - Med umělý.
Při zadání hleda do legislativy EU je položka "umělý med"
182 výsledek/výsledky (-ků)
Kupříkladu dokument - rok 2013:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:054:0003:01
:CS:HTML
1702 | Ostatní cukry, včetně chemicky čisté laktózy, maltózy, glukózy a
fruktózy, v pevném stavu; cukerné sirupy bez přísad aromatických přípravků
nebo barviva; umělý med, též smíšený s přírodním medem; karamel: | | |
_gp_
.......
Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ahoj Pepane,
k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál
něco
medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o
100% z 1,8 na 3,6 mg/kg..."
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62353
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- PotuĹžnĂk VĂĄclav (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ještě pár slov k převěšování plodu. Plod je vázán na buňku jak známo 21 dnů. Jediný způsob jak se může přemístit je, že jej včelař vezme a dá někam jinam. Sirup ze zimního krmení, stejně jako nektar z nárazové snůšky přenesou včely bez včelařova přičinění. A že to dokážou rychle, o tom ať nikdo nepochybuje. Pokud potřebují místo pro plod a nejsou to nějaké rojilky, mám zkušenost, že zvládnou 10 kg za noc. Pravda, zavíčkované zásoby budou přenášet pomaleji. A ještě něco k pančování medu. Vůbec nezávidím lidem v laboratoři, když najdou něco v medu, co tam nepatří a pak hledají co to je. Například nějaké barvivo. Co napsat do výsledku? Vašek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62352
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU? (62345)
HMF roste stále. Je přirozenou součástí medu, protože patří k dozrávacím procesům, co probíhají na časové ose a při určité teplotě. Pokud je med čerstvý a podíl enzymů a kyselin se ještě nezapojil do procesu zrání, HMF je nízké až velmi nízké. I velké přehřátí čerstvého medu nezvedne HMF okamžitě. Jde o chemickou reakci a vše záleží i na čase po přehřátí nabaleného medu.
Nejsem chemik ale jako helfr vím, že také kupříkladu cement v betonu nebo hydroxid vápenatý v maltě zraje - probíhá chem. reakce nejrychleji první měsíc u cementu ale u vápna i roky, tj. podle teploty a množství CO2 který hydroxid pohlcuje.
EU je v případě norem HMF prohnilá, HMF patří k medu a med s vysokým HMF nemusí být přehřátý ale může být prostě "archivní".
U takového archivního medu je charakteristická zvyšující se sacharóza. Tz. během nějakého času se sacharóza zvedá, jde také o zrající element. Prostě když se udělá u půlročního medu analýza na sacharózu, je jí přirozeně méně než u toho samého vzorku po třech letech kdy se sacharóza zvedá. A opět záleží na té teplotě a času. Jedná se o známé tzv vrstvení medu. (viz. Přidal, skripta)
Takže ať si říká každý co chce, med může obsahovat zvedající se HMF a může dokonce obsahovat zvedající se sacharózu.
Pokud jde o padělání, EU a její orgány jsou prohlilí. Vymýšlí akorát papírování, ale když se jedná oto aby se med nemohl prodávat jako pančovaný, dodnes má EU položku ve své evidenci zboží - Med umělý.
Při zadání hleda do legislativy EU je položka "umělý med"
182 výsledek/výsledky (-ků)
Kupříkladu dokument - rok 2013:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:054:0003:01:CS:HTML
1702 | Ostatní cukry, včetně chemicky čisté laktózy, maltózy, glukózy a fruktózy, v pevném stavu; cukerné sirupy bez přísad aromatických přípravků nebo barviva; umělý med, též smíšený s přírodním medem; karamel: | | |
_gp_
........
Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ahoj Pepane,
k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco
medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o
100% z 1,8 na 3,6 mg/kg...
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62351
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Radku pokud jsi si nevšim já ty malé včelaře stále hájím pokud má někdo zájem na falšování je to jen konečný zpracovatel V Našem případě nejvíc průšvihů je u JSG. Musí to být také hodně velký byznys když to firma vydrží.
Pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Ahoj Pepane, k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o 100% z 1,8 na 3,6 mg/kg... Asi není třeba komentář, když se v krámu prodává s HMF do 80... Nevím, co by s tím ten malovčelař musel udělat. Jinak samozřejmě věřím ve falšování různých šikulů se 20 včelstvy, kteří dávají 2 tuny do výkupu. Zajímala by mě čísla počty včelstev v porovnání s množstvím do výkupu prodaného medu... Větší včelaři moc času na takové hovadiny nemají. Mám nyní 86 včelstev při zaměstnání a je to starost je připravit na zimu.... Radek
---------- Původní zpráva ---------- Od: frantaboys/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého prodávajícího.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_ ........ Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. """""
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62350
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Jestli to nebude způsobeno překupnictvím Tak totiž výkup dnes funguje. Něktrý větší včelař vykupuje med od menších včelařů a pak jej prodá zpracovateli pod svým jménem (Schvarzsystém) A to je vlastně dnešní praxe
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Ahoj Pepane, k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o 100% z 1,8 na 3,6 mg/kg... Asi není třeba komentář, když se v krámu prodává s HMF do 80... Nevím, co by s tím ten malovčelař musel udělat. Jinak samozřejmě věřím ve falšování různých šikulů se 20 včelstvy, kteří dávají 2 tuny do výkupu. Zajímala by mě čísla počty včelstev v porovnání s množstvím do výkupu prodaného medu... Větší včelaři moc času na takové hovadiny nemají. Mám nyní 86 včelstev při zaměstnání a je to starost je připravit na zimu.... Radek
---------- Původní zpráva ---------- Od: frantaboys/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého prodávajícího.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_ ........ Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. """""
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62349
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Tak tady si dovolím oponovat
1. převěšování je budečáková technologie kde se zimuje na 7 - 10Kg zásob, tudíž není co převěšovat. a hlavně převěšuje se plod 2. V jarních medech je i cukr povolen v omezeném množství 3. U moderního způsobu s podstavováním nástavků je to ale mnohdy vetší problém, zvláště při podávání zásob až 25kg cukru na včelstvo 4. pro veterinární správu se odebírají vzorky u všech prodávajícíh z ochranných pásem MVP 5. to by musela odebírat na senzorické zkoušky obchodní inspekce 6. Za jeho uvádění na trh je však pak zodpovědný zpracovatel a je to jeho problém 7. Ten malý včelař s pár úly však ani nemá důvod to falšovat, cukr je poměrně drahý a k ostatním druhům sladidel a škrobových derivátů má velmi omezený přístup
1. Zato ti zpracovatelé jsou obchodními řetězci tlačeni k určitému vzhledu a konzistenci produktu Proto to dobarvování a ty škroby Ty se tam dávají právě kvůli tomu udržení medu v tekutém stavu delší dobu 2. Proto jsou hlavními prohřešky, barviva, škrobové deriváty, a známky vysokého stáří a přehřátí. Pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: frantaboys/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého prodávajícího.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_ ........ Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. """"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62347
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 17. 9. 2013
Re: (62344)
"Teoreticky by starý zpracovaný cukr zkrystalizovat neměl, zřejmě je v něm přímes medu a pylu.
Třeba někdo napíše své poznatky ??? "
Teoreticky je včelami zpracovaný řepný cukr půl na půl směs glukózy a fruktózy. Správně zpracovaný cukr na zimu je zahuštěný na cca 18 % vody taková směs musí zatuhnout. Zvláště když přes zimu jsou plásty se zásobami vystaveny nízké teplotě, běžně až pod nulou a kolísání těchto teplot se změnami počasí.
S 18 % vody by nezatuhl jedině tehdy, pokud by obsahoval převahu fruktózy.
Kdo má tedy na jaře zbylé cukerné zásoby tekuté, tak za prvé buď krmil krmením na zimu s kukuřičným sirupem, kde je převaha fruktózy anebo nějakým způsobem udělal to, že včely nestihly ty zásoby zpracovat a zahustit. Možná tím, že krmil velkou dávkou po 10 - 15 kilech roztoku, kdy to ani silné včelstvo nestihlo zahustit a napralo do do zavíčkovaných buněk řídké.
Což ale nutně neznamená, že to je špatně. Pokud se takové zásoby do zimy nezkazí, v zimě potom včely nad takovými zásobami nepotřebují tolik vody.
Kdo krmí cukrem postupně, tak včelky stačí ten zpracovávaný cukr zahustit. Takové zásoby jsou potom tekuté do zimy a tuhnou potom během zimy. Zase ale to není špatně, protože krastalky v těchto zásobách jsou obvykle velmi jemné a včely je tak, na rozdíl od melecitózy, i ve velkých mrazech bez problémů využijí.
Zase potom , zásoby včelstev krmených velkými dávkami, které jsou řidší, se mohou mnohem hůř skladovat přes léto do dalšího podletí, mnohem snadněji se kazí. Spíš je potom musí takový včelař bezpodmínečně nějak zpracovat na jaře.
Dobře zpracované zahuštěné zásoby není problém přes léto uložit a v podletí je přidat zpátky do včelstev.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62346
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ahoj Pepane, k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o 100% z 1,8 na 3,6 mg/kg... Asi není třeba komentář, když se v krámu prodává s HMF do 80... Nevím, co by s tím ten malovčelař musel udělat. Jinak samozřejmě věřím ve falšování různých šikulů se 20 včelstvy, kteří dávají 2 tuny do výkupu. Zajímala by mě čísla počty včelstev v porovnání s množstvím do výkupu prodaného medu... Větší včelaři moc času na takové hovadiny nemají. Mám nyní 86 včelstev při zaměstnání a je to starost je připravit na zimu.... Radek
---------- Původní zpráva ---------- Od: frantaboys/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého prodávajícího.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_ ........ Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. """"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62345
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Cervenka (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: (62339) (62341)
Dne Monday 16 of September 2013 21:12:16 KaJi napsal(a): > MartiH: > Staré cukerné zásoby z převěšování při vytáčení jsou zkrystalizované. > > ------- > Měl jsem dodnes za to že dobře zpracované zásoby nekrystalizují na rozdíl > od medu. > > > Ale nikdy jsem nad tím nekoumal. :-) > Karel
aneb jak ziskat akatovou snusku za skaredeho pocasi :)
--
S pozdravem
Jan Cervenka
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62343
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: (62339)
Zkrystalizuje ti to jedině tam, kde jsou zbytky medu. Když vyřazuji staré plodiště, tak zbytky zásob odvíčkuji, vytáčím a zkrmuji, takže vím jak zásoby krystalizují. Třetím rokem krmím Apiinvertem a tam se krystalizace po necelém roce v plástu neprojevuje stejně jako u cukru a letos jsem na zkoušku vzal pár kýblů Apicukru, tak u tohoto výrobce to budu vědět příští rok.
Až bude kontrola kvality pouze na výkupci, tak věř tomu, že med ve výkupech uvidíš jen ve výjimečných případech. Kdyby ty kontrolní orgány nebyly, tak by se kradlo ještě víc, málo kontrolují a málo trestají. Mělo by platit třikrát a dost a odebrat živnost. To by se jinak vytřídily a mnohem rychleji.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Martin H. <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět:
"Staré cukerné zásoby z převěšování při vytáčení jsou zkrystalizované. Při odvíčkování to též křupe. Kdyby staré zásoby přece jenom kdokoliv vytočil úmyslně, má v medu akorát krupici.
Pokud se jedná o takto poškozený med z prodeje ze dvora, nese odpovědnost včelař a kazí si tím jméno, pokud dává do výkupu, měl by se o kontrolu kvality zajímat pouze a jen soukromník - výkupce.
To samé se všemi potravinami, za falšování a nekvalitu nepřímo můžou paradoxně kontrolní orgány, kdyby nebyly, lidé by se časem vytrestali sami a začali by uvažovat jinak. Jak ,, kruté " a jedině dlouhodobě účinné."
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62342
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- KaJi (88.101.45.181) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ? (62338)
Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu
tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc
medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s
převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních
zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z
veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého
prodávajícího.
Franta
---------
Určitá časová shoda mezi zavedením invertů mezi včelyři a častějšími nálezy invertů v medu inspekcí zde možná je.
Cukr krystal ze zásob inspekce asi neobjeví, ale laciný škrobový invert co našla - to jen blbec použije k falšování medu.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62340
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Martin H. (90.177.148.94) --- 16. 9. 2013
Staré cukerné zásoby z převěšování při vytáčení jsou zkrystalizované. Při odvíčkování to též křupe. Kdyby staré zásoby přece jenom kdokoliv vytočil úmyslně, má v medu akorát krupici.
Pokud se jedná o takto poškozený med z prodeje ze dvora, nese odpovědnost včelař a kazí si tím jméno, pokud dává do výkupu, měl by se o kontrolu kvality zajímat pouze a jen soukromník - výkupce.
To samé se všemi potravinami, za falšování a nekvalitu nepřímo můžou paradoxně kontrolní orgány, kdyby nebyly, lidé by se časem vytrestali sami a začali by uvažovat jinak.
Jak ,, kruté " a jedině dlouhodobě účinné.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62339
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého prodávajícího.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_ ........ Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. """
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62338
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_ ........ Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. ""
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62337
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 16. 9. 2013
ZajĂmavĂ˝ Ä?lĂĄnek ?
Stando, pan bývalý tajemník ČSV Peroutka (nyní v RV ČSV) měl na mysli členy CPV při ČSV nebo Komerční včelaře při ČSV :-)) T:P ---------------------------------------------------- BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 15. 9. 2013 Re: ZajĂmavĂ˝ Ä?lĂĄnek ? (62330)nebo to je naopak Ti co mají větší počty včelstev nemají na nějaké pančování medu čas. Standa
Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. "
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62336
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä?lĂĄnek ? (62330) (62333)
Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_
.........
Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní
koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých
chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka.
"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62335
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 15. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä?lĂĄnek ? (62330)
nebo to je naopak Ti co mají větší počty včelstev nemají na nějaké pančování medu čas. Standa
---------- Původní zpráva ----------
Od: vcelka1978/=/centrum.cz
Datum: 15. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý článek ?
"Zdroj:http://byznys.lidovky.cz/drsny-konkurencni-boj-ceskych-vcelaru- zlamana-zebra-i-horici-garaze-111-/firmy-trhy.aspx?c=A130913_153919_firmy- trhy_mev#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=sph <http://byznys. lidovky.cz/drsny-konkurencni-boj-ceskych-vcelaru-zlamana-zebra-i-horici- garaze-111-/firmy-trhy.aspx?c=A130913_153919_firmy-trhy_mev#utm_source=idnes &utm_medium=text&utm_campaign=sph>
Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. "
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62333
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 15. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä?lĂĄnek ?
Zdroj:http://byznys.lidovky.cz/drsny-konkurencni-boj-ceskych-vcelaru-zlamana-zebra-i-horici-garaze-111-/firmy-trhy.aspx?c=A130913_153919_firmy-trhy_mev#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=sph <http://byznys.lidovky.cz/drsny-konkurencni-boj-ceskych-vcelaru-zlamana-zebra-i-horici-garaze-111-/firmy-trhy.aspx?c=A130913_153919_firmy-trhy_mev#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=sph> Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62330
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- profík (87.249.131.173) --- 15. 9. 2013
vada matky
Já bych vubec neřek že jde o nemoc plodu,to by bylo někde vidět.Bude to asi nějaká genetická chyba.Já jsem už vyděl klást mnoho tisíc matek a letos poprvé za ty roky se mi stalo že mladá matka v silném včelstvu začala klást ale žádný plod se nikdy nevylíhnul.Prostě vajíčka byla hluchá.Stará nevylíhlá vajíčka včely postupně odstranily a matka kladla nová, nikdy se z nich však nic nevylíhlo.Takto to probíhalo více než mněsíc.Jelikož jsem vyděl zakladeno do včelstva jsem pak dlouho nekoukal.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62329
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (78.136.139.107) --- 15. 9. 2013
Re: Apismix (62294) (62296) (62299) (62303) (62304)
Jestli ty nebudeš zástupce cukerní společnosti,že ses tak rozčertil.U nás se před časem rozjela negativní kampaň proti Německému výrobci a ten do Česka už nechce dodávat.Škoda!U nás totiž bojujeme proti všemu a všem.A také proti falšování medu,ale tímto způsobem se to nedá zastavit.Už dávno máme borce kteří mají letité zkušenosti a dodávají ve velkém.
Jestli pak si někdy použil ke krmení inverty?Napiš tady své poznatky.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62328
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (188.120.201.245) --- 15. 9. 2013
Re: vada matky (62318)
Pavle, typl bych to na některé onemocnění plodu. Pokud jsou navíc některé včely, které se líhnou, drobné,je to jistota. V takovém případě je většinou matka v pořádku a v jiného ročním období,bych ti poradil. Smést včely na mezistěny do nového, nebo dobře vydesinfikovaného úlu. Staré rámky vyvařit a spálit. V tomto období jsou pouze dvě možnosti. Nechat to na přírodě. Nebo vzít světlé souše, nebo zásobní plásty z jiných včelstev, tak aby tam byl i pyl a včely na ně přemést. V tuto roční dobu je to spíše pokus. V každém případě záleží na tom, jak silný oddělek je a je tedy otázka, zda se vyplatí, takový pokus dělat. Marcel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62327
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Celkem je ve Včelařské konferenci již 78692 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 62326 do č. 62386)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference.
Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno,
které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší
jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely
(pro začátek kliknětě na
"nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější",
čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na
tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).
Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší
Klikněte sem pro nápovědu