78721
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", 
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. 
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
|     | - R. Polášek (90.178.51.173) --- 18. 2. 2022
 Re: čtení z podložky - odkapávající zásoby? 
 V úlu  je vysoká  vlhkost,  pravděpodobně včelky začaly víc plodovat ,  vlhký teplý vzduch  uniká  od plodu  a na vzdálenějších  nezavíčkovaných  buńkách v rozích atd se vlhký  vzduch  ochlazuje a sráží  se z  něho  vlhkost. Cukr tak  v otevřených  buňkách nasává  vlhkost, nabývá  na objemu a vytéká  z  nějaké  buňky.  Pokud to  bude jen  trochu,  nic se neděje,  naopak  to  včelám  pomáhá  plodovat,  protože pro  vodu  nemusí  létat  ven. Pokud to  bude moc a dlouho,  bude dobré  zpozornět  a třeba zkusit strůpkem nebo  očkem tu  vlhkost  trochu  víc větrat.  Voda může trvale mokřit až  do  května,  až  bude ven  teplo a do  zesílení  včelstev  stěny úlů nebo plásty a potom to  bude plesnivět nebo  se v naředěném  cukerném  roztoku v buňkách  namnoží houby s hnusnou  chutí,  vůní  a vzhledem a zásoby se tak  stanou  pro  včely těžko poživatelné.
 
Druhá  možnost  je, že plásty byly rozebírány v zimě,  kdy byly včelky v zimním  chumáči,  takže buňky nemohly opravit nebo  cukr z  poškozených buňek vysát. A došlo  k  nějakému  potrhání  můstků  s obsahem  zásob nebo  pomačkání a otevření buněk  se zásobami. Do  kterých  se výše uvedeným  způsobem dostala vlhkost, ale výrazně méně.  Cukr v těch  otevřených  buňkách začal  být tekutý  a zase vytékat.  Potom  je ale cukr na podložce znatelně hustší. A neděje se prakticky vůbec nic, protože témě všechy ostatní  zásoby jsou  v pořádku. 
  | 
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 75688
  
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
  Zobrazit celé vlákno | 
Klikněte sem pro nápovědu