78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Baudis Jan P. --- 26. 4. 2002
Re: Kurs : senzorika medu
Musím se ke své hanbě přiznat, že jsem se na koncentraci roztoků zapomněl otázat. Ale neměl by být problém zjistit to na e-mailové adrese VÚVč v Dole. Jestli to někdo zjistíte, dejte to, prosím, se do konference. (Používané koncentrace jsou dvě: pro mladé /slabší/ a pro starší lidi /silnější/.)
> Nejdříve byl test. Ochutnáváním velice zředěných roztoků (kyseliny > vinné, chininu, cukru a soli) jsme si mohli vyzkoušet citlivost našich > chuťových receptorů na kyselost, hořkost, sladkost a slanost. Přestože > nám dali dvojnásobnou koncentraci, než používají pro mladé lidi > (studenty), kteří mají ještě neopotřebovaná chuťová čidla, tak > výsledek nebyl nic moc. (Sám za sebe mohu říci, že jsem správně > uhádnul jen dvě ze čtyř základních chutí - a nebyl jsem sám.)
> Přednášející navrhoval, aby si podobný test udělali i členové v > místních organizacích, a tak vytipovali mezi sebou lidi s dobrými > senzorickými schopnostmi a ti by pak mohli sloužit k vyhodnocování > medu a degustacím apod. (Pro tento účel by VÚVč sdělil, jaké > koncentrace chemických látek použít pro zjišťování chuťových > schopností).
J. P. Baudiš
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 895
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu