78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 2. 6. 2016
Obsah vody v medu Re:
"Občas když dostanu med od včelaře, změřím refraktometrem. Nejhustší medy jsem naměřil u starších včelařů ve dvouprostorových úlech - moravský univerzál atd... kolem 16% vody."
To je logické.Silná včelstva v nástavkových úlech jsou směrována na velmi intenzívní snůšku, kdy během pár dnů zanesou i velký nástavkový úl a za dalších pár dnů všechno víčkují, tudíž nestačí med tolik odpařit. Navíc pokud je horko a vlhko, nástavkový úl je příliš otevřený a vlhkost ve vzduchu nedovolí včelám nektar tolik zahustit.
V dvouprostorových úlech se chovají slabší včelstva, která kvůli malému prostoru lépe využívají střední a malé, ale dlouhodobé snůšky trvající mnoho týdnů. Které včelaři v nástavkových úlech spíš opomíjejí, protože jejich silná včelstva takový přínos proplodují nebo množství medu včelaři nestojí za vytáčení. včely tak zahušťují donesenou sladinu po malých částech více týdnů a tak ji zahustí lépe.
případně dvouprostorový úl bývá víc uzavřený, proto pro včely není problém i při vlhčím počasí uvnitř úlu i v létě "přitopit" a tím i při vlhkém počasí med zahustit.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 68742
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu