78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
| - Potu?ník Václav (e-mailem) --- 6. 1. 2017
Re: včely
> jako každý rok. Já jsem zatím vypozoroval, že neplatí "jako loni" je stejně jako loni. Jako příklad dám Formidol 40. Počty v týdenním spadu. Před cca 5-15, po vložení cca 60 roztočů. Jeden rok po první fumigaci nula (brýle, ale určitě ne víc než 5) a daší rok nepočítaně (řekněme 1500). Ano vím, již dopředu píšu pro ty, kteří tvrdí že VD není hlavní problém, že mě nejde o VD, ale to, proč kyselina mravenčí někdy funguje a někdy ne. Zatím se mě jeví jako dobrá desinfekce. Dlouhodobé odpařovače nepoužívám. VP
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 69751
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gupa (93.92.52.23) --- 7. 1. 2017
Re: vcely a zbytkove mnozstvi CaOH2 v cukrovem sirupu
Ještě mne napadl cukr, měl jsem dva zdroje (množství v t), tz. dvě odlišné množství CaOH2. Zkrmil jsem je postupně. Při manilupaci s druhou várkou jsem jako helfr cítil z cukru citelně a silně to, co z vápna u míchačky při míchání malty.
U první várky mi stanoviště které jsem si myslel že podlehnou na VD, protomě mělo znaky destrukce, prostě vydržely.
Otázka zní, co udělá hydroxid vápenatý v jakých množství se včelstvy při jeho zkrmování?
Podle wikipedie lze jakýmsi zakaleni zjistit jeho zbytek v cukru podle síly zakaleni, přidáním CO2, čímž pokud si dobře pamatuji vzniká okamžitě sádra. To je snadný test. Kdo má zbytky krmnéo cukru, zkuste ho za pomoci rozpuštěného cukru a CO2 ve vedě udělat. Lít až do rozpuštěného sirupu a pozorovat zakalení.
Podle jiných zdrojů se používá prý na tunu cukru čtvrt tuny vápna. Což stojí zaten test krmiva. Na pytlu také píšou že cukr není 100%, proč? Protože si může něco odnést z výroby a nyní je otázkou kolik toho opravdu z té výroby má.
Podle mého názoru vápno by mohlo nad určitý množství zabíjet včely tak, že zlikviduje včelstva v takovém rozsahu.
Další je otázkou, to, jaký vápno používá jak který cukrovar, jak sním při výrobě nakládá a jestli nemá nějaké regenerační postupy, jestli nakonec nenajdu jako postup, že ho neobnovuje NaOH a zpět nedává do výroby cukru.
_gp_
.........
JosPr (46.135.183.5) --- 7. 1. 2017
Re: včely (69749)
"poctive jsem lecil jako kazdy rok".To ja taky,a do letosni zimy jsem byl presvedcen,ze to musi stacit -:(( Bohuzel nestaci...
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 69755
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (85.13.101.138) --- 7. 1. 2017
Re: vcely a zbytkove mnozstvi CaOH2 v cukrovem sirupu
Takové spekulace o cukru se vyprávějí co včelařím ca 35 let. Vždy to někdo oživí. Krmil jsem čistým rafinovaným cukrem, afinovaným cukrem, cukrem dováženým z SRN když tehdy nebyl náš a nikdy zdůrazňuji nikdy jsem žádne problémy po zakrmením cukrem neměl.Taky jsem zkoušel zimovat na medu a to pouze jednou a víc ne, žádný efekt to nemělo.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 69759
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu