78496
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Vhájek (81.19.46.66) --- 18. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus
Není to tak úplně jednoduché. Také jsem se o to zajímal, z nekterých zjištěných informací to vypadá, že by to neměl být problém. O cukru pojednává vyhláška Min. zemědělství č.76/2003 Sb k zákonu č.110/97Sb. V té jsou uvedeny kategorie cukru dle bělosti a definované povolené obsahy příměsí. Ta rozlišuje cukr extrabílý, bílý a polobílý a dále cukr přírodní, kandovaný atd. První tři jsou uváděny na trh ve spotřebitelských baleních. Je to cukr, který prošel rafinací. Zatím se mi nepodařilo najít na netu slušný popis cukrovarnické technologie, tedy takový, ze kterého by šla odvodit vazba na uvedené druhy cukru. Jestli z toho někdo z vědeckých pracovníků dokáže určit, jaký to může mít vliv zimování včel při zakrmení tímto cukrem těžko říci. Z rodinných zkušeností mohu říci, že jsme v minulosti ke krmení používali i afinovaný cukr a nikdy nám nedošlo k úhynu včelstna ne úplavici. Asi jsme měli i trochu štěstí. Je to spojeno určitým rizikem, záleží hodně na průběhu zimy (možnost proletu).Také záleží na technologii krmení, tedy na uložení zásob. Lze použít kombinované krmení a zajistit uložení zásob tak,aby pro zimování byl použity zásoby z krmení bílým cukrem a pro jarní rozvoj pak zásoby z cukru horší kvality.
S pozdravem.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8754
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Gustimilián Pazderka (160.218.209.67) --- 18. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus
Zcela určitě cukr polobílý prošel rafinací, tudiž s klidem v duši s ním krm.
Našel jsem knihu, Základy cukrovarnictví IV.- výroba rafinovaného cukru ,Bretschneidera a kolektiv.
Dovolím si drobný výtah.
Z historie.
Rafinovaný evropský cukr se vyráběl již v 16.a17. století z dovozové třtiny.(Portugalsko, Holandsko,Anglie, Francie)První rafinérie u nás začala pracovat v r.1787 ve Zbraslavi u Prahy.
Tabulka změn čistoty během izolace sacharózy.
Produkt Koeficient čistoty v %
řepa..........................70-75
řepná šťáva...................88-90
difúzní šťáva.................90-91
těžká šťáva...................93-94
surový cukr(jednotný).........96-98
surový cukr o Rd>95...........98
afináda.......................>99
rafináda......................>99,95
Jinak způsobů filtrací a číštění je v té knize uvedeno velmi mnoho.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8763
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Daniel Prokeš (e-mailem) --- 18. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus
Předloni jsme s kamárádem polobílý cukr použili ke krmení 300 včelstev,bez problémů.Letos jsme nakrmili 460 tím stejným a podle měli to vypadá že včelám chutná. S pozdravem Dan Prokeš
> > > Zcela určitě cukr polobílý prošel rafinací, tudiž s klidem v duši s ním > krm. > > Našel jsem knihu, Základy cukrovarnictví IV.- výroba rafinovaného cukru > ,Bretschneidera a kolektiv. > > Dovolím si drobný výtah. > > Z historie. > Rafinovaný evropský cukr se vyráběl již v 16.a17. století z dovozové > třtiny.(Portugalsko, Holandsko,Anglie, Francie)První rafinérie u nás > začala > pracovat v r.1787 ve Zbraslavi u Prahy. > > > > Tabulka změn čistoty během izolace sacharózy. > > Produkt Koeficient čistoty v % > řepa..........................70-75 > řepná šťáva...................88-90 > difúzní šťáva.................90-91 > těžká šťáva...................93-94 > surový cukr(jednotný).........96-98 > surový cukr o Rd>95...........98 > afináda.......................>99 > rafináda......................>99,95 > > Jinak způsobů filtrací a číštění je v té knize uvedeno velmi mnoho. >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8769
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 20. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus
ten problém s barvou cukru se může odvozovat zvláště u starších včelařů od časů kdy se v některých cukrovarech dělal jen nerafinovaný cukr a ten se později v jiných znova rozvářel a čistil a spusta včelařů se tak doběhla, když takový nerafinovaný dali včelám, že o ně přišli několik jsem jich znal.
Pepan
----- Original Message ----- From: "Gustimili?n Pazderka" <e-mail/=/nezadan> To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Friday, February 18, 2005 7:57 PM Subject: Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus
> > > Zcela určitě cukr polobílý prošel rafinací, tudiž s klidem v duši s ním > krm. > > Našel jsem knihu, Základy cukrovarnictví IV.- výroba rafinovaného cukru > ,Bretschneidera a kolektiv. > > Dovolím si drobný výtah. > > Z historie. > Rafinovaný evropský cukr se vyráběl již v 16.a17. století z dovozové > třtiny.(Portugalsko, Holandsko,Anglie, Francie)První rafinérie u nás začala > pracovat v r.1787 ve Zbraslavi u Prahy. > > > > Tabulka změn čistoty během izolace sacharózy. > > Produkt Koeficient čistoty v % > řepa..........................70-75 > řepná šťáva...................88-90 > difúzní šťáva.................90-91 > těžká šťáva...................93-94 > surový cukr(jednotný).........96-98 > surový cukr o Rd>95...........98 > afináda.......................>99 > rafináda......................>99,95 > > Jinak způsobů filtrací a číštění je v té knize uvedeno velmi mnoho. > > __________ Informace od NOD32 1.998 (20050212) __________ > > Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32. > http://www.nod32.cz > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8781
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 20. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus
Již je to pár let, kvalita cukru byla vždy při stejné technologii rafinace závislá na době která uběhla od vyorání řepy v září-říjnu , až po její zpracování září-leden ten prosincový a lednový se používal jen pro průmyslové zpracování kvůli svému vzhledu.
Pepan
----- Original Message ----- From: "Vh?jek" <e-mail/=/nezadan> To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Friday, February 18, 2005 10:26 AM Subject: Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus
> Není to tak úplně jednoduché. Také jsem se o to zajímal, z nekterých > zjištěných informací to vypadá, že by to neměl být problém. O cukru > pojednává vyhláška Min. zemědělství č.76/2003 Sb k zákonu č.110/97Sb. V > té jsou uvedeny kategorie cukru dle bělosti a definované povolené obsahy > příměsí. Ta rozlišuje cukr extrabílý, bílý a polobílý a dále cukr přírodní, > kandovaný atd. První tři jsou uváděny na trh ve spotřebitelských baleních. > Je to cukr, který prošel rafinací. Zatím se mi nepodařilo najít na netu > slušný popis cukrovarnické technologie, tedy takový, ze kterého by šla > odvodit vazba na uvedené druhy cukru. Jestli z toho někdo z vědeckých > pracovníků dokáže určit, jaký to může mít vliv zimování včel při zakrmení > tímto cukrem těžko říci. Z rodinných zkušeností mohu říci, že jsme v > minulosti ke krmení používali i afinovaný cukr a nikdy nám nedošlo k úhynu > včelstna ne úplavici. Asi jsme měli i trochu štěstí. Je to spojeno určitým > rizikem, záleží hodně na průběhu zimy (možnost proletu).Také záleží na > technologii krmení, tedy na uložení zásob. Lze použít kombinované krmení a > zajistit uložení zásob tak,aby pro zimování byl použity zásoby z krmení > bílým cukrem a pro jarní rozvoj pak zásoby z cukru horší kvality. > > S pozdravem. > > __________ Informace od NOD32 1.998 (20050212) __________ > > Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32. > http://www.nod32.cz > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8780
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu