78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: Radim spravne Ä?Ä? (62362)
A pokud se mu nevejdou domedometu , tak 39x17 Radek
---------- Původní zpráva ----------
Od: vladimir <vl.kremlicka/=/seznam.cz>
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Radim spravne ĄĄ
"Pritel zacina vcelarit. Kopil si 4 vcelstva na ramkove mire 39 x 24. Na
jare je prelozi do novych ulu.Doporucil jsem mu,aby pokracoval ve vcelarine
v uzmenilech typu OPTIMAL s tim ze zmeni ramkovou miru za vyhodnejsi 42x17
cm."
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62365
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: RegistraÄ?nĂ pokladny (62363)
Jak na to budeš mít živnostenský list tak asi ano
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: Döme Roman <Dome5/=/seznam.cz> Datum: 17. 9. 2013 Předmět: Registrační pokladny
"Dobrý den Mohl by mi někdo prosím vysvětlit zda když pujdu po volbách prodávat na jarmark med jako malovčelař budu muset používat také registračí pokladnu s pamětí jak to slibuje ČSSD děkuji Döme"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62364
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ?
Ve výkazech zpracovatele se pak objeví ale je jeden dodavatel který mimochodem má 10 včelstev a prodává tuny medu. O to tady jde be ohledu na to jak to pojmenujem.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: e-mail/=/nezadan Datum: 17. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ă??lÄ?Ä˝nek ?
"Jestli to nebude způsobeno překupnictvím Tak totiž výkup dnes funguje. Něktrý větší včelař vykupuje med od menších včelařů a pak jej prodá zpracovateli pod svým jménem (Schvarzsystém) A to je vlastně dnešní praxe
pepan
ŠVarcsystém je zaměstnávání na fakturu.
Toto je OBCHOD. Nakoupíš, prodáš. Již 22 let něco poměrně legálního.
Karel"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62359
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Potu?ník Václav (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: Med (62355)
Možná jsem se nesetkal s opravdu stoprocentní melecitozou. Byla to snůška z jedle. Po čtrnácti dnech jako kámen. A zřejmě také vřes, některý med nezkrystalizovaný, ale jako lepidlo, v medometu ani kapka. Zde je pár postřehů: a) co platí pro jedno včelstvo, neplatí pro sousední b) některá včelstva to umějí zpracovat lépe c) pokud to jde točit, vody je cca 15 procent a míň d) to co jednou ztuhne, včely ihned znovu víčkují e) pokud se plásty postříkají vodou, některá včelstva je zpracují f) takový med krystalizuje pomalu a je v něm malinko "písku"
Podle mne je hlavní problém v tom, že štěpení na jednodušší cukry spotřebovává z medu (sirupu) vodu a med se chová pak jako sádra, voda se naváže chemicky (pro sacharozu je to asi 5,3 pocenta vody, pro melecitozu pak dvojnásobek). Včely by musely ukládat med s vlhkostí 25 až 30 procent.
Jde o to, donutit včely zpracovat med opakovaně. Já jsem zatím dosáhl nejlepšího výsledku tak, že a) jsem vše odvíčkoval a točil každý víkend co šlo, co ne, lehce porosil vodou b) po skončení snůšky jsem nevytočené odvíčkované plásty postříkal vodou postřikovačem na květiny. Už jsem to tu psal, asi půl deci na plný rámek. c) úl jsem uspořádal odspodu: plodiště, mřížka, medník, folie s otvorem cca 5cm, nástavky s plásty melicitozy na rozteč cca 50 mm (8 plástů 39x24 v nástavku na 11 rámků).
Za týden jsem medníky vytočil bez problému. plásty nad folií byly vyčištěné dosucha. Med 15,5 vlhkosti. Spotřeba byla cca 1kg medu na 10kg zpracovaných a přenesených zásob.
Pokud někdo máte vykoumáno, jak to černé lepidlo dostat z plodiště, předem děkuji za radu. Já mám zásoby na zimu cca 10kg medu + 5kg cukru (až v září, snad do míst po plodu). Jak to dopadne, napíšu na jaře. Vašek.
----- Original Message ----- > Ale mám dotaz. Včelařím v lokalitě, kde se naštěstí nevyskytuje > melicitozní > med. Vím, pokud to včelař podchytí, a má čas, tak se dá průběžně vytáčet. > Dotaz zní. Jak rychle krystalizuje po vytočení?? A jak je to s obsahem > vody?? Dík za odpovědi.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62358
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (194.12.35.199) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ? (62349)
Jestli to nebude způsobeno překupnictvím Tak totiž výkup dnes funguje.
Něktrý větší včelař vykupuje med od menších včelařů a pak jej prodá
zpracovateli pod svým jménem (Schvarzsystém)
A to je vlastně dnešní praxe
pepan
ŠVarcsystém je zaměstnávání na fakturu.
Toto je OBCHOD. Nakoupíš, prodáš. Již 22 let něco poměrně legálního.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62357
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? superprohnileEU?
Zpracovat na medovinu nebo do pečiva případně prodat pekaři nebo do kuchyně jako med pekařský. HMF je pro všely škodlivý, lidem však nevadí Je jen ukazatelem stáří nebo přehřátí medu.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: Blažena Dvořáková <bl.dvorakova/=/email.cz> Datum: 17. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU?
"Dík za zajímavý postřeh o HMF. Mám kamaráda a ten má doma 35 kg medu starého asi 30 let. Ptal se mě jestli to může dát na zimní krmení. Já bych to neryskoval. Kolik to musí mít HMF. Je prý tvrdý a nekvasi jak ho má v suchu . Poradte vašimi názory. Standa
---------- Původní zpráva ----------
Od: gupa <e-mail/=/nezadan>
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU?
"HMF roste stále. Je přirozenou součástí medu, protože patří k dozrávacím
procesům, co probíhají na časové ose a při určité teplotě. Pokud je med
čerstvý a podíl enzymů a kyselin se ještě nezapojil do procesu zrání, HMF
je nízké až velmi nízké. I velké přehřátí čerstvého medu nezvedne HMF
okamžitě. Jde o chemickou reakci a vše záleží i na čase po přehřátí
nabaleného medu.
Nejsem chemik ale jako helfr vím, že také kupříkladu cement v betonu nebo
hydroxid vápenatý v maltě zraje - probíhá chem. reakce nejrychleji první
měsíc u cementu ale u vápna i roky, tj. podle teploty a množství CO2 který
hydroxid pohlcuje.
EU je v případě norem HMF prohnilá, HMF patří k medu a med s vysokým HMF
nemusí být přehřátý ale může být prostě "archivní".
U takového archivního medu je charakteristická zvyšující se sacharóza. Tz.
během nějakého času se sacharóza zvedá, jde také o zrající element. Prostě
když se udělá u půlročního medu analýza na sacharózu, je jí přirozeně méně
než u toho samého vzorku po třech letech kdy se sacharóza zvedá. A opět
záleží na té teplotě a času. Jedná se o známé tzv vrstvení medu. (viz.
Přidal, skripta)
Takže ať si říká každý co chce, med může obsahovat zvedající se HMF a může
dokonce obsahovat zvedající se sacharózu.
Pokud jde o padělání, EU a její orgány jsou prohlilí. Vymýšlí akorát
papírování, ale když se jedná oto aby se med nemohl prodávat jako
pančovaný, dodnes má EU položku ve své evidenci zboží - Med umělý.
Při zadání hleda do legislativy EU je položka "umělý med"
182 výsledek/výsledky (-ků)
Kupříkladu dokument - rok 2013:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:054:0003:01
:CS:HTML
1702 | Ostatní cukry, včetně chemicky čisté laktózy, maltózy, glukózy a
fruktózy, v pevném stavu; cukerné sirupy bez přísad aromatických přípravků
nebo barviva; umělý med, též smíšený s přírodním medem; karamel: | | |
_gp_
.......
Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ahoj Pepane,
k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál
něco
medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o
100% z 1,8 na 3,6 mg/kg...""
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62356
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- vsusicky (82.117.130.25) --- 17. 9. 2013
Med
Na webu ČSV jsou výsledky kontrol medu ČOI nebo veteriny a je to docela zajímavé.
Ale mám dotaz. Včelařím v lokalitě, kde se naštěstí nevyskytuje melicitozní med. Vím, pokud to včelař podchytí, a má čas, tak se dá průběžně vytáčet. Dotaz zní. Jak rychle krystalizuje po vytočení?? A jak je to s obsahem vody?? Dík za odpovědi.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62355
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
dodatek Věci znalý včelař ví, že létavky přinesený nektar ukládají v plodišti, kde jej přebírají mladušky a teprv přepracovávají na med. Následně pak ukládají nad plod. jde naprosto o přirozený proces. Zrovna to samé se děje pak i s rozškrábanými zásobami v plodišti.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: Potužník Václav <vpkt/=/centrum.cz> Datum: 17. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Ještě pár slov k převěšování plodu. Plod je vázán na buňku jak známo 21 dnů. Jediný způsob jak se může přemístit je, že jej včelař vezme a dá někam jinam. Sirup ze zimního krmení, stejně jako nektar z nárazové snůšky přenesou včely bez včelařova přičinění. A že to dokážou rychle, o tom ať nikdo nepochybuje. Pokud potřebují místo pro plod a nejsou to nějaké rojilky, mám zkušenost, že zvládnou 10 kg za noc. Pravda, zavíčkované zásoby
budou přenášet pomaleji. A ještě něco k pančování medu. Vůbec nezávidím lidem v laboratoři, když najdou něco v medu, co tam nepatří a pak hledají co to je. Například nějaké barvivo. Co napsat do výsledku? Vašek"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62354
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? superprohnileEU?
Dík za zajímavý postřeh o HMF. Mám kamaráda a ten má doma 35 kg medu starého asi 30 let. Ptal se mě jestli to může dát na zimní krmení. Já bych to neryskoval. Kolik to musí mít HMF. Je prý tvrdý a nekvasi jak ho má v suchu . Poradte vašimi názory. Standa
---------- Původní zpráva ----------
Od: gupa <e-mail/=/nezadan>
Datum: 17. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU?
"HMF roste stále. Je přirozenou součástí medu, protože patří k dozrávacím
procesům, co probíhají na časové ose a při určité teplotě. Pokud je med
čerstvý a podíl enzymů a kyselin se ještě nezapojil do procesu zrání, HMF
je nízké až velmi nízké. I velké přehřátí čerstvého medu nezvedne HMF
okamžitě. Jde o chemickou reakci a vše záleží i na čase po přehřátí
nabaleného medu.
Nejsem chemik ale jako helfr vím, že také kupříkladu cement v betonu nebo
hydroxid vápenatý v maltě zraje - probíhá chem. reakce nejrychleji první
měsíc u cementu ale u vápna i roky, tj. podle teploty a množství CO2 který
hydroxid pohlcuje.
EU je v případě norem HMF prohnilá, HMF patří k medu a med s vysokým HMF
nemusí být přehřátý ale může být prostě "archivní".
U takového archivního medu je charakteristická zvyšující se sacharóza. Tz.
během nějakého času se sacharóza zvedá, jde také o zrající element. Prostě
když se udělá u půlročního medu analýza na sacharózu, je jí přirozeně méně
než u toho samého vzorku po třech letech kdy se sacharóza zvedá. A opět
záleží na té teplotě a času. Jedná se o známé tzv vrstvení medu. (viz.
Přidal, skripta)
Takže ať si říká každý co chce, med může obsahovat zvedající se HMF a může
dokonce obsahovat zvedající se sacharózu.
Pokud jde o padělání, EU a její orgány jsou prohlilí. Vymýšlí akorát
papírování, ale když se jedná oto aby se med nemohl prodávat jako
pančovaný, dodnes má EU položku ve své evidenci zboží - Med umělý.
Při zadání hleda do legislativy EU je položka "umělý med"
182 výsledek/výsledky (-ků)
Kupříkladu dokument - rok 2013:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:054:0003:01
:CS:HTML
1702 | Ostatní cukry, včetně chemicky čisté laktózy, maltózy, glukózy a
fruktózy, v pevném stavu; cukerné sirupy bez přísad aromatických přípravků
nebo barviva; umělý med, též smíšený s přírodním medem; karamel: | | |
_gp_
.......
Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ahoj Pepane,
k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál
něco
medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o
100% z 1,8 na 3,6 mg/kg..."
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62353
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- PotuĹžnĂk VĂĄclav (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ještě pár slov k převěšování plodu. Plod je vázán na buňku jak známo 21 dnů. Jediný způsob jak se může přemístit je, že jej včelař vezme a dá někam jinam. Sirup ze zimního krmení, stejně jako nektar z nárazové snůšky přenesou včely bez včelařova přičinění. A že to dokážou rychle, o tom ať nikdo nepochybuje. Pokud potřebují místo pro plod a nejsou to nějaké rojilky, mám zkušenost, že zvládnou 10 kg za noc. Pravda, zavíčkované zásoby budou přenášet pomaleji. A ještě něco k pančování medu. Vůbec nezávidím lidem v laboratoři, když najdou něco v medu, co tam nepatří a pak hledají co to je. Například nějaké barvivo. Co napsat do výsledku? Vašek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62352
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ? superprohnileEU? (62345)
HMF roste stále. Je přirozenou součástí medu, protože patří k dozrávacím procesům, co probíhají na časové ose a při určité teplotě. Pokud je med čerstvý a podíl enzymů a kyselin se ještě nezapojil do procesu zrání, HMF je nízké až velmi nízké. I velké přehřátí čerstvého medu nezvedne HMF okamžitě. Jde o chemickou reakci a vše záleží i na čase po přehřátí nabaleného medu.
Nejsem chemik ale jako helfr vím, že také kupříkladu cement v betonu nebo hydroxid vápenatý v maltě zraje - probíhá chem. reakce nejrychleji první měsíc u cementu ale u vápna i roky, tj. podle teploty a množství CO2 který hydroxid pohlcuje.
EU je v případě norem HMF prohnilá, HMF patří k medu a med s vysokým HMF nemusí být přehřátý ale může být prostě "archivní".
U takového archivního medu je charakteristická zvyšující se sacharóza. Tz. během nějakého času se sacharóza zvedá, jde také o zrající element. Prostě když se udělá u půlročního medu analýza na sacharózu, je jí přirozeně méně než u toho samého vzorku po třech letech kdy se sacharóza zvedá. A opět záleží na té teplotě a času. Jedná se o známé tzv vrstvení medu. (viz. Přidal, skripta)
Takže ať si říká každý co chce, med může obsahovat zvedající se HMF a může dokonce obsahovat zvedající se sacharózu.
Pokud jde o padělání, EU a její orgány jsou prohlilí. Vymýšlí akorát papírování, ale když se jedná oto aby se med nemohl prodávat jako pančovaný, dodnes má EU položku ve své evidenci zboží - Med umělý.
Při zadání hleda do legislativy EU je položka "umělý med"
182 výsledek/výsledky (-ků)
Kupříkladu dokument - rok 2013:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:054:0003:01:CS:HTML
1702 | Ostatní cukry, včetně chemicky čisté laktózy, maltózy, glukózy a fruktózy, v pevném stavu; cukerné sirupy bez přísad aromatických přípravků nebo barviva; umělý med, též smíšený s přírodním medem; karamel: | | |
_gp_
........
Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ahoj Pepane,
k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco
medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o
100% z 1,8 na 3,6 mg/kg...
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62351
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Radku pokud jsi si nevšim já ty malé včelaře stále hájím pokud má někdo zájem na falšování je to jen konečný zpracovatel V Našem případě nejvíc průšvihů je u JSG. Musí to být také hodně velký byznys když to firma vydrží.
Pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Ahoj Pepane, k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o 100% z 1,8 na 3,6 mg/kg... Asi není třeba komentář, když se v krámu prodává s HMF do 80... Nevím, co by s tím ten malovčelař musel udělat. Jinak samozřejmě věřím ve falšování různých šikulů se 20 včelstvy, kteří dávají 2 tuny do výkupu. Zajímala by mě čísla počty včelstev v porovnání s množstvím do výkupu prodaného medu... Větší včelaři moc času na takové hovadiny nemají. Mám nyní 86 včelstev při zaměstnání a je to starost je připravit na zimu.... Radek
---------- Původní zpráva ---------- Od: frantaboys/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého prodávajícího.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_ ........ Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. """""
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62350
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Jestli to nebude způsobeno překupnictvím Tak totiž výkup dnes funguje. Něktrý větší včelař vykupuje med od menších včelařů a pak jej prodá zpracovateli pod svým jménem (Schvarzsystém) A to je vlastně dnešní praxe
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Ahoj Pepane, k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o 100% z 1,8 na 3,6 mg/kg... Asi není třeba komentář, když se v krámu prodává s HMF do 80... Nevím, co by s tím ten malovčelař musel udělat. Jinak samozřejmě věřím ve falšování různých šikulů se 20 včelstvy, kteří dávají 2 tuny do výkupu. Zajímala by mě čísla počty včelstev v porovnání s množstvím do výkupu prodaného medu... Větší včelaři moc času na takové hovadiny nemají. Mám nyní 86 včelstev při zaměstnání a je to starost je připravit na zimu.... Radek
---------- Původní zpráva ---------- Od: frantaboys/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého prodávajícího.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_ ........ Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. """""
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62349
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 17. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Tak tady si dovolím oponovat
1. převěšování je budečáková technologie kde se zimuje na 7 - 10Kg zásob, tudíž není co převěšovat. a hlavně převěšuje se plod 2. V jarních medech je i cukr povolen v omezeném množství 3. U moderního způsobu s podstavováním nástavků je to ale mnohdy vetší problém, zvláště při podávání zásob až 25kg cukru na včelstvo 4. pro veterinární správu se odebírají vzorky u všech prodávajícíh z ochranných pásem MVP 5. to by musela odebírat na senzorické zkoušky obchodní inspekce 6. Za jeho uvádění na trh je však pak zodpovědný zpracovatel a je to jeho problém 7. Ten malý včelař s pár úly však ani nemá důvod to falšovat, cukr je poměrně drahý a k ostatním druhům sladidel a škrobových derivátů má velmi omezený přístup
1. Zato ti zpracovatelé jsou obchodními řetězci tlačeni k určitému vzhledu a konzistenci produktu Proto to dobarvování a ty škroby Ty se tam dávají právě kvůli tomu udržení medu v tekutém stavu delší dobu 2. Proto jsou hlavními prohřešky, barviva, škrobové deriváty, a známky vysokého stáří a přehřátí. Pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: frantaboys/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého prodávajícího.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_ ........ Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. """"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62347
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 17. 9. 2013
Re: (62344)
"Teoreticky by starý zpracovaný cukr zkrystalizovat neměl, zřejmě je v něm přímes medu a pylu.
Třeba někdo napíše své poznatky ??? "
Teoreticky je včelami zpracovaný řepný cukr půl na půl směs glukózy a fruktózy. Správně zpracovaný cukr na zimu je zahuštěný na cca 18 % vody taková směs musí zatuhnout. Zvláště když přes zimu jsou plásty se zásobami vystaveny nízké teplotě, běžně až pod nulou a kolísání těchto teplot se změnami počasí.
S 18 % vody by nezatuhl jedině tehdy, pokud by obsahoval převahu fruktózy.
Kdo má tedy na jaře zbylé cukerné zásoby tekuté, tak za prvé buď krmil krmením na zimu s kukuřičným sirupem, kde je převaha fruktózy anebo nějakým způsobem udělal to, že včely nestihly ty zásoby zpracovat a zahustit. Možná tím, že krmil velkou dávkou po 10 - 15 kilech roztoku, kdy to ani silné včelstvo nestihlo zahustit a napralo do do zavíčkovaných buněk řídké.
Což ale nutně neznamená, že to je špatně. Pokud se takové zásoby do zimy nezkazí, v zimě potom včely nad takovými zásobami nepotřebují tolik vody.
Kdo krmí cukrem postupně, tak včelky stačí ten zpracovávaný cukr zahustit. Takové zásoby jsou potom tekuté do zimy a tuhnou potom během zimy. Zase ale to není špatně, protože krastalky v těchto zásobách jsou obvykle velmi jemné a včely je tak, na rozdíl od melecitózy, i ve velkých mrazech bez problémů využijí.
Zase potom , zásoby včelstev krmených velkými dávkami, které jsou řidší, se mohou mnohem hůř skladovat přes léto do dalšího podletí, mnohem snadněji se kazí. Spíš je potom musí takový včelař bezpodmínečně nějak zpracovat na jaře.
Dobře zpracované zahuštěné zásoby není problém přes léto uložit a v podletí je přidat zpátky do včelstev.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62346
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Ahoj Pepane, k Tvé reakci bych rád dodal něco praxe.... Schválně jsem lehce přehřál něco medu, který jsem poslal na analýzu do Dolu. Přehřátí způsobilo nárůst HMF o 100% z 1,8 na 3,6 mg/kg... Asi není třeba komentář, když se v krámu prodává s HMF do 80... Nevím, co by s tím ten malovčelař musel udělat. Jinak samozřejmě věřím ve falšování různých šikulů se 20 včelstvy, kteří dávají 2 tuny do výkupu. Zajímala by mě čísla počty včelstev v porovnání s množstvím do výkupu prodaného medu... Větší včelaři moc času na takové hovadiny nemají. Mám nyní 86 včelstev při zaměstnání a je to starost je připravit na zimu.... Radek
---------- Původní zpráva ---------- Od: frantaboys/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého prodávajícího.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_ ........ Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. """"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62345
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Cervenka (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: (62339) (62341)
Dne Monday 16 of September 2013 21:12:16 KaJi napsal(a): > MartiH: > Staré cukerné zásoby z převěšování při vytáčení jsou zkrystalizované. > > ------- > Měl jsem dodnes za to že dobře zpracované zásoby nekrystalizují na rozdíl > od medu. > > > Ale nikdy jsem nad tím nekoumal. :-) > Karel
aneb jak ziskat akatovou snusku za skaredeho pocasi :)
--
S pozdravem
Jan Cervenka
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62343
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: (62339)
Zkrystalizuje ti to jedině tam, kde jsou zbytky medu. Když vyřazuji staré plodiště, tak zbytky zásob odvíčkuji, vytáčím a zkrmuji, takže vím jak zásoby krystalizují. Třetím rokem krmím Apiinvertem a tam se krystalizace po necelém roce v plástu neprojevuje stejně jako u cukru a letos jsem na zkoušku vzal pár kýblů Apicukru, tak u tohoto výrobce to budu vědět příští rok.
Až bude kontrola kvality pouze na výkupci, tak věř tomu, že med ve výkupech uvidíš jen ve výjimečných případech. Kdyby ty kontrolní orgány nebyly, tak by se kradlo ještě víc, málo kontrolují a málo trestají. Mělo by platit třikrát a dost a odebrat živnost. To by se jinak vytřídily a mnohem rychleji.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Martin H. <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět:
"Staré cukerné zásoby z převěšování při vytáčení jsou zkrystalizované. Při odvíčkování to též křupe. Kdyby staré zásoby přece jenom kdokoliv vytočil úmyslně, má v medu akorát krupici.
Pokud se jedná o takto poškozený med z prodeje ze dvora, nese odpovědnost včelař a kazí si tím jméno, pokud dává do výkupu, měl by se o kontrolu kvality zajímat pouze a jen soukromník - výkupce.
To samé se všemi potravinami, za falšování a nekvalitu nepřímo můžou paradoxně kontrolní orgány, kdyby nebyly, lidé by se časem vytrestali sami a začali by uvažovat jinak. Jak ,, kruté " a jedině dlouhodobě účinné."
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62342
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- KaJi (88.101.45.181) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ? (62338)
Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu
tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc
medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s
převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních
zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z
veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého
prodávajícího.
Franta
---------
Určitá časová shoda mezi zavedením invertů mezi včelyři a častějšími nálezy invertů v medu inspekcí zde možná je.
Cukr krystal ze zásob inspekce asi neobjeví, ale laciný škrobový invert co našla - to jen blbec použije k falšování medu.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62340
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Martin H. (90.177.148.94) --- 16. 9. 2013
Staré cukerné zásoby z převěšování při vytáčení jsou zkrystalizované. Při odvíčkování to též křupe. Kdyby staré zásoby přece jenom kdokoliv vytočil úmyslně, má v medu akorát krupici.
Pokud se jedná o takto poškozený med z prodeje ze dvora, nese odpovědnost včelař a kazí si tím jméno, pokud dává do výkupu, měl by se o kontrolu kvality zajímat pouze a jen soukromník - výkupce.
To samé se všemi potravinami, za falšování a nekvalitu nepřímo můžou paradoxně kontrolní orgány, kdyby nebyly, lidé by se časem vytrestali sami a začali by uvažovat jinak.
Jak ,, kruté " a jedině dlouhodobě účinné.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62339
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
Peroutka a jemu podobní jen nechtějí přiznat, že většina falšovaného medu tuzemské produkce pochází od drobnochovatelů, kteří jsou ve většině a víc medu dodávají do výkupu. Stačí se podívat na zaběhlé chovatelské metody s převěšováním plástů z plodiště do medníku i se zbytky cukerných zimních zásob. Jsem pro spravedlnost a provádění kontrol u všech a stačí, aby se z veterinární správy postavil k výkupu a odebral si vzorky od každého prodávajícího.
Franta
---------- Původní zpráva ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_ ........ Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. """
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62338
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ă??lÄ?Ä˝nek ?
On přítel Peroutka se asi jen nevhodně vyjádřil. O no jim to totiž neumožňuje nejspíše vybavení a kvůli pár kilo jim to ani nestojí za to. On však velký pěstitel má i velkou balicí linku a tam se spíše vyplatí nahrsdit nebo dobarvit ty tuny medu. U malých včelařů ale zase hrozí poškozování teplem jejich jednoduché a zastaralé vybavení to často spůsobuje. A pak bychom měli spíše rozlišit úmysl od nedbalosti. I to však neomlouvá.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Datum: 16. 9. 2013 Předmět: Re: Zajímavý Ä?lĂĽnek ?
"Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_ ........ Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. ""
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62337
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 16. 9. 2013
ZajĂmavĂ˝ Ä?lĂĄnek ?
Stando, pan bývalý tajemník ČSV Peroutka (nyní v RV ČSV) měl na mysli členy CPV při ČSV nebo Komerční včelaře při ČSV :-)) T:P ---------------------------------------------------- BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 15. 9. 2013 Re: ZajĂmavĂ˝ Ä?lĂĄnek ? (62330)nebo to je naopak Ti co mají větší počty včelstev nemají na nějaké pančování medu čas. Standa
Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. "
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62336
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 16. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä?lĂĄnek ? (62330) (62333)
Tak to rozhodlo, chtěl jsem znovu podat přihlášku do ČSV, ale toto je důkaz aby se normální pracující včelař na ČSV zvysoka vykašlal, protože nic v Praze nedělají a vymýšlí jen za příspěvky členů akorát tak pomluvy. Fuj a hanba těm "velkým u koryta", nic nedokázali a akorát blbě píšou._gp_
.........
Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní
koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých
chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka.
"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62335
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 15. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä?lĂĄnek ? (62330)
nebo to je naopak Ti co mají větší počty včelstev nemají na nějaké pančování medu čas. Standa
---------- Původní zpráva ----------
Od: vcelka1978/=/centrum.cz
Datum: 15. 9. 2013
Předmět: Re: Zajímavý článek ?
"Zdroj:http://byznys.lidovky.cz/drsny-konkurencni-boj-ceskych-vcelaru- zlamana-zebra-i-horici-garaze-111-/firmy-trhy.aspx?c=A130913_153919_firmy- trhy_mev#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=sph <http://byznys. lidovky.cz/drsny-konkurencni-boj-ceskych-vcelaru-zlamana-zebra-i-horici- garaze-111-/firmy-trhy.aspx?c=A130913_153919_firmy-trhy_mev#utm_source=idnes &utm_medium=text&utm_campaign=sph>
Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka. "
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62333
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 15. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä?lĂĄnek ?
Zdroj:http://byznys.lidovky.cz/drsny-konkurencni-boj-ceskych-vcelaru-zlamana-zebra-i-horici-garaze-111-/firmy-trhy.aspx?c=A130913_153919_firmy-trhy_mev#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=sph <http://byznys.lidovky.cz/drsny-konkurencni-boj-ceskych-vcelaru-zlamana-zebra-i-horici-garaze-111-/firmy-trhy.aspx?c=A130913_153919_firmy-trhy_mev#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=sph> Podle Peroutky je však včelaření pro většinu českých včelařů prestižní koníček, a pokud se vůbec falšování děje, pak se týká hlavně velkých chovatelů. „Myslím, že svědomí by to těm malým nedovolilo,“ dodává Peroutka.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62330
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- profík (87.249.131.173) --- 15. 9. 2013
vada matky
Já bych vubec neřek že jde o nemoc plodu,to by bylo někde vidět.Bude to asi nějaká genetická chyba.Já jsem už vyděl klást mnoho tisíc matek a letos poprvé za ty roky se mi stalo že mladá matka v silném včelstvu začala klást ale žádný plod se nikdy nevylíhnul.Prostě vajíčka byla hluchá.Stará nevylíhlá vajíčka včely postupně odstranily a matka kladla nová, nikdy se z nich však nic nevylíhlo.Takto to probíhalo více než mněsíc.Jelikož jsem vyděl zakladeno do včelstva jsem pak dlouho nekoukal.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62329
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (78.136.139.107) --- 15. 9. 2013
Re: Apismix (62294) (62296) (62299) (62303) (62304)
Jestli ty nebudeš zástupce cukerní společnosti,že ses tak rozčertil.U nás se před časem rozjela negativní kampaň proti Německému výrobci a ten do Česka už nechce dodávat.Škoda!U nás totiž bojujeme proti všemu a všem.A také proti falšování medu,ale tímto způsobem se to nedá zastavit.Už dávno máme borce kteří mají letité zkušenosti a dodávají ve velkém.
Jestli pak si někdy použil ke krmení inverty?Napiš tady své poznatky.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62328
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (188.120.201.245) --- 15. 9. 2013
Re: vada matky (62318)
Pavle, typl bych to na některé onemocnění plodu. Pokud jsou navíc některé včely, které se líhnou, drobné,je to jistota. V takovém případě je většinou matka v pořádku a v jiného ročním období,bych ti poradil. Smést včely na mezistěny do nového, nebo dobře vydesinfikovaného úlu. Staré rámky vyvařit a spálit. V tomto období jsou pouze dvě možnosti. Nechat to na přírodě. Nebo vzít světlé souše, nebo zásobní plásty z jiných včelstev, tak aby tam byl i pyl a včely na ně přemést. V tuto roční dobu je to spíše pokus. V každém případě záleží na tom, jak silný oddělek je a je tedy otázka, zda se vyplatí, takový pokus dělat. Marcel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62327
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 14. 9. 2013
Re: vada matky (62323)
"Ať je to tak nebo tak, nemá cenu z ekonomického důvodu se stím vůbec
zabývat. Lepší výsledek v příštím roce dá první roj.
K udržení biodiversity je dobré brakovat i 1/4 stavu ročně včetně
přirozených ztrát.Z toho vyplývá NEZACHRAŇOVA ALE RUŠIT!!
pepan
"
Souhlas.
Pokud je jisté, že to není mor ani to moc nevypadá na virovou nákazu, tak za teplého počasí oddělek rozebrat, plásty použít nebo uskladnit na jaro , matku zamáčknout a včely nechat se vžebrat do úlů, aby je posílily.
Nebo pokud je někde hodně slabé včelstvo či oddělek s perspektivní matkou, připojit a tím posílit.
Ještě , pokud je samotný oddělek dostatečně silný a má kvalitní včely, což by se nějak muselo odhadnout..... Chovatelé v září až říjnu likvidují neprodané matky v oplodňáčcích nebo je prodávají se slevami. Tak by třeba stálo za to se poptat chovatelů v okolí a takovou matku do oddělku přidat.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62324
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 14. 9. 2013
Re: vada matky (62318) (62321)
Pokud předtím byl plod té matky normální a teď není, je to na pováženou. Stále ale to může vadná nedostatečně oplozená matka či snad matka napadená nějakou specifickou mateří nemocí. Věc se může mít tak, že zatímco dříve v létě by i slabý oddělek nechal takovou matku zaklást matečníky a rozjel tichou výměnu, nyní takhle pozdě to včely mohly vzdát. A jak dlouho s takovou matkou dožijí, tak dlouho do zimy a přes zimu tam budou.
Taky to ale může být ten mor přenesený třeba pozdní loupeží z blízkého umírajícícho včelstva. Nyní, kdy je hodně včel a málo plodu, to tak může vycházet, že nakažený plod stíhají vyhazovat dříve, než se objeví typické příznaky. Jak to poznat, ale nevím, protože nemám s morem osobní zkušenosti.
Je ale třeba mor vyloučit, za teplého počasí prohlídnout ostatní včelstva, jestli mají normální plod a normálně se chovají. V této době, kdy je na ošetřování plodu přebytek včel, by přirozená mezerovitost plodu jednotlivých matek měla být na spodní hranici. A dodržovat při tom zásady čistoty, možná i mezi zásahy desinfikovat pomůcky, aby pokud by to byl skutečně mor, se prohlížením neroznesl mezi včelstva ještě víc.
Jinak řešení je odle mně víc verzí. Například v případě podezření objednat prohlídku u nějakého zkušeného prohlížeče, který mor zná nebo dát udělat laboratorní zkoušky na mor. Aby pokud by to byl skutečně mor, se to vyřídilo co nejdřív a tím s co nejmenší škodou pro okolní včelaře.
Nebo prostě bez jakéhokoliv ptaní zlikvidovat oddělek a plásty, úlek desinfikovat opálením a doufat.
Nebo pokud jsou všechna ostatní včelstva úplně v pořádku, mor v okolí není a od nepaměti nebyl, matku zlikvidovat, oddělek připojit k jinému.....
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62322
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gupa (93.92.52.23) --- 13. 9. 2013
Re: vada matky (62318)
A co je s tím ostatním plodem? Prázdné buňky? Nějaké jiné tvary? Asi by to chtělo nafotit v detailu, dát někam na internet, přiložit odkaz a potom se ptát. Jinak to mohou být jen takové dohady. _gp_
.........
Pavel (82.100.0.70) --- 13. 9. 2013
vada matky
Dobrý den přátelé včelaři,v jednom letošním oddělku mám matku,která sice hodně klade,ale z vajíček se vyvine jen asi 10% plodu.Čím to může být? Zásob mají dost.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62321
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 13. 9. 2013
Mix Mentolu a Thymolu
Je třeba šáhnout hlouběji do kapse . Kš je v tomto směru bezkonkurenční a to i bez dotace 1g mentolu 7 kč gram thymolu 10kč. Surovinu dostaneš v lékarně případně na objednávku, bez prostředníka fa. prodávají balení od 1 kila nahoru. Rozpočítej kolik ošetření (Mixu M:T) uděláš z gramu. Není to jako když použiješ apiguard gel, kdy se vůně thymolu nese úlovým prostorem ještě v březnu následujícího roku, tak to není, vůně je pryč ca do třech dnů Pokud jde o plod všeho stáří a matku nezpozoroval jsem vjemově nic nestandartního o čem bych měl informovat. T:P
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62316
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pavel Zajicek (88.102.9.94) --- 12. 9. 2013
Re: Mix Mentolu a Thymolu (62314)
Diky,
je to zajimave, oproti KS bude asi tymol a mentol cenove jinde ? Kde se to da koupit ?
JInak letos opravdu varoa asi vymrela, odparoval jsem v sobotu a dnes chtel udelat druhe kolo a kdyz jsem zacal cistit podlozky, tak sem vercajk sbalil, spady byly tak od 2 do max. 15 /20 roztocu na vcelstvo. Takze je dorazim pomoici KS az v listopadu. KM jsme letos nepouzil, nebyl zadny spad a tak jsem byl dnes pred cistenim podlozek lehce nervozni.
P.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62315
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 12. 9. 2013
Mix Mentolu a Thymolu
Zdar, odpar jsem provedl na běžném miskovem sublimátoru Kš, měřák jsem nechal v dílně ale změřit teplotu odparu těchto dvou složek by něměl být problem. Když dáš krystaly k sobě v poměru 2:1(M:T) rozetřením látky zkapalní (jestli sublimuješ použij tento poměr i na odpar) (Teoreticky by mohly jít tyto rozetřené látky vmísit do minerálního oleje či lihu, kde jsou rozpustné a zplynovat např v Grifinu , toto nemám odzkoušeno, tedy házím zdviženou rukavici Zdenkovi B.) Nebo tyto látky rozprašovačem rozprášit jako u kyseliny mléčné, kde, jak se domnívám by mohlli mít podobný repelenční účinek. Jaké množství ? Nemám váhu na tak malé množství, krystaly mentholu jsou robustnější a každý jiný než krystal thymolu tak hledám a přemýšlím o nějaké mini měrce a rozdrcení mentholu na hustotu thymolu. V příštím roce bych chtěl odzkoušet, odsublimovat alternativní látku u které se domnívám, že by mohla mít efekt na vybíjení roztoče a dala se taktéž použít pro eko chov
Držím se toho, že se nemá nic přehánět jak v množství, tak v počtech fumigačních nebo sublimačních za sezonu. I tak v brutálním lonském roce pokud jde o počty, stačilo na nepřítele číslo jedna 2 odpary Km a dvě cílené sublimace Kš. Letos je však situace zcela jiná. T:P
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62314
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 10. 9. 2013
Mix Mentolu a Thymolu
Nezkoušel někdo sublimační odpar mixu těchto dvou složek ? Po včerejším testu jsou spady do dvou desítek VD (po 15 hod.) U některých včelstev jsou po sublimaci na podložce vyhozeny 1-2 larvy ve stádiu předkukly. Zdá se, že sublimační odpar má větší dopad na mortalitu roztoče, než vyrobený nosič napuštěný v esenciální látce a mixu těchto dvou složek volně se odpařujících do úlového prostoru, kde jsou spady pohybující se v řádku jen několika kusů. T:P
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62311
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (194.12.35.199) --- 10. 9. 2013
Re: Fumigace (62301) (62308)
R.P.:
...Včelkám se tím přiblížením knotu ke včelám dostalu víc léčiva a taky se trochu rozrušily a chumášč rozvolnil.
----
Napsal jsme to tady už před cadesetilety kdy jsem ještě fumigoval a byl za blbce aybch pak koukal že se to mezi lidem ujalo a dokonce je to na přednáškách doporučováno.
Po zapálení knotu a zavíkování jeden či dva pořádné kopance do úlu rozruší chomáč víc jak 5°C. :-)
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62310
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 10. 9. 2013
Re: (62305)
"Karle Jiruši, možná se nedozví ani tvoje děti, co za řepku v dnešní době pěstují zemědělci. Budu stále tvrdit, ikdyž spousta přátel bude tvrdit něco jiného, že se pěstují GM plodiny. Mám za to, že z těch správných míst se to nedozvíme. Poptával jsem se již na několika místech, jak je to s řepkou. Nikdy jsem nedostal přímou odpověď a byl jsem odkazován na někoho jiného. "
Nevím, co budou tvrdit nějací přátelé, ale usuzovat jen z toho , že řepka nemeduje, na to, že to GM odrůda je známkou ..... , nevím , jak bych to nazval, abych neurazil.
Osobně si myslím, že pokud by to byla Gm odrůda vyvinutá pro zemědělskou produkci a taky náležitě a doložitelně otestovaná , tak by automaticky byla taková řepka nezávadná. A ani by nemusela projít nesmyslnými, v podstatě rozvoj Gm plodin znemožňujícími povinnými testy EU.
Jinak je to přirozeně nesmysl, genetické testy jsou dneska dostupné každému a za pár tisíc a důkazy o takovém nepovoleném pěstování by byly k dispozici po celou dobu pěstování plodiny, cca jeden rok plus po dobu, než jsou vypěstované produky úplně spotřebovány.
Ovšem kromě vylisovaného oleje, tam se zjistit, jestli je olej z GM odrůdy nebo neGm odrůdy, žádným způsobem nedá.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62309
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 10. 9. 2013
Re: Fumigace (62301)
"Správně.
Ta teplota je tam uváděna orietační. Hlavní věcí je tam ta pasáž která uvádí
kdy ještě včely nelétají. Tím vším, je myšlen stav včelstva které je ještě
rozvolněné a ne sevřené v chomáči. Což obvykle bývá mezi 7 - 10°C Při té
horní hranici již pak bývají některé včely venku."
Kdysi, je už nejméně 20 let, se dělala fumigace v listopadu až prosinci. Tehdy, když kolikrát už začala teplota +- kolem nuly a včely už byly v chumáči, jsem dělal fumigaci v zadovácích tak, že jsem vybíral prázdné plásty, dokud jsem nenarazil na včely. Teprve potom , s knotem připíchnutým na první plást se včelami, jsem fumigoval. Kolem úlů taky v té době bylo naskládaných plno plástů, které jsem vracel včelám až po ukončení druhé nebo pokud se nedělalo aerosolem, třetí fumigace. Včelkám se tím přiblížením knotu ke včelám dostalu víc léčiva a taky se trochu rozrušily a chumášč rozvolnil.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62308
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- J.P. (193.179.175.210) --- 9. 9. 2013
Karle Jiruši, možná se nedozví ani tvoje děti, co za řepku v dnešní době pěstují zemědělci. Budu stále tvrdit, ikdyž spousta přátel bude tvrdit něco jiného, že se pěstují GM plodiny. Mám za to, že z těch správných míst se to nedozvíme. Poptával jsem se již na několika místech, jak je to s řepkou. Nikdy jsem nedostal přímou odpověď a byl jsem odkazován na někoho jiného. Již tento přístup něco vypovídá. Jeden pán mi velmi opatrně odpověděl mejlem na stránce A4, obrovskou kopou slov, ale nic konkrétního jsem se nedozvěděl. Připadalo mi, jakoby ten velmi učený otitulovaný člověk, prodělal kurz mlžení u Milouše Jakeše, ten dokázal mluvit celý den a přitom nic neřekl.
J.P.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62305
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Celkem je ve Včelařské konferenci již 78692 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 62305 do č. 62365)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference.
Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno,
které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší
jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely
(pro začátek kliknětě na
"nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější",
čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na
tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).
Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší
Klikněte sem pro nápovědu