78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- Vesely Emanuel --- 29. 4. 2002
RE: Čistění likéru
:>Zkus to zfiltrovat přes filtrační papír, nemášli přístup ke skleněným :>nálevkám a papíru z laboratoře, použij plastový a papír používaný na :>filtraci kávy nebo čaje. Mohlo by pomoct i ohřátí, ale to si :>jen myslím. Dej :>vědět jak si dopad, ať vime jak se lék připravuje. Jaromír Marek.
Já to taky zkoušel. Musí se to nechat dlouho sedat (lahev na topném tělese) a pak opatrně stočit. Je to otázka času. Já to vylepšuju bylinkami. Někdy to připomíná becherovku. Nejdřív bylinky, potom vyndat a dodat med a nechat usadit, stočit. Eman
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 927
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Horak Aleą --- 30. 4. 2002
Re: Čistění likéru
> Já to taky zkoušel. Musí se to nechat dlouho sedat (lahev na topném tělese) > a pak opatrně stočit. > Je to otázka času...
No právě. Já myslel, že se to nějak dá čistit chemicky. Například zákal z vína lze prý odstranit rozšlehaným bílkem. Další způsoby oddělování roztoků je na bázi albuminů, želatiny či křemičitanů, ale nemám s tím žádné zkušenosti. Ve vinařském obchodě v Brně (Zan-Aromi, Turistická 7) mají právě různé roztoky a směsi na čiření a filtrování vín a moštů. Nevím, zda-li vysoká koncentrace lihu, v případě "medového léku", nebude mít vliv na funkčnost filtračních roztoků. Příští týden se tam chystám a zkusím něco sehnat, a když ne, tak mi zbude ten filtační papír.
Zdraví Aleš Horák
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 942
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Bohumil Horak --- 2. 5. 2002
Re: Čistění likéru
Zdravím, pokud jste někdo byli a určitě byli v pivovaru na exkursi, pivo (kvalitnější značky) s v případě přípravy čistí přes filtry obsahující pravděpodobně křídu. Odstraní se tím zákal z kvašení. Některé druhy piva se ale prodávají i s tímto základem.
B.Horák ----- Original Message ----- From: "Horak Aleš" <horak.ales/=/post.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, April 30, 2002 9:16 PM Subject: Re: Čistění likéru
> > Já to taky zkoušel. Musí se to nechat dlouho sedat (lahev na topném > tělese) > > a pak opatrně stočit. > > Je to otázka času... > > No právě. Já myslel, že se to nějak dá čistit chemicky. Například zákal z > vína lze prý odstranit rozšlehaným bílkem. Další způsoby oddělování roztoků > je na bázi albuminů, želatiny či křemičitanů, ale nemám s tím žádné > zkušenosti. > Ve vinařském obchodě v Brně (Zan-Aromi, Turistická 7) mají právě různé > roztoky a směsi na čiření a filtrování vín a moštů. Nevím, zda-li vysoká > koncentrace lihu, v případě "medového léku", nebude mít vliv na funkčnost > filtračních roztoků. Příští týden se tam chystám a zkusím něco sehnat, a > když ne, tak mi zbude ten filtační papír. > > Zdraví Aleš Horák > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 945
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Horak Aleą --- 29. 6. 2002
Re: Čistění likéru
Zdravím všechny, chtěl by jsem doplnit příspěvek, který šel asi před dvěma měsíci ohledně čištění medového likéru. Zkoušel jsem to přefilrovat, ale bezúspěšně. Pozitivního výsledku jsem dosáhl s použitím želatiny (na 1l roztoku dal jsem 0,5 ml injekční stříkačkou). Po dni se začíná vytvářet sediment a během asi 5ti dnů je roztok pěkně čirý. Pak už stačí opatrně stáhnout do druhé nádoby. Vše šlo v případě, když jsem použil medovicový med. U likéru s květovým medem se sediment nevytvořil ani po týdnu (větší množství želatiny jsem nezkoušel).
S pozdravem Aleš Horák
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 1370
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Vladimír Potůček --- 1. 7. 2002
Re: Čistění likéru
Jak čiřit roztoky želatinou?
Medový likér sice nedělám, ale mám zkušenosti s čiřením jablečného moštu želatinou. Pro úspěch čiření želatinou je nezbytné, aby v čeřené šťávě byl dostatečný obsah tříslovin (tanin...), který želatinu vysráží a na objemnou sraženinu se chytí a společně sedimentuje většina koloidních zákalů. Provádí se to vždy se zkouškou, tj trocha šťávy se sráží na zkoušku různým odměřeným množstvím zředěného roztoku želatiny a ten nejlepší výsledek (nejrychleji sedimentující a nejčiřejší šťáva) se pak opakuje ve větším. Často jsou vidět velké rozdíly potřebného množství želatiny podle vyzrálosti jablek. Pokud ale v medovém likéru taninu dost není, zkusil bych čiření třeba bentonitem. Ten se jen rozmíchá a je to. Dostane se v prodejnách s pomůckami pro vinaře, kde vám jistě rádi poradí s použitím. Po čiření je ale vždy nejleší ještě filtrovat. Tak to dělají vinaři. Čiří proto, aby jim filtrace šla lépe. Své vědomosti jsem čerpal z knížky Zpracování ovoce v malých provozovnách - vřele doporučuji.
Vladimír Potůček
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 1376
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu