78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- Sokol (78.136.162.119) --- 6. 8. 2024
melecitoza
Mám zvláštní zkušenost.Plásty plné melecitozního medu rozpouštím ve vodě v domění že roztok zkrmím.Naplnl jsem zkušebně 2 krmítka a čekal co se stane.Po týdnu kontrola a krmítka plná.Včely neodebraly vůbec nic.Později jsem pozoroval,že včely roztok ani ovíčkované plásty vůbec nezajímají. Vosy se ,ale zajímají velmi.Roztok mám ve vaně v lese přikrytý deskou a nekazí se.Používám ho do PET lahví jako lákadlo vos. Funguje to skvěle , za 30monut je tam 2cm vrstva vos. Není mi jasné proč plásty ani roztok tohoto medu včely nezajímá. Zkoušel jsem také udělat medovinu a kvasinky nic.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 78291
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gupa (93.92.52.23) --- 6. 8. 2024
Re: melecitoza
Není mi jasné proč plásty ani roztok tohoto medu včely nezajímá. <
Právě probíhající snůška lepšího zdroje sladin, koncentrovaný nenaředěný trisacharid a pro včelu nevhodný typ cukru, jiným typem cukru nebo medu, nebo je moc naředěný vodou, chybějící kohorta včel která se zajímá o úlovou práci, špatně umístěné krmítko, jiné aspekty třeba zdravotní stav dělnic, zdravotní stav královen.
Pro kvas je známo, že se problematické roztoky medů přiměřeně přilívají do bouřlivého kvasu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 78292
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R.Polášek (90.178.51.173) --- 6. 8. 2024
Re: melecitoza
Asi cukr melecitóza včely neláká. Asi ho neumí ani strávit, i když je rozpuštěný a logicky ho neumí enzymy přepracovat na stravitelné cukry.
U velkých objemů kvasu se kvasinky musí nejdřív oživit a rozkvasit. Běžně je v návodech ke kvasinkám pro třeba 20 - 50 litrů, že se sáček suchých kvasinek nechá rozkvasit a namnožit do bouřlivého kvašení v litru, dvou litrech zaručeně spolehlivého a jiných organismů zbaveného roztoku, třeba sterilovaného ovocného moštu bez cizích látek a teprve potom se přilévá do vlastního kvasu.
Suché kvasinky ze sáčku přímo vsypané do vlastního kvasu, kde je spousta jiných mikroorganismů a tím konkurenční prostředí, fungují špatně nebo vůbec, protože než vůbec nabobtnají a obživnou, je jich hodně mikroorganismy zničeno a zbytek se neprosadí a zanikne, protože jich je málo. Musí se namnožit v tom jedno, dvou litrovém rozkvasu. Nebo pro větší objem namnožit v litru v nějaké flašce, druhý stupeň namnožit v několika litrech v malém demižonu a teprve potom dávat do vlastního kvasu.
Další možný problém je tepelný šok, suché kvasinky i živé kvasinky při míchání těch rozkvasů musí mít prakticky stejnou teplotu s kvasem, jinak zahynou.
Nebo další možný problém je nedostatečná výživa, kvasinky potřebují k množení a růstu draslík, fosfor a asi ještě pár dalších živin, viz živná sůl pro kvasinky.
Odhadl bych, že ten roztok melecitózy v zakryté vaně venku v lese se ve skutečnosti kazí, ale jinými mikroorganismy než jsou kvasinky. takže nekvasí, neunikají z něho bublinky, ale hnije či rosolovatí a stává se postupně chuťově hnusným a nepoživatelným .
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 78294
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu