78210

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Martin H. (91.221.212.64) --- 1. 6. 2016

Občas když dostanu med od včelaře, změřím refraktometrem. Nejhustší medy jsem naměřil u starších včelařů ve dvouprostorových úlech - moravský univerzál atd... kolem 16% vody.

Naopak nejřidší medy jsou v moderních nástavkových úlech, zteplených, nezateplených ... Nejhustší med jsem měl v těchto úlech 18% a ostatní včelaři taky. Jinak co chvíli slyším ... točím skoro celé zavíčkované plásty, voda 19 i 20% a to už jsou celkem solidní kvašáky při teplým skladování.

Když teď vezmu med od včelařů v okolí, většina, byť odebírají vyzrálý zavíčkovaný med, nedosáhne normy ČSV 18% vody!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68740


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Potu?ník Václav (e-mailem) --- 2. 6. 2016
Re:

> Nejhustší medy ... ve dvouprostorových úlech

Dovolím si pár poznámek, čísla berte jako přibližný model:

- sezonu začíná včelstvo vyzimované na plástové ploše 70/200 dm2
- v minulosti bylo jaro ovocné stromy a pampeliška, denní přínos 2 kg
- dnes je řepka téměř všude, denní přínos cca 10 kg, plocha 600 dm2
- i přes velkou plochu plástů je v plodišti sladina, není místo pro plod
- včera P. Šroll - volně: víčkují jen zralý, když nemusí z důvodu místa
- víčka jsou prodyšná, včely si s "mokrým" medem do zimy poradí
- stropní folie, "aby bylo vidět do úlu" na univerzálech nikdy nebyla
- otázka: co je v úlu, když je v noci mlha a otevřené kočovné dno?

Závěrem pár slov o kvašení medu. Tátův med jsem roznášel po zákaznících
už někdy před 55-ti léty. Jen tak mimochodem za 19 Kčs. Med nebyl zavřen
plechovým víčkem, ale papírovým ubrouskem a gumičkou. Tam kde jsme věděli,
že zákazník má ve spyžírně mravence, bylo použito plátno a gumička. Nikdy
nebyl problém. Med nekvasí proto, že má "vysoký obsah vody", řekněme 20
procent. Kvasí proto, že plechové víčko se při změně teploty orosí a kapka
vody skápne na zkrystalizovaný med. Na tomto místě vlhkost dosahuje po mnoho
dní nějakých 70-95 procent a to je ideální prostředí pro všudypřítomné
kvasinky.
Druhý důvod je neřízená krystalizace, proto se květové medy pastují,
aby vznikly malé krystaly a mezi nimi malé prostory s po nějakou dobu
tekutým medem.
Třetí důvod je uskladnění v prostředí s vysokou vzdušnou vlhkostí.
VP

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68741


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 2. 6. 2016
Obsah vody v medu Re:

"Občas když dostanu med od včelaře, změřím refraktometrem. Nejhustší medy jsem naměřil u starších včelařů ve dvouprostorových úlech - moravský univerzál atd... kolem 16% vody."
To je logické.Silná včelstva v nástavkových úlech jsou směrována na velmi intenzívní snůšku, kdy během pár dnů zanesou i velký nástavkový úl a za dalších pár dnů všechno víčkují, tudíž nestačí med tolik odpařit. Navíc pokud je horko a vlhko, nástavkový úl je příliš otevřený a vlhkost ve vzduchu nedovolí včelám nektar tolik zahustit.
V dvouprostorových úlech se chovají slabší včelstva, která kvůli malému prostoru lépe využívají střední a malé, ale dlouhodobé snůšky trvající mnoho týdnů. Které včelaři v nástavkových úlech spíš opomíjejí, protože jejich silná včelstva takový přínos proplodují nebo množství medu včelaři nestojí za vytáčení. včely tak zahušťují donesenou sladinu po malých částech více týdnů a tak ji zahustí lépe.
případně dvouprostorový úl bývá víc uzavřený, proto pro včely není problém i při vlhčím počasí uvnitř úlu i v létě "přitopit" a tím i při vlhkém počasí med zahustit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68742


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu