78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
| - Potu?ník Václav (e-mailem) --- 6. 1. 2017
Re: včely
> jako každý rok. Já jsem zatím vypozoroval, že neplatí "jako loni" je stejně jako loni. Jako příklad dám Formidol 40. Počty v týdenním spadu. Před cca 5-15, po vložení cca 60 roztočů. Jeden rok po první fumigaci nula (brýle, ale určitě ne víc než 5) a daší rok nepočítaně (řekněme 1500). Ano vím, již dopředu píšu pro ty, kteří tvrdí že VD není hlavní problém, že mě nejde o VD, ale to, proč kyselina mravenčí někdy funguje a někdy ne. Zatím se mě jeví jako dobrá desinfekce. Dlouhodobé odpařovače nepoužívám. VP
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 69751
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - gupa (93.92.52.23) --- 7. 1. 2017
Re: vcely a zbytkove mnozstvi CaOH2 v cukrovem sirupu
Ještě mne napadl cukr, měl jsem dva zdroje (množství v t), tz. dvě odlišné množství CaOH2. Zkrmil jsem je postupně. Při manilupaci s druhou várkou jsem jako helfr cítil z cukru citelně a silně to, co z vápna u míchačky při míchání malty.
U první várky mi stanoviště které jsem si myslel že podlehnou na VD, protomě mělo znaky destrukce, prostě vydržely.
Otázka zní, co udělá hydroxid vápenatý v jakých množství se včelstvy při jeho zkrmování?
Podle wikipedie lze jakýmsi zakaleni zjistit jeho zbytek v cukru podle síly zakaleni, přidáním CO2, čímž pokud si dobře pamatuji vzniká okamžitě sádra. To je snadný test. Kdo má zbytky krmnéo cukru, zkuste ho za pomoci rozpuštěného cukru a CO2 ve vedě udělat. Lít až do rozpuštěného sirupu a pozorovat zakalení.
Podle jiných zdrojů se používá prý na tunu cukru čtvrt tuny vápna. Což stojí zaten test krmiva. Na pytlu také píšou že cukr není 100%, proč? Protože si může něco odnést z výroby a nyní je otázkou kolik toho opravdu z té výroby má.
Podle mého názoru vápno by mohlo nad určitý množství zabíjet včely tak, že zlikviduje včelstva v takovém rozsahu.
Další je otázkou, to, jaký vápno používá jak který cukrovar, jak sním při výrobě nakládá a jestli nemá nějaké regenerační postupy, jestli nakonec nenajdu jako postup, že ho neobnovuje NaOH a zpět nedává do výroby cukru.
_gp_
.........
JosPr (46.135.183.5) --- 7. 1. 2017
Re: včely (69749)
"poctive jsem lecil jako kazdy rok".To ja taky,a do letosni zimy jsem byl presvedcen,ze to musi stacit -:(( Bohuzel nestaci...
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 69755
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (85.13.101.138) --- 7. 1. 2017
Re: vcely a zbytkove mnozstvi CaOH2 v cukrovem sirupu
Takové spekulace o cukru se vyprávějí co včelařím ca 35 let. Vždy to někdo oživí. Krmil jsem čistým rafinovaným cukrem, afinovaným cukrem, cukrem dováženým z SRN když tehdy nebyl náš a nikdy zdůrazňuji nikdy jsem žádne problémy po zakrmením cukrem neměl.Taky jsem zkoušel zimovat na medu a to pouze jednou a víc ne, žádný efekt to nemělo.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 69759
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu