78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- (e-mailem) --- 18. 6. 2017
Re: kilo mĂĽsla 200 KĂ??
oprava mělo být krystaliské jádro ---------- Původní e-mail ---------- Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz Komu: vcely/=/v.or.cz Datum: 18. 6. 2017 16:20:24 Předmět: Re: kilo m?sla 200 KÄ? "samozřejmě to bylo jen pro známé, vzdálenější rodinu a ty kteří nedůvěřovali tehdejší obchodní síti. Tehdy se z medu odfiltrovával pyl který tvoří kondenzační jádro při krystalizaci nebo se med přehříval aby vydržel déle tekutý či se přidávaly škroby které tomu zabraňovali. To všechno je dnes zakázané a jak při kontrolách v obchodní síti vidíme tak se to stále pokoušejí dělat.
pepan
---------- Původní e-mail ---------- Od: R. Polášek <e-mail/=/nezadan> Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz> Datum: 18. 6. 2017 13:28:29 Předmět: Re: kilo m?sla 200 KÄ? "T oby mě zajímalo, kdo tehdy prodával do výkupu dráž a po kilech lidem ze dvora levněji. Když do výkupu se to mohlo rovnou u včel a medometu stáčet do hliníkových konví Jednoty a rovnou jakékoliv množství plných konví dát hned do výkupu. Zatímco při prodeji ze dvora to včelař musel doma skladovat v nádobách a dávat do přinesených flašek. Navíc Jednota nehodnotila senzorickou kvalitu medu , takže řepkový byl za stejné peníze jako nejžádanější medovicový. " "
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 70635
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 19. 6. 2017
Re: kilo mĂĽsla 200 KĂ??
No, já bych řekl, že kromě přidávání škrobů se ostatní děje i dnes.
Filtrace od pylu , prachu a dalších příměsí probíhá a přehřátí medu taky. Akorát dnes je to přehřívání kvůli úsporám, když se med zahřeje na výrazně vyšší teplotu než je těch cca 50 - 55 st C, je mnohem tekutější, takže na jeho zpracování stačí slabší míchadla, čerpadla, filtry, menší průměr potrubí a tenčího, protože tam nemusí být tak vysoké tlaky.....
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 70637
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu