78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
| - R. Polášek (90.178.51.173) --- 3. 6. 2020
Re: odlévání mezistěn
Do vosku bych nepral ani saponát ani prášek na praní.
Mimochodem dnešní saponáty jsou plné parfémovacích přísad a přísad udržujících kůži člověka měkkou a vláčnou. To znamená chemikálie, které mohou mít potencionálně velký vliv na včely. A které se díky tomu, že saponát nebo prášek na praní, moho u dostat hluboko do vosku.
Jako separát při výrobě mezistěn bych nikdy nepoužíval takové chemicky složité směsi se spoustou nedefinovaných a neuváděných látek.
Co takhle jako separát používat glycerín? je to jednoduchá látka, koncentrovaná je medovité konzistence, tudíž by jako separát fungovat mohla, je dobřě rozpustná ve vodě, tudíž snadno oplachovatelná a nesnadno pronikající do vosku a je přírodním tudíž by na včely neměla nijak působit.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 74186
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gupa (93.92.52.23) --- 5. 6. 2020
Re: odlévání mezistěn
Separátor je mezivrstva, pokud by měla nějak prostupovat dostran, byl by to špatný separátor a pozná se podle toho, že přestává fungovat a vrstvy se lepí. Pokud dáš Jar do kelímku a jde o clean verzi bez aditiv a parfémů, vyschne docela vysoká vrstva na nepatrný flek. No a oto v dotazu jde, proto se dotazuji co to je za saponát, protože jarem se často nazývá i to co jar není a jaký má odstín, jak voní, jak je starý atp. To jak je starý je důležitý protože se neustále mění kvůli šetření receptury.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 74187
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (90.178.51.173) --- 5. 6. 2020
Re: odlévání mezistěn
Detergenty mají dlouhou molekulu, jeden její konec je lipofilní neboli lne k tukům a druhý její konec je hydrofilní neboli má afinitu k vodě. Proto mohou ulpívat na vosku a tam vadit včelám, případně i když se jich použije velmi málo, mohou místně, třeba na povrchu toho vosku, , vytvořit nějakou velmi vysokou koncentraci.
Na jedné straně se potom nadává, že zemědělci a znečištěnéí životního prostředí do včel láduje všemožnou chemii a na druhé straně takhle sami včelaři strkají do včel další chemii z těch detergentů. Což jsou potencionálně dost zrádné látky.
Ty detergenty se potom přes mezistěny mohou dostat do medu a pokud zůstanou ve vosku, mohou, pokud vydrží teplotu varu vody při jeho vyvařování buď způsobit pěnění vosku nebo místo pevného koláče vytváření ztuhlé voskové emulze.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 74189
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu